Här är de nya ettanlagen!

Så är då det spännande kvalspelet till ettan avklarad och det blev två lag som klarade sig kvar, Forshaga och Köping, men också två nya lag till hockeyettan, nämligen Clemensnäs och Avesta. Forshaga och Köping känner vi till rätt bra då de tillbringar många säsonger i ettan, men vilka är nykomlingarna? I detta inlägg så tänkte jag ger en liten presentation av de nya ettanlagen.

Alvesta SK

Hemmahall: Virdavallens Ishall, publikkapacitet 1195 åskådare

Alvesta SK kommer från orten Alvesta, belägen mellan Ljungby och Växjö. Klubben bildades 1942 och spelade i ettan senast säsongen 00/01. Sedan dess har man kvalat sig upp tre gånger innan man på fjärde försöket nu alltså lyckades ta klivet upp.

Men vägen upp var inte given. Man vann visserligen hockeytvåan södra B innan jul, men i alltvåan sedan så kom man faktiskt bara fyra, hela tolv poäng bakom Mjölby som man sedan slog i avgörande matchen om att kvala sig upp. I playoffet slog man sedan ut Vänersborg i en knallhård matchserie med 2-1 i matcher innan man alltså fick spela kvalserie. Väl där så vann man alla matcher utom en, och avgörande kom i sista matchen där man lyckades besegra tvåan Mjölby borta med 3-2 i en riktig rysarmatch inför 1109 åskådare.

Det är annars inget större publiklag. Under grundserie snittade man bara 232 åskådare, vilket sedan sjönk(!) under alltvåan till 129. Till kvalseriespelet ökade det dock rätt kraftigt till 483 åskådare.

Vad finns det då för spännande spelare i laget? Jo det finns ett gäng rutinerade spelare som dragit ett tungt lass.

  • Oliwer Fjellström anslöt till kvalspelet och vann då den interna poängligan med 9 poäng. Oliwer har 65 SHL-matcher under bältet med Frölunda, men också 13 allsvenska matcher och juniorlandskamper. Han om från Lidköping som han var med och förde upp i tvåan inför den här säsongen.
  • Adam Åkesson är en annan rutinerad pjäs. Den 32-årige backen har 339 matcher i allsvenskan med Tingsryd och var assisterande kapten i Alvesta under säsongen. Han noterades för 20 poäng på 40 matcher under säsongen, som var hans tredje i klubben.
  • 31-årige Filip Owesson står noterad för 313 allsvenska match för Tingsryd. Han kom tvåa i interna poängligan under slutspelet med 8 poäng.
  • En tredje Tingsrydprodukt är Måns Hermansson. Med sina 253 allsvenska matcher så bidrog 31-åringen givetvis stort till lagets framgång.
  • Interna poängligavinnaren  Hampus Andrén har också han lite allsvensk rutin, 17 matcher. Trojaprodukten har också ett gäng matcher i ettan med Troja, Tranås och Nybro.

Clemensnäs SK

Hemmaarena: Kopparhallen, publikkapacitet cirka 1100 ståplatser

Clemensnäs SK är en hockeyklubb från Ursviken som ligger strax utanför Skellefteå. Klubben bildades 1972 efter en sammanslagning av Clemensnäs IF och Rönnskärs IF. Båda dessa lag hade faktiskt spelat i svenska högstaligan, Rönnskär senast 1966 och Clemensnäs 1970. Efter sammanslagningen så spelade de sedan i ettan fram till säsongen 11/12 då man fick lämna ettan av ekonomiska skäl.

Clemensnäs SK vann den norra tvåan B med 13 poängs marginal och gick då till alltvåan AB. Där gick man fram som en slåttermaskin och vann samtliga tolv matcher efter ordinarie tid. I norra kvalserien till ettan så lyckades man sedan vinna en superjämn serie på bättre målskillnad före såväl Vännäs som Kovland, tack vare en 5-1-seger i sista matchen mot Kovland.

Hur är intresset då? Ja under grundserien så lockade man 123 åskådare, bäst av alla i den serien. Under alltvåan sjönk det dock till 84, för att i kvalserien sedan öka till 278. Något sämre än Vännäs som snittade 345.

I Clemensnäs så finns det en spelare som sticker ut. För lagom till kvalspelet så snörade nämligen superrutinerade 42-åringen Fredrik Lindgren åter på sig skridskorna och hjälpte laget med fem assist under sina fem matcher från sin backposition. Lindgren är en välkänd Skellefteåprofil med 566 SHL-matcher under bältet.

Även Mattias Lindström har faktiskt SHL-rutin, nämligen 13 matcher med Skellefteå. 31-åringen har fyra säsonger i klubben.

Vann den interna poängligan gjorde annars Liam Nilsson med hela 75(!) poäng på 24 matcher. Skellefteåprodukten har faktiskt också han gjort en SHL-match (med Malmö), men har också spelat i ettan för Mariestad och Enköping.

Lämna ett svar