Guiden till Nybro-Vimmerby

I en serie inlägg ska jag gå igenom semifinal för semifinal, lag för lag, där jag ge er allt av värde inför drabbningarna. Det blir statistiken, betygen och tipsen som ger kött på benen åt mycket intressanta drabbningar.

Inbördes möten under säsongen:
Grundserien södra: Nybro-Vimmerby 3-0 och Vimmerby-Nybro 3-4 efter sudden

Nybro

Grundserien: Femma med 31 poäng och 59-43 i målskillnad
Allettan Norra: Tvåa med 38 poäng och 61-41 i målskillnad

Kvartsfinalerna: Stod över

Betyg på lagdelarna

Målvakter 5

Har kanske ettans allra vassaste målvaktsuppsättning där Pontus Eltonius nu lagt beslag på förstaspaden. En atletisk målvakt som släpper få returer. Backupen Robin Johansson har en svagare säsong bakom sig, men har under flera år varit en av ettans bästa målvakter. Har dessutom Hugo Engsund som tredjemålvakt ifall Robin Johanssons skadebekymmer han lidit av skulle hålla i sig.

Backar 4

Anton Brandhammar och precis från skada återkommande Oskar Matushkin är två starka offensiva kort med bra skridskoåkning och blick. Erik Lindström är en bra tvåvägsback, medan Jesper Mångs tagit kliv i år och inte längre bara en tung defensiv pjäs. Lite tunn backsida men Robin Wengdahl har vickat på backplats och gjort det bra.

Forwards 5

Här vimlar det av spets. Centersidan är stark med starka tvåvägscentrar som Eero Savilahti och Adam Persson och Oliver Olsson, samt offensivstarka Nikolai Skladnichenko. Dessutom yttrar vassa Juho Liuksiala som har kanske ettans allra vassaste skridskoåkning och är dessutom bra i avsluten. Irrationella och kvicka Jonas Nyman är en spelare jag alltid gillat och Simon Eriksson en nyttig attitydspelare.  

Tränare 4

Pekka Virta har meriter så det räcker och blir över med flera titlar som Finlands bästa tränare. Men han har kanske ettans starkaste material att jobba med och vinner inte serien, det stoppar mig från att ge en femma.

Powerplay 5

Har man en powerplaystatistik på nästan 40% så är det toppklass. Man har också spelarna för att ligga där, med såväl spelskicklighet som vassa skott.

Boxplay 3

82,93% är bra, men inte jättebra. Stark trea dock.

Totalt 26

Vimmerby

Grundserien: Åtta med 16 poäng och 43-54 i målskillnad
Vårettan södra: Etta med 44 poäng och 81-34 i målskillnad

Kvartsfinalerna: 3-0 i matcher mot Dalen

Betyg på lagdelarna

Målvakter 4

Robin Christoffersson är en bra målvakt som kan vinna matcher åt laget. Backupen Scott Hector är lite ojämnare, lysande i sina bästa stunder, svag i sina sämre. Svag fyra.

Backar 3

Oscar Lindgren har fått ett riktigt genombrott denna säsongen och får med rätta massor med istid. Hugo Lindman Gustafsson en spännande rightare. Johan Norberg en vass defensiv klippa som inte backar för att spela på/över gränsen.

Forwards 3

Evigt unge Jakob Karlsson har varit på väg bort från klubben men togs till nåder och det ängrar man säkert inte idag. Lagets givne ledare, inte bara i poängkolumnen. Eddie Levin har fått sitt genombrott som målskytt under säsongen. Kanadensaren David Thompson en av få riktigt lyckade transatlantvävningar denna säsong. I övrigt ett gäng duktiga hockeyarbetare som jobbar hårt för laget,

Tränare 4

Grundserien må vara ett fiasko, men Hampus Sylvegård fick fortsatt förtroende och fortsatte tro och utveckla sin spelidé. Det gav ett ruggigt lyft i vårserien och nu har den unge tränaren verkligen fått ett gäng rätt anonyma hockeyarbetare att verkligen kriga som ett LAG.

Powerplay 3

Dryga 30% hade laget i powerplay under vårettan, det är starka papper. Under slutspelet har det dock sjunkit till 20%, så stark trea,

Boxplay 4

82,69% i vårserien har blivit över 90% i slutspelet. Svag fyra.

Totalt 21

Så slutar det och varför

Nybro-Vimmerby 3-1

Nybro är ettans vassaste lag på papperet, och även om Vimmerby är ett lag som presterar mer än summan av de enskilda delarna så blir ändå Nybro för starkt i långa loppet.

Lämna ett svar