Guiden till Troja-Karlskrona

I en serie inlägg ska jag gå igenom semifinal för semifinal, lag för lag, där jag ge er allt av värde inför drabbningarna. Det blir statistiken, betygen och tipsen som ger kött på benen åt mycket intressanta drabbningar.

Inbördes möte under säsongen:
Grundserien: Karlskrona-Troja 1-4 och Troja-Karlskrona 1-4
Allettan södra: Troja-Karlskrona 5-1 och Karlskrona-Troja 2-3

Troja

Placering i grundserien: 3:a med 35 poäng och 53-35 i målskillnad
Placering i allettan: 3:a med 35 poäng och 64-47 i målskillnad

Kvartsfinalerna: 3-0 i matcher mot Nyköping

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Viktor Ragnewall är målvakt av hög ettanklass, även om han kanske inte riktigt har visat samma höga klass som han gjort vissa andra säsonger, men så har han också fått stå enormt mycket. Under deadline day passade man på att komplettera med Didrik Jansson, en annan målvakt av hög ettanklass som kom från en otacksam roll i bottenlaget Tyringe.  

Backar 5

Troja har i mina ögon ettans klart bästa backuppsättning. Det finns rejäla och storväxta defensivbackar i Carl Ernstig och Carl Ernberg, offensiva poängstarka backar i Dennis Fröland och Christian Lindberg, megarutin i form av Daniel ”Trucken” Karlsson och unga lovande i Kalle Bartholdsson, Carl Wäng och Rasmus Åkerblad. Med andra ord alla verktyg som behövs för att gå långt.

Forwards 4

Har en av ettans mest lovande yttrar i Emil Ekholm, som med sin storlek och spelsinne fått ett ordentligt genombrott denna säsong. Men det finns också starka rutinerade kort med poänggaranti i Joakim Hilding, Henrik Rommel och Axel Lindström. Dessutom en ruggigt nyttig gnuggare i Carl-Johan Sjögren. Men det finns också en bra bredd i laget, så man lär kunna ta en del skador och fortfarande vara slagkraftiga.

Tränare 4

Rutinerade Jens Gustavsson har varit med om både ett och annat, och har inte darrat på manschetten även om laget inlett serierna darrigt. Med tålamod så har han mer och mer fått laget att köpa hans idé, även om jag tror att det finns än mer att få ut.

Powerplay 4

Spelar ett enkelt powerplayspel med mycket skott och trafik på mål, och det har varit framgångsrikt. 35,29% av powerplaytillfällena har resulterat i mål, riktigt starkt! Tappade dock mycket i slutspelet, endast 8,33%. Svag fyra.

Boxplay 4

Räknar man från match tre och framåt i allettan så hade Troja fina 85,3% i boxplay, och man släppte inte heller in något under slutspelet. Starkt fyra!

Totalbetyg:25

Karlskrona

Placering i grundserien: 2:a med 38 poäng och 70-34 i målskillnad
Placering i vårettan: 8:a med 22 poäng och 45-57 i målskillnad

Kvartsfinalerna: 3-1 i matcher mot Visby

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 5

Viktor Kokman har varit riktigt bra sedan han anslöt, och han har stor del i att man lyckades nå slutspelsplatsen. Som backup finns två kompetenta målvakter i August Hedlund och Oscar Fröberg, samt jokern Aleksenteri Heiskanen.  

Backar 4

Det är en riktigt stark backuppsättning i Karlskrona. Tidigare skadeförföljda Christoffer Rasch har äntligen fått spela kontinuerligt och är en spelsmart back. Puckstarka Jesper Solomon Frisell är kanske inte riktigt lika bra som förra säsongen, men fortfarande bra. NHL-draftade Gustav Berglund är kanske bäst av dem alla.  Roope Reini och Martin Fransson starka defensiva kort.

Forwards 4

Fick ett par tunga skadeavbräck inför semifinalen då Alexander Bergström bröt armen i sista kvartsfinalen och Jakob Grönhagen fick armen ur led i match tre. Men då får andra i laget kliva fram. Långtidsskadade centern Daniel Andersson ska vara tillbaka och Bergströms vapendragare Filip Cruseman är en nyttig slitvarg och poänggörare i ett. Skickliga centrarna Johannes Nilsson och Philip Norberg är riktigt speldosor, och Mikael Roslund både en sniper och attitydspelare. John Henrionoch Todd Winder är två potenta målskyttar och talangen Linus Lööf har verkligen visat framfötterna i kvartsfinalerna. Ja det finns kvalitet i de offensiva leden!

Tränare 3

Sedan Magnus Sundqvist tog över som tränare har Karlskrona snittat 1½ poäng per match. Det är visserligen långt ifrån vad kvaliteten på spelartruppen antyder att man ska kunna nå, men det är ändå ett bra lyft jämfört med snittet under Erik Karlsson, så han får godkänt. Speciellt som laget sett lite starkare ut under slutspelet, med bättre inställning och fajterhjärta.

Powerplay 2

Karlskrona är sämst i den södra allettan i powerplay, låga 16,67%. Det är långsamt, omständligt och med för få avslut. Det blev något bättre i slutspelet, 20%, men det är inget riktigt lyft.

Boxplay 3

Hade låga 62,96% under allettan, och man hade svårt att komma rätt i avvägningarna när man ska sätta press och när man inte ska göra det. I slutspelet har man dock steppat upp till 88,89%, och därmed räddar man godkänt betyg.

Totalt: 20

Så slutar det och varför

Troja-Karlskrona 3-1

Karlskrona har haft en minst sagt knagglig resa mot slutspelet, och även om man kunnat lyfta sig en del på slutet sedan Viktor Kokman anslöt så saknas det ändå en del potential som borde finnas i laget. Men drabbades av tunga avbräck i Alexander Bergström och Jakob Grönhagen och de lär ha slitit mer på materialet under längre tid då de fått spela ”slutspelsmatcher” redan under slutet av allettan för att nå kvartsfinal. Troja har haft en högre lägstanivå och har haft en behagligare resa mot semin. Det, i kombination med den högre visade Trojanivån under allettan, fäller avgörandet.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar