Guiden till Piteå-Mariestad

I en serie inlägg ska jag gå igenom semifinal för semifinal, lag för lag, där jag ge er allt av värde inför drabbningarna. Det blir statistiken, betygen och tipsen som ger kött på benen åt mycket intressanta drabbningar.

Inbördes möte under säsongen:
Ej mötts

Senaste möten:
Allettan säsongen 17/18: Piteå-Mariestad 5-2 och Mariestad-Piteå 2-4

Piteå

Placering i grundserien: 3:a med 38 poäng och 77-43 i målskillnad
Placering i allettan: 3:a med 32 poäng och 55-45 i målskillnad

Kvartsfinalerna: 3-0 i matcher mot Kalix

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Johannes Sundström var länge andrekeeper bakom John Vestermark, men har under allettan konkurrerat ut Vestermark och är nu solklar etta. Med andra ord ett stort utropstecken och en stor anledning till att Piteå kom trea i allettan norra. Under slutspelet så har Sundström fortsatt leverera på en hög nivå och har verkligen visat att han är en målvakt av bra ettanklass.

Backar 4

Har en klart förstärkt backsida till denna säsong, sedan bland annat rutinerade Tommy Wargh anslutit och bidragit med sin starka offensiva uppsida, men även Fredrik Bergdahls och Oscar Erikssons defensivstyrka har varit betydelsefulla. Laget hade sedan tidigare några spelskickliga backar i Ludwig Stenvall och Albin Thyni Johansson, och det gör att man nu har en rätt stark backsida, något som tidigare kanske varit lagets akkilleshäl.  

Forwards 4

Det vimlar av potenta forwards i Piteås laguppställning. Rutinerade spelare som Joakim Högberg och Magnus Isaksson, spelare som är i sin peak som Jesper Ylivainio, Petter Mäkitalo och spelare som är up and coming i till exempel Oscar Nilsson och Rasmus Similä.

Tränare 4

Har en av ettans mest meriterade tränare i Mikael Aaro och han är fortfarande ung och hungrig. Har fått bra ordning på framför allt Piteås defensiv och har lett Piteå till semifinal som trea i allettan, det är klubbens bästa resultat sedan säsongen 17/18 då man spelade i allsvenska kvalserien.

Powerplay 4

Hade ett grymt powerplay i grundserien där man sprutade in mål. Efter att det gått trögare procentuellt i allettan (20,59%) så har man nu steppat upp powerplayspelet igen 33,33%, och framför allt så har man gjort många mål från direktskott högt i slottet genom Joakim Högberg och Petter Mäkitalo.

Boxplay 2

Allettans låga 73,33% i boxplay har inte förbättrats i slutspelet ( 71,43%) och boxplay är något av en akkilleshäl hos Piteå..

Totalt betyg: 22

Mariestad

Placering i grundserien: 5:a med 28 poäng och 67-55 i målskillnad
Placering i allettan: 4:a med 34 poäng och 56-56 i målskillnad

Kvartsfinalerna: 3-0 i matcher mot Borlänge

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Under grundserien darrade målvaktsspelet en del, men när allettan drog igång så lyfte sig såväl Isac Ohlsson som Anton Malmborg sig rejält. Isac har faktiskt inte förlorat under ordinarie tid i allettan på sina åtta starter och har kanske sett allra vassast ut. Isac har dessutom fortsatt storspela i kvartfinalerna och är slutspelets allra vassaste målvakt med en räddningsprocent på 95.

Backar 4

Har en bra mix av rutin och ungdomlig entusiasm. Har ett par riktigt spelskickliga backar i Jesper Broeng och Tobias Aronsson som betyder mycket för det offensiva spelet, men också fysiska defensiva pjäser i ruinerade Johan Frick och Simon Svensson. Detta kompletteras med mer allrounda backar vilket ger en bra blandning som definitivt håller för ett slutspel.

Forwards 4

Under grundserien så levde man mycket på sin förstakedja, Jesper Lindén, Oscar Tellström och Lukas Larsson, en riktigt vass enhet. Men i och med några spetsvärvningar under säsongen (Ludwig Wistén, Hugo Pettersson och André Astley Rydberg) så har man numer fyra starka kedjor varav tre som kan producera. Värd att nämna utöver de jag redan nämnt är Anton Blomberg som lyft sig rejält och nu är ett mycket potent offensivt vapen med sin skottstyrka och spelsinne.  

Tränare 3

Meriterade Andreas Appelgren fick sparken, och en av två assisterande tränare, Ronny Helander (fd Johansson) fick ta över. Hans första månader som tränare har slutat i succé, laget har presterat en fin hockey hela allettan, något som fortsatt i slutspelet där man verkligen imponerat.

Powerplay 5

Powerplay har varit vasst hela säsongen för Mariestad och man är det lag i hockeyettan med flest gjorda mål (18 st) och har fina 36.73% sett över hela allettan. Har bra skytte i alla positioner vilket gör dem svåra att försvara sig emot. Sista åtta matcherna av allettan så vässade man dock siffran till 42,96% och i slutspelet låg den på 40%.

Boxplay 5

Inledde allettan uselt, och hade enormt svaga siffror i sitt boxplay. Men de sista åtta matcherna har man inte släppt ett enda(!) boxplaymål och slutade till slut på 81,82% efter att ha hållit nollan 25 raka boxplay och spelat 1-0 med en man mindre. I slutspelet fick man fina 40%, klart bäst av alla.

Totalt betyg: 25

Så slutar det och varför

Piteå-Mariestad 1-3

Mariestad plockade mer poäng i den tuffare södra allettan än vad Piteå gjorde i den norra, och man har en minst sagt hysteriskt bra form. Dessutom trivs laget i slutspel och har ett starkt bortaspel. Piteå har dock rutinerade rävar i laget som gärna kliver fram, så visst kommer det bli stenhårda matcher.  

Lämna ett svar