Femte och avgörande!

Sju av åtta kvartsfinalen är avgjorda, ikväll ska den åttonde också avgöras. I vad som kan bli en episk femte match så har Borås begett sig till Boden för att slutföra vändningen av matchserien. Boden ledde med 2-0 i matcher efter suddenseger i match två på hemmaplan, efter det så har Borås tagit två raka segrar i sin hemmaborg. Men vem drar egentligen det längsta strået?

Detta är en matchserie som innehållit det mesta, både på och vid sidan av isen. Efter en tämligen bekväm Bodenseger i match ett (4-1) så höjdes temperaturen rejält till match två. Den var nämligen betydligt jämnare, mer fysisk och hetsigare. Borås stjärna Fredrik Eriksson sa några mindre väl valda ord efter en ful Bodentackling, men domaren hörde detta och skickade därför ut den rutinerade  backen, till hemmapublikens förtjusning givetvis och ha fick säkert höra ett och annat på väg ut, vilket han svarade på genom att göra runktecknet tillbaka. Två matchers avstängning blev det som en följd av det för nyckelpjäsen, och många trodde säkert att det skulle kunna bli dödsstöten för Borås ambitioner, speciellt som ett tröttkört Borås sedan suddenförlorade i femte perioden.

Men Borås tänkte inte vika ner sig och speciellt målvakten Konstantin Barulin kom att utmärka sig i match tre. Han använda bland annat klubban väldigt vårdslöst mot en Bodenspelare, något som givetvis borde gett utvisning, men han klarade sig, men han ledde också laget så de gick in i slutminuten med en 4-3-ledning. Då med bara 20 sekunder kvar så lyfter han, mycket medvetet, undan målburen vilket domaren ser och skickar ut Barulin på två minuters utvisning. Dilemmat är att i regelboken står det att flyttas målburen med mindre än två minuter kvar så ska det istället dömas straff. Något som Bodensarna vet och försöker uppmärksamma domartrion på, men de vill inte ta någon diskussion och utvisningen kvarstår. Borås lyckas hålla undan och vinna matchen.

Här tar de stora diskussionerna vid. Boden är, med rätta, upprörda över att de blivit så uppenbart förfördelade och överklagar givetvis situationen. Problemet för Boden är dock att det är legio i hockey är att omspel inte är aktuellt. Det är inte första gången domarna gör fel, jag kommer bland annat att tänka på en situation när domarna trodde det skulle avgöras på fem straffar, när det skulle vara tre straffomgångar. Protest kom in givetvis, men omspel? Icke! Jag kommer inte ihåg ett enda tillfälle när en match spelats om på grund av domarmisstag, hur grovt det än må vara.

Match fyra spelas, en ny holmgång, men denna gång så vinner Borås med lite större marginal även om det till slut blir 2-1 (tröstmål i slutet).

Fredrik Erikssons matchstraff ska enligt källa ha förlängts till fyra matcher, med andra ord två ytterligare, och stämmer det är han inte heller på isen ikväll. I övrigt verkar dock inget ha gått igenom, vare sig från Bodenhåll eller Boråshåll.

Vad har vi då att vänta ikväll? Ja vi kan konstatera att det inte lär vara två lag som tycker om varandra som möts. Det kommer att bli kamp om varenda millimeter av is, om varenda lös puck. Det kommer smälla, det kommer vara grinigt. Något som hockeyförbundet verkar medvetna om, då man väljer att ha fyrdomarsystem ikväll.

Men hur slutar det då? Här listar jag plusen för respektive lag:

Detta talar för Boden:

+ Man har ett bredare lag.
+ Man har fördelen av hemmaplan.
+ Man flög hem efter Boråsmatcherna och har fått mer tid på sig att förbereda sig jämfört med Borås som bussar upp.
+ Avstängningen av Fredrik Eriksson och skada på andrebacken Eddie Ahlmark tvingar Borås att låta förstecentern Anders Eriksson spela back, det gör Borås mindre starka offensivt.
+ Boden har längre vila inför kvartsfinalen, de slapp spela playin, och bör därmed inte vara lika tämda på kraft.
+ Laget har ett starkare special teams så här långt.

Detta talar för Borås:

+ Man har en klart starkare målvakt, Barulin har visat mer än Bodens Carl Hjälm.
+ Laget har spets i Erikssonarna och Joni Nikko som är lite vassare än det Boden kan visa upp.
+ De kan slå ur en känsla av underläge, då man blev valda.
+ Borås har vunnit de två senaste matcherna och kan spinna på det.
+ Borås tränare Gunnar Persson är rutinerad med både en och två rävar bakom öronen.

 Mitt tips? 2-2 och ett knallhårt suddenavgörande!

Lämna ett svar