Piteås sportchef i stor intervju

Piteås Jonatan Glader blir tredje sportchefen ut när jag nu intervjuar topplagens sportchefer. Piteå som inte kommer få välja har ändå lite tankar kring vilket motstånd de kan tänkas få, men ger också sin syn på kvartsfinalspelet, spelare han har ett gott öga i i andra lag, vilka lag han ser som favoriter och outsiders och mycket mer.

Hur skulle du summera säsongen så här långt?

– Vi kommer ifrån två lite magra år resultatmässigt, så vi gjorde en medveten satsning på att komma tillbaka i toppen, och det har givit frukt. Så på det sättet är vi enligt plan, där vi ska vara. Sedan går det alltid att lyfta fram matcher vi inte varit bra i, men i det stora hela är vi nöjda.

Ni mötte Kalix i kvartsfinalen och vann den efter två jämna matcher och sedan en lite islossning i tredje. Vad har du att säga om matchserien?

– Till att börja med så var det kul med bäst av fem, det var en bra förändring. Kalix har vi mött många gånger under åren, så det är två lag som känner varandra bra, både spelmässigt och att det finns många som spelat med och mot varandra. Så det blev så där hett och tajt som ett derby ska vara. Vi spelade bra alla tre matcherna, vi spelade som vi ville, men utdelningen kom inte förrän i andra halvan av tredje matchen när Kalix vek in årorna lite. Men spelmässigt vann vi rättvist alla tre matcherna. All cred till Kalix som spelade en tuff playinserie innan, det blev tajta och bra matcher som vi är nöjda med att gå vidare ifrån. Jag säg att det var tippat att bli 3-0, men alla var jämna utom i slutet av tredje, så det var jämna och tajta matcher.

Nu har ni fördelen av hemmaplan i semifinalen, men ni får inte välja då i får ta det lag som blir över. Hur går tankarna inför semifinalen?

– Skönt med fördel av hemmaplan, resemässigt är det bra att börja hemma. Det ska bli jättekul, som du säger kan vi inte påverka vilka vi får möta. Vi har börjat kika lite grann på hur det ska se ut, på de lag vi kan tänka oss få möta. Allting annat är utom vår kontroll, men visst har vi börjat scouta lite.

Är jag rätt ute om ni har ringat in möjliga lag till 2-3 stycken?

– Ja precis så, det är väl tre lag som man funderar kring, om någon gör si eller så, det blir mest spekulationer.

Då antar jag att det är tre lag ni lägger lite extra scouting på, vilka är det?

– Dels är det Boden, om de går vidare finns det en möjlighet att få möta dom, sedan är det två lag i söder som kan bli aktuella, men hur det än blir så måste vi upp ett snäpp eller två. Vi ska göra det vi är bra på, så vi inte faller in i någon annans sätt att spela. Vi ser fram emot att få spela oavsett motstånd.

Vad ser du som Bodens styrka?

– På sätt och vis spelar de lite likt oss, de vill hålla pucken inom laget och sätta hög press. Det är alltid  speciella matcher mot Boden, det är ett derby som vuxit fram genom generationer, och mig veterligen har vi inte mött dom i bäst av fem någon gång, någon får väl rätta mig om jag har fel, så det vore verkligen något. Men det är mycket som ska falla in för att det ska bli så. De måste vinna sin kvartsfinal och sedan ska valen falla rätt, men det är inte omöjligt.

Du kanske rentav håller tummarna för att det blir så?

– Det hade varit roligt, så kan jag säga. Det som jag tycker har förändrats jämfört med de sista åren är att jag tycker vi vänt tillbaka fördelen de hade under ett antal år. Då har vi blivit lite små när vi mött dem, de har haft ett mentalt övertag har det känts som, det har de inte i år. Plus att det är fem matcher. Men jag tror ärligt de kommer bli valda före oss. Men det är en tanke, även om det är mycket som ska stämma innan det blir så, det finns mer som talar för att det inte ska bli så.

Jag förstår att du inte vill nämna vilka två lag i syd du tror mer på, men om jag säger Karlskrona, hur skulle du karakterisera dem?

– Det är ett väldigt starkt lag spelare för spelare, det är en av förhandsfavoriterna att gå hela vägen. De håller på att vakna lite, de har haft en lite knackig säsong, men allt är historia nu. Skulle vi få möta dem så spelar de i lite lägre tempo, något som skulle passa oss bra. De gillar att hålla pucken inom laget som vi, så det skulle säkert bli rolig hockey att se. De har spelat i en tuff serie, allettan södra, så de har spelat många bra och tuffa matcher hela säsongen. Sedan är allettan norra bra också, vi har fått fajtas där med, men det kommer bli en häftig matchserien med lite gemensamma nämnare. Niklas Johansson som spelat med oss är en ikon där nere och Mikael Aro som tränar oss nu har tränat dom tidigare så det finns lite roliga kopplingar. Så det skulle bli en häftig matchserie och helt öppen, det skulle bli en matchserie vi gillat att spela. Men de är samtidigt längst bort, men många av lagen är långt bort och det är en lika stor faktor för dom som för oss.

Ett annat lag som kan bli aktuellt om jag får tippa är Mariestad vad kan du säga om dem?

– De är stora och starka, vår utmaning om vi får möta dem är att vi måste få dem att flytta på sig, att vi flyttar pucken och får dom att vrida och vända. Sedan ska vi givetvis ta närkamperna, men det tror jag de vill ha, vi måste flytta oss och vara i rörelse i spelet, för spelar vi deras spel med mycket fysik så får de spelet de vill ha.

Ett tredje lag som kanske kan bli aktuellt är Vimmerby…

– De har gått bakvägen och är i bra form. De har självförtroende som de fått igen genom att spela i vårettan. De är att räkna med. Vår spelare Jakob Sundin, som tyvärr är skadad just nu, började säsongen därnere, så vi har koll den vägen ifall det blir dem. De är svårlästa, känslan är att de vill föra matcherna och spela med puckinnehav, så det kommer bli en fajt om vilket lag som blir det spelförande, det är där kampen står.

Om vi leker med tanken om att ni vinner semifinalen och går till en allettan, vad tror du om era chanser i en kvalserie?

– Till att börja med så har vi fullt fokus på semifinalen först, det kommer bli en nog så stor utmaning. Men det är ett nålsöga att vinna kvalserien, men vi såg ifjol att det avgjordes i sista minuterna, så det gäller att verkligen vara med från början. Och sedan gneta hela vägen in i det sista. Vi har lika stor chans som alla andra. De tolv lag som är kvar nu är det för att det är de tolv starkaste och de som går vidare till en kvalserie är de sex bästa lagen.  Jag tror inte vi skulle haft större eller mindre chans än någon annan, så en sjättedels chans, men först ligger som sagt var allt fokus på semifinalen.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som era nyckelspelare?

– Det har utkristalliserat sig att vi har ett fantastiskt målvaktsspel, John Vestermark är rutinerad och är en klassmålvakt i ettan, medan Johannes Sundström klivit fram och varit otroligt duktig när John varit skadad. Att ha två så kompetenta målvakter sticker ut i ettansammanhang. Sedan har vi en bredd som vi inte haft alla år, vi har fyra kedjor som i kvartsfinalen kunde pumpa på, match ett var det energikedjan som gjorde båda målen, match två var det rinkrävarna med Högberg och Ylivinio som klev fram och i tredje så var det två starka backmål. Så vi har en bredd vi inte haft tidigare år. Så att alla pumpar på och olika spelare kliver fram och gör skillnad, det har stuckit ut i kvartsfinalspelet. På backsidan så har vi spelat på lite olika backpar på grund av skador och sjukdomar, men vi har rullat på sju backar och fördelat istiden hyfsat lika. Åtta backar har deltagit och vi har en nionde i Markus  Magnusson som är på väg tillbaka, så vi har bra bredd på backsidan. Sedan har vi en comebackande spelare i Erik Wikggren som spelat såväl center, som ytter och som back, även om han inte är lastgammal, 27 år, så har han gjort mängder av kvalserier och annat. Han gör alltid sitt för att andra ska kunna skörda frukterna av hans arbete. Så vi har hamnat där att vi pumpar på byte för byte. Så var det i kvartsfinalen, och det blir inget nytt i semifinalen. Vi kan inte förvänta oss att det ser ut som mot Kalix, men det mindsetet, att alla behöver pumpa på och göra sitt kommer bli nyckeln för att vi ska få en lång säsong.

Kan du plocka ut tre favoritspelare i andra lag?

– I Mariestad så är Anton Blomberg en spelare som är bra, han försöker vara skottklar, är bra på att täcka pucken och väldigt kraftfull.

– Johannes Nilsson i Karlskrona är en spelare som över tid varit en spelatyp jag gillar. En gammaldags center som tar ansvar över hela isen, vi har mött honom både när han spelade i Väsby och i Östersund, en spelare som är viktig för sitt lag. Visst, han gör mycket poäng, men han gör mycket över hela isen, en klok spelare.

– Till sist skulle jag vilja lyfta fram Väsbys Carl Wassenius, en jättesevärd spelare. Han har en otrolig klubbteknik, det går inte jättefort, men han har stenkoll på det som händer över hela isen, och han har en förmåga att ta sig till farligheter. Med lite bättre avslut så hade han varvat hockeyettan.

Då ska du få avsluta med att utse ett favoritlag och en outsider till att gå hela vägen…

– Väsby är den stora favoriten för mig. Jag tycker de kontrollerar tempot på ett bra sätt i matcherna. Det blev tajta matcher mot dom, och jag har inte sett Dick Axelsson så jag vet inte om han är fågel eller fisk, men redan innan så kontrollerar de spelet med puck på ett riktigt bra sätt. De är skickliga.

– Hudiksvall är outsidern, jag kan inte säga att Kalmar och Nybro är outsiders, de är väl ett par av favoriterna. Men det är väl dags för Hudiksvall nu. De har bredden på spetsen. Jag tycker att de över tid har jobbat in en spelplan, de är rätt så raka och konsekventa i det de gör och har spetsen att ta tillvara på det som ges. Så Väsby är min favorit och Hudiksvall min outsider.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar