Väsbys sportchef i stor intervju!

Igår så hade jag en stor intervju med Daniel Stolt, den södra allettanvinnarens sportchef, idag blir det en intervju med sportchefen för vinnaren av den norra allettan, Väsby. Tom Tärnström heter han och han berättar både om uppståndelsen kring Brödernas-affären, om att vara dubbla seriesegrare, om valet inför semifinalen, vilket lag han ser som deras största utmanare i kampen om en allsvensk plats, och mycket annat. Trevlig läsning!

Har du varit överraskad över uppmärksamheten som blev över Brödernas-affären? 

– Jo lite. Jag visste att det skulle bli skriverier, men trodde det skulle blir mer sakfrågan. Problemet var att första artikeln som kom ut på Expressen var ren hittepå-journalistik och inte sanningen. Killen som skrev visste inte vad han skrev om. Det var det tråkiga, att det kom ut fel i media så det blev osanningar som florerade och allt baserat på en artikel som inte hade någon substans. Att det skulle komma åsikter som köpelag och plastlag var jag förberedd på, men rent hittepå och hur man vrider hela bilden till och med i medier som Sveriges radio, det var jag faktiskt inte förberedd på. Men det är som jag brukar säga kring detta: Det är något nytt som händer och det är vi livrädda för här i Sverige, många runt om är avundsjuka också, men det får vi leva med.

Om vi snackar om det som hände på isen så vann ni först grundserien och sedan också allettan norra. Vad har du att säga om er insats under seriespelen? 

– Det går inte att klaga på när man vinner två serier i rad, det var superkul givetvis! 

Vad är hemligheten till framgångarna? 

– Vi har en väldigt bra grupp med en tydlig rollsättning där alla köper sina roller. Ett riktigt bra LAG, med bra spets och en stark stomme med spelare som vill Väsbys bästa och varit här över tid. Vi har en tydlig rollbesättning och bra lag med spets, så vi ligger där vi ska ligga tycker jag. Vi är ett spelskickligt lag som gillar att anfalla och hantera pucken, sedan har vi många bra grovarbetare med, så en bra kombination som fallit väl ut. 

Nu vann ni allettan och gick direkt till semifinal, vad ser du för fördelar och nackdelar med det? 

– Nackdelar är att man kommer ut rytmen av att inte spela match på två och en halv vecka, och då blir det också svårt att hålla uppe nivån på träningen när man inte har match runt hörnet.  Det positiva är att nu när man kommit långt in på säsongen så finns det alltid småskavanker, det kan vara någon rygg som skulle må bra av lite vila eller annat, och så kan man ha en bra lagmiddag och ha lite kul med. Så det är positivt också givetvis, förhoppningsvis har vi lång tid ändå framför oss så då kan det bara bra med ett brejk. 

Hur mycket tid lägger ni på att scouta kommande motståndare? 

– Visst är vi noggranna där, men det har inte varit någon riktig skräll, så nu är det inte så stor skillnad att välja etta, tvåa eller trea, alla lag är bra som är vidare. Vi hade hoppats på någon skräll och få åka till Tyresö tex, men nu är alla lagen riktigt bra, så det spelar ingen större roll vilka man väljer. Vi får titta på spelmässigt vad som passar en bäst.  

Ja vad passar er bäst, spelande lag, eller mer fysiska? 

– Det vill jag inte gå in på… 

Många tror att ni kommer välja mellan Sundsvall och Halmstad, jag antar att du har koll på dessa lag. Om du skulle beskriva dom två lagen, hur låter det då? 

– Jag har mer koll på Sundsvall i och med att vi mött dem. Men jag har givetvis kollat Halmstad med. Det är ett spelskickligt lag, med en frejdig offensiv som vänder spelet snabbt. Vi ska kolla mer på dem de närmaste dagarna här, framför allt på Halmstad men även på något mer lag. Om vi pratar om Sundsvall så har de gjort det bra, de spelar en väldigt intensiv hockey. En fysisk hockey, med ett bra kollektiv, dom är riktigt bra faktiskt.  

Sundsvall har ni ändå vunnit rätt komfortabelt mot i serien… 

– Visst kan det vara bra att ha mött laget förut, och resultatmässigt så slutade matcherna bra, men bortamatchen var riktigt tuff, där avgjordes det först på slutet och det var samma hemma, så det var två tuffa matcher. Jag har full respekt för det laget.  

Tittar man på historiken av tidigare slutspel eller tittar man mer här och nu? 

– Då tittar man mer här och nu, det som hände för tre år sedan är inte intressant, utan det är mer här och nu. Det är klart att är det samma lag så kan det ju spela in, men annars här och nu. Där har tex Halmstad bytt ut mycket inför den här säsongen, sedan har de överraskat i år med, så det är ett lag som överraskar titt som tätt och som har gjort det bra.  

Är alla lag aktuella att välja ännu, eller har ni sorterat bort några? 

– Jag skulle säga det står mellan tre lag som vi diskuterar. 

Spelar ekonomin in i vilket lag ni väljer, eller blir det det lag som passar er bäst sportsligt oavsett avstånd? 

– Ekonomin spelar mindre roll just i detta val, men visst väger man in det. Hade Kiruna varit med så hade man fått väga in allt vad det innebär i resa. Men då kanske det handlar mer om att man vill vara fräsch till match, men nu är det hugget som stucket. Så valet kommer vara rent hockeymässigt, de som passar oss bäst, för det är tre jämna lag.  

Hur tacklar ni favoritskapet ni kommer att komma in med? 

– Jag hoppas vi gör det bra. Vi var tippade att vinna grundserien och vi var tippade som topplag i allettan och det har vi axlat. Vi har börjat bli vana vid förväntansbilden på oss, och det ska vi kunna bära upp. Det är inget som stör oss, det är bara ett tecken på att man gör något bra att man får axla någon typ av favoritskap.  

Och i en kvalserie är det givetvis ett enda mål som gäller?! 

– Ja det finns inget annat att sikta på, så klart målet är att vinna och ta klivet upp, det tror jag alla som är i en kvalserie tänker.  

Vilka ser du som era största utmanare? 

– Det är ett getingbo, det handlar om att träffa formen. Att få en bra start och rida på det. Det finns inget lag som är absolut det bästa, Väsby, Hudiksvall, Nybro, Kalmar, Troja det finns så många bra lag så det handlar om att pricka formen. Men ska jag ändå välja något lag jag tror på bortsett från vårt eget, så är det Kalmar. 

Vad har de för kvaliteter? 

– De har hela paketet, de är skickliga och konsekventa i det de gör. 

Då ska vi avsluta med några kortfrågor: Vilka tre spelare är viktigast i ditt lag? 

– Jag får vara tråkig och säga att det handlar om att hela laget måste klaffa, det är kanske ett tråkigt svar men det är så det är.  

Vilka tre spelare från andra ettanlag skulle du plocka med dig upp i allsvenskan om ni avancerar? 

– Bra fråga! Det finns många duktiga spelare, sedan vet jag inte om jag skulle plocka från andra lag i ettan om vi skulle ta klivet, vi har flera spelare som klarar av nivån i vår trupp. Men för ett par månader sedan skulle jag sagt (Edvin) Hammarlund, men han är ju borta nu (spelar i allsvenskan med DIF). Han har jag varit riktigt imponerad av över tid, han skulle jag plockat direkt. Annars vet jag inte riktigt, det finns flera duktiga, men jag tycker ingen utifrån sticker ut mer än de vi själva har.  

Finns det något lag som du ser som outsider av lagen som är kvar? 

– Ja det känns som Kalmar är lite av en outsider. Det är mycket snack om Hudiksvall, Troja och Nybro, medan många rynkar på näsan åt Kalmar när jag nämnt det, men det är en outsider som jag tror på, utöver oss själva då såklart.

Lämna ett svar