Kalmars sportchef i lång intervju

Kalmars sportchef Daniel Stolt har ett fint facit för klubben sedan han tillträdde som sportchef för två säsonger sedan. Två grundseriesegrar samt en andra och nu en förstaplats i allettan. Men man åkte också överraskande ut i semifinalen förra säsongen. I en lång intervju ger han nu sin syn på säsongerna, om den överraskande sortin, tankarna inför valet i semifinalen, men också vilket lag han ser som deras allvarligaste utmanare och vilka spelare i andra lag han tror skulle kunna spela allsvenskt och mycket annat.

Ni vann grundserien, ni vann allettan, hade det kunnat bli bättre för er del?

– Nej det tycker jag inte. Vi har siktat på segrar i båda serierna, vi spelar ju för att vinna varje match. Sedan är det klart att vi skulle ha kunnat vinna varje match med, men det är inte realistiskt. Men seriesegrarna visar att vi är starka över tid.

Ni spelar ett spel som inte många lag spelar, väldigt rörligt där alla verkligen är delaktiga. Hur stor del har du i att ni spelar så, och hur stor del har tränaren Viktor Tuurala?

– Jag rekryterade Viktor för jag vet hur jag vill spela hockey och ville ha en tränare som ville spela så med. Där var Viktor mitt första, andra och tredjeval. Sedan är det Viktor och Oliver (Styf ass tränare) som jobbar med de små detaljerna i spelet, det är deras jobb. Vi vill ha skickliga backar och ett rörligt spel med snabba spelvändningar och bra puckkontroll. Så genom rekryteringen är jag delaktig, men detaljerna är tränarnas uppgift.

Hur stor del har sättet att spela varit del i framgångarna skulle du säga?

– Det har varit frejdigt, vi vill spela hockey i alla lägen. Det är rätt melodi för att utveckla spelare individuellt, det är roligt att spela hockey hos oss. Vi har tydliga ramar, men också utrymme innanför ramarna. Så vi är inte lätta att spela mot, med den rörligheten vi har att backar kan fylla på och ha alla spelare delaktiga i spelet, något som inte alla lag har.

Samtidigt så har ni också en stor tydlighet i försvarsspelet, eller hur?

– Det är det viktigaste, det är lättare att forma en skicklig offensiv spelare med hjälp av tydliga ramar, än att få en mer defensiv spelare att bli skicklig offensivt bara med hjälp av ramar. I försvarsspelet involveras alla, alla har direktiv oavsett vad det står på ryggen, alla vet att stjärnorna gör det hårda jobbet, för det innebär att vi kan få frihet i spelet med puck. Att våra spelare jackar i, det är otroligt viktigt och Viktor är också otroligt tydlig med alla såna detaljer, han visar med video hur han vill de ska spela. Kommer de bara lite utanför hur han vill att det ska se ut så är han väldigt snabb och duktig på att visa vad han vill ha ut av varje situation.

I och med allettansegern direktkvalificerade ni er för semifinal. Har ni ägnat mycket tid åt att granska lagen inför valet nu på torsdag?

– Viktor lägger otroligt mycket tid på det, jag har mer koll i stora drag. Viktor lägger väldigt mycket tid på sånt, han tittar på små, små detaljer, i lagen sedan tar vi fram 2-3 lag vi kan tänka oss att välja, han har sin ordning, jag min. Jag tittar mer på de stora dragen kanske, medan har kikar ända in på smådetaljer, men vi brukar ändå kommer fram till samma lista, sedan kanske ordningen varierar något. Men vi har ofta samma syn och det är skönt. Viktor lägger extremt mycket tid, en matchserie som jag kan tycka mellan två ointressanta lag lägger han ändå en massa tid på, för han vill veta allt, han lämnar inget åt slumpen.

Vad tror du för typ av motstånd skulle passa er?

– Alla lag som är kvar att välja är tuffa val, det finns ingen fribiljett till kvalserien, oavsett om man väljer som etta eller som sexa. Vi kommer lägga tid inför valet för att vara helt säkra, mer kan jag inte säga, men det finns bara bra lag att välja på. Sedan får vi se vad som passar oss bäst, något vi känner igen eller något helt nytt, det är också något man får ta med sig.

Förra säsongen snubblade ni som favoriter i semifinalen mot Halmstad, vad hände där?

– Om man tar det kort så vann vi grundserien och kom tvåa i allettan. När vi möter Halmstad är de inne i ett bra flyt där de vann playin och även kvartsfinalen, och kom då in med ett matchtempo vi inte hade. De vann första matchen med 4-0 och vi var fullständigt utspelade. De hade ett bra flyt och en riktigt bra målvakt i Jacob Crespin, men samtidigt kände jag inte igen oss riktigt. Vi vann sedan andra matchen och ledde den tredje men föll ändå till slut. Jag tror inte vi var riktigt redo, det var första gången vi spelade ett slutspel och vi hade några tunga skador, men vi är mer redo i år. Förra året var vi favoriter och det klarade vi inte riktigt av. I år så åkte vi ut till Visby i sista omgången, och det är ingen enkelt match, och säkrade seriesegern. Att vi klarade det visar upp en styrka vi inte hade förra säsongen, vi har mer erfarenhet av viktiga matcher.

Finns det något lag som är ”absolut inte”? Jag kan tänka mig att Halmstad är ett sånt med tanke på förra säsongen…

– Vi har något lag vi inte kommer välja, det är 1-2 lag som vi låter bli. Inte för att vi är rädda för dom, mer för att vi vet att det finns 3-4 lag som passar oss bättre. Så två lag passar oss inte lika bra av olika anledningar.

Har ni helt fria händer att välja motstånd, eller kommer ekonomin utesluta val?

– Förra året fanns inte utrymme för långa resor, så var det, men i år finns det inga såna begräsningar. Med det sagt så kanske vi inte chartrar eget plan om vi ska åka till Boden, men vi har råd med resor, så det är inget sånt som speglar vårt val. Utan valet är bara av sportsliga skäl. Passar Vimmerby oss bäst väljer vi dom, passar Boden oss bäst väljer vi dom.

Du touchade ämnet lite tidigare, men hur känner du inför att vara favoriter inför semifinalspelet?

– Vinner man en grundserie och en alletta så måste man kunna hantera favoritskapet. I år är vi bättre förberedda och kan omvandla anspänningen till något positivt. Förra året låste sig allt mot Halmstad, spelarna höll benhårt i klubborna, de var klart påverkade. Men vi tar oss an favoritskapet, är man etta så ska man vara favorit, men det ska blir spännande att se hur vi tar oss an detta. Kanske fick vi nycklarna förra året, det var en nyttig erfarenhet i alla fall. På sikt är det viktigt att få med sig några torsk för att bygga kunskap om vad som gäller.

Om ni nu löser semifinalplatsen, är det allsvenskan som gäller?

– Vi har högt ställda mål, vi är i Kalmar för att vinna, så skulle vi ta oss till kvalserien så snackar vi ihop oss om de först, men är man där så går man för det givetvis. Sedan har vi inga krav från styrelsen, som andra klubbar som spänt bågen har, utan vi har en långsiktig plan för att bygga erfarenheten och ekonomin för att spel i allsvenskan på sikt. Går vi sedan upp får vi anpassa oss efter det.

Att gå upp är en sak, att etablera sig i allsvenskan en annan. Hur ser du på förutsättningarna för att etablera Kalmar på allsvensk nivå?

– De tror jag finns. Vi har en ny fin hall, det är många andra lag som inte har faciliteterna som krävs men det har vi. Vi ser också ett ökat publikstöd, Kalmar kanske inte förknippas med hockey, men vi har elitlag med Kalmar FF och Kalmarsund och basket och allt möjligt. Så vi har en fin tradition av lag högt upp i seriesystemet och en bra idrottskultur. Samtidigt så kommer vi tvingas tävla med andra lag om publik och sponsorer så det kommer bli en utmaning. Men vi har företag som söker upp oss, och som stöttar oss med bra pengar, så vi har goda chanser. VI är bland de ettanlag som har bäst möjlighet att etablera oss, så långt kan jag sticka ut hakan och säga.

Men är ni mogna redan till kommande säsong?

– Man måste ta hänsyn till alla perspektiv, ekonomi, organisation, sportsligt och så vidare. Det har gått väldigt fort under mina två år här, men jag tror att vår resa gett oss en bra grund absolut och jag tror vi klarat av det. Men man vill inte bara klara av, man vill göra det bra också. Hur får vi upp sponsringen till det dubbla? Hur ökar vi publiken med 3-400? Hur bygger vi organisationen? Det sportsliga är mitt bekymmer, det är jag inte orolig för, jag vet vad man behöver och tror att jag kan få pengarna som behövs, sedan är det de andra utmaningarna som vi får lösa. Men vi har en bra organisation och många företag så jag tror vi grejar det. Förra året hade jag varit mycket mer tveksam, då hade jag nog sagt: Händer det så händer det, men vi har tagit stora kliv, framför allt denna säsong.

Då ska du få lite kortfrågor på slutet: Vilka är era tre viktigaste spelare?

– Jag skulle säga att enskilt viktigaste spelarna går inte att utse, vår styrka är verkligen kollektivet. Sedan kommer de äldre spelarna vara extra viktiga i det här läget vi är nu, och det vet de spelarna om också. Det är 5-6 stycken som inte darrar på manschetten.

Om du får utse tre spelare från andra klubbar som du tror skulle kunna spela allsvenskt, vilka skulle det vara?

– Karlskronas Philip Norberg Aspnäs skulle definitivt klara det. Den gamle i Vimmerby, Jakob Karlsson med. Sedan har han så mycket annan skit för sig nu, med gårdar och tidningar och allt vad det är, så han har väl inte tid. Han ska ha lite press på sig med, gamlingen, hehe, vi är ju gamla kompisar. Sedan skulle man kunna säga gamla etablerade spelare som (Joakim) Hillding och (Dennis) Fröland, men det är för enkelt, jag tar någon mer spännande nämligen eran Jesper Lindén. Han skulle vara väldigt spännande att se i allsvenskan, med rätt förutsättningar så skulle han absolut greja det.

Vilka ser du som era främsta utmanare?

– Jag tycker Troja varit väldigt bra när vi mött dem. Ett välkomponerat lag och de har några gubbar i Fröland och Hilding som varit med förr. Men Troja har varit bra i år.

Finns det någon outsider?

– Jag vet inte om någon kanske tror på dom, men Karlskrona har inte riktigt levererat under säsongen, men på papperet har de ett bra lag. De kanske inte nämns just nu, men de har erfarenhet så det räcker och blir över, så det borde var ett lag att räkna meder, de har ju inte levererat hittills så de får väl ses som en outsider.

Vem vinner poängligan i kvalserien?

– Då måste jag ta en egen spelare: Viktor Cryus Rydberg hade en bra avslutning på allettan, det tror jag håller i sig resten av säsongen.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar