De har kapacitet att gå hela vägen till allsvenskan

Visby kom sexa i allettan södra och fick välja motstånd som sista lag. Eller välja och välja, det fanns bara ett lag kvar i urnan och där stod det Karlskrona, ett lag inget lag vågade välja. Och visst inser Visbys starke man och klubbchef André Lundholm att det blir en svår nöt att knäcka, men han vet också att laget har kapacitet att slå ut storlaget.

Ni kom tvåa i den östra ettan och sexa i allettan, hur ser du på er säsong så här långt?

Jag tycker att det varit en ganska bra säsong, man vill alltid bättre, men vi kom tvåa i östra, men den kan jag tycka var sämre än tidigare, Huddinge tappade mycket och Hudiksvall spelade i den norra. Nu var visserligen Väsby starka men i övrigt var den rätt svag. Sedan i allettan så har hemmaspelet varit under all kritik, medan bortaspelet varit väldigt bra. Så totalt sett godkänt, med tanke på att vi föryngrat laget så kanske resultatet svajat lite mer än önskvärt.

Kikar man på ert lag så ser man spelare som Emil Öhrvall, Elias Lindström och Filip Lindblad som starka kort, är det de som leder laget?

Ja dom och Linus Lundström med, tyvärr är han skadad då han fick en spricka i ett båtben i första matchen. Men många har varit bra, det har varit olika spelare som varit bra olika perioder, men framför allt i allettan så har Emil Öhrwall stuckit ut.

Är du överraskad över att han gått SÅ bra?

Vi kollar på spelare så noggrant vi kan och gör så noga research som det vara går. Han fick inte rollen han ska ha i Bofors då det var hårt konkurrens om platserna där, så visst hade vi höga förhoppningar på honom. Sedan har det tagit ett tag för honom att komma in i det. Men sedan har han växt och växt och det har blivit som han tänkt sig att han tagit ny sats mot allsvenskan. Jag är övertygad om att han spelar i allsvenskan nästa säsong.

En annan som klivit fram i år är målvakten Filip Lindblad, berätta om hans utveckling!

Han har varit jättebra i år. Han har jobbat väldigt målmedvetet, och inte haft bråttom. Han stod bakom Daniel Marmenlind först, och han var ju inte lätt att peta, Sedan var han andremålvakt bakom Anton Malmborg, och nästa säsong tog han över mer och i år är han den uttalad ettan och han har gjort det jättebra. En lugn och stabil målvakt som gör att jättebra jobb.

Ni fick ju inte välja inför kvartsfinalen, utan fick Karlskrona då det var dom som var över. Hur såg ni på det ”valet” Inför matchserien?

Vi hade relativt bra koll på Karlskrona då vi mött dom under allettan. Vi visste att vi kunde matcha dom när vi spelar som bäst, vi vann mot dom borta och förlorade efter straffar mot dem hemma. Sedan var det också en oro över att de skulle få det att kugga i kontinuerligt, det har de inte riktigt fått i allettan och vi visste att får de ut det så är de topp 2-3 i hela ettan. Men man vet aldrig om och när det kommer i så fall. Så det var blandat, vi visste vi kunde slå dom, men vi visste också att det skulle bli ett väldigt tufft motstånd om de fick ut kapaciteten de har i laget.

Så släpptes pucken, och ni var match ett rätt komfortabelt, eller hur?

Ja relativt komfortabelt, vi fick ledningen och styrde matchen rätt bra, vinsten var aldrig hotad, så det var en bra start.

Vad gjorde ni bra då?

Vi tog vara på lägena vi skapade på ett bättre sätt. Vi skapade mer lägen i andra matchen, vi hade flera powerplay och när de ledde med 2-0 så hade vi 5-6 riktigt bra lägen innan vi gjorde 1-2. Sedan kom de ut som ett anat lag den matchen, de hade playoffmode, så det var också svårare att vinna den matchen.

Ja beskriv matchbilden i match två för oss!

Karlskrona kom ut bra, hungriga och de spelade verkligen på gränsen, jag tycker vi kunde fått med oss någon mer utvisning, men det är slutspel och nivån höjs, så de gjorde det bra. De vann kamperna, ja det mesta i första perioden och fick då två mål och kunde gå på det. Sedan växte vi in i det och hade klart mest spel och målchanser innan vi gjorde 1-2, men tyvärr kom 1-3 snabbt efter och då hade de en trygg ledning igen. Så vi fick slita för det igen, så gör vi 2-3 men bara 40 sek senare så får de 2-4… Så det var väldigt psykologiska mål, men de gjorde också en bättre match, men den kunde ha slutat hur som helst.

Nu väntar en ny match, denna gång på bortaplan. Vad har du för tankar inför den?

Vi är inställda på stentuffa matcher, det blir ju två matcher där oavsett resultat. Det är ett ytterst meriterat lag vi ställs inför med spelare med en massa matcher både i SHL och KHL, så de ve ju vad som krävs för att vinna i ett slutspel. Nu hänger det på att våra unga spelare steppar upp och visar att de förstår vad som kommer krävas, det kommer krävas att vi gör bästa matchen för säsongen för att vinna.

Ni har varit väldigt starka på bortaplan i allettan, vad är förklaringen till det?

Det har varit en jätteskillnad mot hemma. Vi har spelat bra alla bortamatcher utom kanske mot Halmstad i omgången efter vi blev klara för slutspel. Vi har spelat väldigt rakt, drivit på kassarna, inte spelat fast oss, spelat enkelt, haft korta byten, vunnit kamper framför mål, alla de där små sakerna som gör att det sammantaget blir bra. Hemma har vi varit överkonstruktiva, vi vill för mycket med pucken och spelar då kanske hem för att vinna mer tid, men det ger ju också motståndarna mer tid. Vi spelar betydligt enklare och rakare på bortaplan.

Vad ser du som Karlskronas styrkor?

De är puckskickliga och erfarna, de har spelare som Alexander Bergström, Filip Cruseman och John Henrion, spelare som är otroligt skickliga individuellt, så man måste ha stor respekt för dom. Men vi vet att vi kan rubba dom om vi spelar vår bästa hockey. De har alla ingredienser, de har kapacitet att gå upp i allsvenskan när det summeras. Kokman steppade upp bra med, han gjorde många fina räddningar framför allt på onsdagen. Han är nyttig för dom.

Vad talat då till er fördel?

Vi vet att vi gjort många bra bortamatcher och vi har egentligen inget att förlora. Vi vill slåss så länge som möjligt, dessa är de roligaste matcherna för säsongen och vi ska gör allt vi kan för att vinna. Om vi sedan förlorar är det bara att gratulera dom, men vi ska göra vårt yttersta och gör vi det har vi bra chanser att gå vidare.

Till sist: Ni är kända för att vara riktigt starka i slutspel: Vad är hemligheten till det?

Vi har varit det i alla fall. För att göra en lång historia kort så träffade vi rätt med bra karaktärer på spelare när vi gick upp i ettan. De utvecklades rätt, de sökte bostad hör och blev kvar, så vi hade samma kärna i 10 år nästan, och det var inte vilka spelare som helst heller, det var alla spelare som spelade topp två-line. Det som också var bra med dom var att de var bra spelare, men också väldigt bra slutspelsspelare. Som Mikael Adamsson, som kunde göra 28 mål en säsong och samtidigt vinna utvisningsligan. Adam Eriksson var en annan sådan spelare. Så de spelarna steppade upp och spelade ut hela registret i slutspelet. Sedan la den sista av dom av för två säsonger sedan, och visst har vi försökt bevara det, men nu har vi ett annat lag med många yngre som inte har samma rutin och erfarenhet. Så nu har vi kanske tappat lite, för sånt sitter inte i väggarna, utan det hänger på gruppen. Men visst försöker vi ha en identitet att vara starka i slutspelet, men då handlar det om att ha spelarna som kan axla det, men få behöver vi mer rutin för att bli fullfjädrade slutspelsexperter.

Lämna ett svar