Blir vi bedömda lika så har vi bra möjlighet!

Kalix sportchef Petter Christoffersson har en otacksam roll där klubben lyckats få fram många starka poängspelare, som Christoffer Björk, Samuel Eriksson, Ace Cowans och Lukas Feuk, men där man hela tiden blir brandskattade. Men lite förbannat så står man nu och ger storlaget Piteå en knallhård match i kvartsfinalen, och än har man inte gett upp!

Vad säger du om er säsong så här långt

Ganska väntad, kanske lite bättre än man hade vågat tro på. Det blir ett mönster av att vi blir dammsugna på spelare år efter år, det kostar på och är tufft att bygga nytt hela tiden. Där har vi lyckats bra, vi har blivit bättre hela tiden. Visst missade vi allettan, vi hade möjlighet med tre matcher kvar, men tog den inte vilket var en indikation på att vi var lite för unga och oerfarna, att vi inte var bäst när det gällde. Sedan spelade vi en intressant vårserie som varit lagom på många sätt. Vi fick möta nytt motstånd och har kunnat ha lite mer tålamod att utveckla spelet, Sedan är vi i kvarten just nu efter en holmgång mot Vallentuna och med lite rättvisa så hade vi nypt en match mot Piteå. Det är där vi står sammanfattningsvis.

Som du är inne på så blir ni brandskattade på era toppspelare år efter år. Hur känns det och ser du på förutsättningarna?

Det måste hända något i svensk hockey, vi kopierar NHL i allt vi gör, men i detta fall går vi i helt fel riktning. Istället för folkidrott så har hockeyn blivit en klassidrott, där de med mest pengar dikterar villkoren och de som bryr sig om bredd och som fostrar domare och ledare och som tycker om hockey inte gynnas. Systemet med elitlicens, där ingen med bredd gynnas, har du bara a-lag gynnas du med tanke på pengar vid bokslut. Med det upplägget som är, så seglar hockeyettan ifrån j20 elit vilket gör att det blir svårt att fostra egna juniorer i hockeyettanklubbarna, det är ingen som är självförsörjande, det kommer upp för få spelare. Så slår man ihop tankarna så kommer hockeyn inte växa som den bör göra.

Vad kan man göra?

Först och främst så måste det ner pengar i systemen, som allsvenskan som plockar hockeyettanspelare. De tar en spelare och du får ersättning för utrustningen, sedan så åker de vidare och i bästa fall får du 80- eller 100 tusen i NHL-pengar, men en sån spelare är åtminstone värd 7-800 tusen lågt räknat. 80 000 är samma kostnad som du har för ett juniorlag att åka tur och retur till Östersund. Så det är inte pengar av värde till klubbarna som ska fostra spelare och ledare till elitlagen, Nu plockar du spelare från superelit istället, allting dras mot centralorter och då blir det svårt att få spelare, då agenter vill ha spelare samlade, det blir bekvämare för dom. Så det blir tufft helt enkelt, om det inte styrs från förbund. Där ligger hockeyn efter då det är privatiserat, det är inte som fotbollen där allt går ner från stora kontrakt, utan bara en liten utbildningspeng. Så jag tror att klubbarna måste få mer att säga till om, mycket förstördes av Bosmandomen.

Då ska vi snacka lite hockey på isen med, ni vann en knallhård duell mot Vallentuna i playin-mötena, vad kan du säga om de matcherna?

Vallentuna var ett skickligt individuellt lag, spelare för spelare, och vi klarade av att nypa dom då vi gick ihop som grupp, fast det hade kunnat gå hur som helst. Vi var nästan obesegrade hemma och hade haft det svårare borta, men nu vann vi borta och torskade första hemma i en match där vi borde ha vunnit. Sedan i andra hemmamatchen var de bättre men vi vann resultatmässigt. Vi hade båda en stark förstalina, sedan hade vi inte bara första som presterade och då brukar vi gå vinnande från matcherna. Sedan hade vi Ville Åström avstängd men vann ändå.

Emil Lindblom har verkligen sprutat in poäng under säsongen, vad betyder han för laget?

Emil är en poängstark spelare när han är i rätt miljö och på rätt humör, så då har han varit jätteviktig. Speciellt då vi tappade Christopher Björk, vi tappade Ace Cowans och Samuel Eriksson, de tillhörde poängtoppen de med. Feuk var också här, så vi har verkligen fått till spelare som producerar i poängligan. Emil är en liknande spelare, som passat bra in med de spelare vi haft., Så han har betytt mycket för oss och speciellt imponerande då han förstår vad han behöver, hade han varit iväg hade det blivit tufft för honom, nu är han mer redo ta ett kliv upp, även om jag tror han behövt en säsong till. Men spelare har ofta bråttom, så han har stora möjligheter att spela allsvenskt.

Det var också han som gjorde det matchavgörande 3-2-målet i match tre mot Vallentuna. Hur var känslor hos dig då?

Visst är det Emil som gör målet, men John Hansson gör förarbetet, Haas hade räddat en liknande situation innan, men Emil var på rätt plats vid rätt tidpunkt som en målskytt brukar vara. Det var givetvis oerhört förlösande. Det kändes som att vår säsong blev oerhört spännande i och med det målet, nu har vi allt att vinna, Spelarna och ledarna förtjänade att nå dit. När man tippar serierna, så borde man titta på hur lagen ser ut, hur mycket pengar som läggs in i laget, innan man tippar var lagen hamnar i tabellerna. Man tittar gärna på poäng och spelare som lämnat när man avgör om en klubb är bra eller dålig.

Just nu spelar ni kvartsfinal mot Piteå, och visserligen ligger ni under med 2-0 i matcher, men ni har verkligen bjudit upp till kamp!

Ja det har vi gjort med bravur, och det är roligt att vi lär oss hantera situationen och vad vi måste göra för att hantera situationen. Att lyssna och att våga. Det är inte någon enskild spelare som kommer göra det, utan laget. Sedan är jag besviken hur vi kan hamna där vi gör, där en fajt i första matchen, där vi får Ville (Åström) avstängd för en kollision som blir slew foot, sedan tumult vid vårat bås men en jabbning, sedan om man kan vinna eller förlora, men vi var i överläge. Jag ser att det är deras spelare, Wargh som tar tag i våran spelare Nick, och vår spelare får två matcher, och en annan av våra Libor Machan får också två matcher, så vi får fyra matchers avstängning sammanlagt medan deras spelare får 1. Visst att det kan bli avstängning, men då får det bli lika i så fall. Tråkigt, men det är det jag menar, mindre klubb blir ofta förfördelande.

Vad tycker du om matcherna annars?

Piteå ett offensivt skickligt lag med extrem spets i sina äldre spelare och har satsat stenhårt i år. De har skillsen och har satsat hårt på tränarsidan med. De har spelat bra hockey, framför allt i början av säsongen och sedan hållit i det. Det är ett homogent lag som är bra från målvakt till forwards, man kan inte ge dom för mycket yta och tid för Mange (Magnus Isaksson) och Jocke (Joakim Högberg) är ettans bästa spelare år efter år och fortsätter vara bra. Nu ledde vi med 2-1 med fyra minuter kvar och åker ut på en hakning som inte ens finns och där gör de mål. Hamnar man i utvisningsbåset för mycket mot Piteå så förlorar man. De får också en straff efter. Men det slutar 2-2 och sedan i fjärde är vi lite svaga i cirklarna framför allt, så vi tappar momentum där.

Har ni chans fortfarande?

Som jag sa tidigare så blir vi bättre och bättre match för match. Vi är revanschsugna och känner oss orättvist behandlade. Det handlar om hur mycket vi är beredda att betala och att spela förnuftigt med pucken. Då har vi bra möjlighet och blir vi också bedömda lika så har vi bra möjlighet, vi har visserligen två avstängda men det får vi ta. Vi går in för att vinna varje match, annars håller man inte på med det där.

Lämna ett svar