Det är vi och Segeltorp som är där nere…

Mats Börjel är sportchef i succélaget Tyreö/Hanviken, laget som kom fyra i den norra allettan och som just nu har 1-1 i matcher i kvartsfinalmötet med Sundsvall, Och man är det med ett lag som helt saknar spelarlöner!

Det är vi och Segeltorp som är där nere vad gäller spelarlöner.

Ni har gjort en riktigt bra säsong, eller hur?!

Ja absolut, vi är jättenöjda. Vi har om målsättning att överleva första slutspelsomgången och spela semifinal, men som helhet är vi jättenöjda.

Vad har gjort att ni gått så bra?

– Naturligtvis att vi fått behålla en kärna under de senaste säsongerna, sedan är (Anders) Hultin och (Anders) Gozzi en annan viktig del. Sedan har vi jobbat hårt med scouting, vi har vetat vilka spelare vi vill ha, och har siktat på spelare som vill vidare, som vill träna, och just där så passar Hultin in som har erfarenhet att träna spelare som vill uppåt och Gozzis rutin från SHL.

Finns det några spelare som lett laget under säsongen?

– Det är också en del av hemligheten, det är en hel grupp som driver och vill vidare. Drivet i gruppen är viktig. Sedan när (Carl) Lidö kom in och spikade igen, sånt bidrar givetvis till en trygghet, men det är värt att framhålla gruppen. Vi har verkligen jobbat hårt med just gruppen. Vi har en grupp som jobbar med gruppen, det är jag och min assisterande och tränarna Hultin och Gozzi och så Markus Due-Boje som scoutar spelare och lägger upp utvecklingsplaner, sånt som tränare inte hinner med, så vi jobbar verkligen med hela gruppen.

Ni har inte några pengar att locka spelare med, hur gör ni då för att få till er spelare?

– Vi har satsat på allt runtomkring, alltifrån att det finns käk när de kommer, mellanmål, vi försöker resa bra, vi har flugit hela allettan. Som till Piteå där vi bussade till Sundsvall och sedan vidare till Piteå innan vi flög hem. Vi har läkare och sjuksköterskor, vi har en tjej som jobbar med att ta fram idrottsskydd, allt runtomkring finns, det har vi satsat på. För 4-5 år sedan när jag kom så fanns ingenting. Sedan så finns det en minimal budget, det är vi och Segeltorp som är där nere. Sedan har vi rykte om oss att vi har en grupp som är lätt att trivas i, vi har en bra grupp och sånt säljer.

Så gruppen säljer sig själv så att säga…

– Ja lite så, sedan kan man inte konkurrera med södra och vissa lag i västra, men vi vill ta kliv varje år och det har vi verkligen gjort. Först gick vi upp sedan tia i allettan, sedan nia och till slutspel, det är också roligt.

Hur fixar ni att spela i den dyra norra allettan med tanke på ekonomin?

– Det är sånt som pengarna går till. Förra året var vi fjärde största klubb vad gäller ishockeylicenser, vi tycker det är roligt när folk pratar om ”lilla Hanviken”, men vi är en stor förening. Vi satsar på allt runtomkring, sedan har vi inte spelarlöner, men vi har lite små ersättningar, som bensin och så, det är ett mål att det inte ska behöva kosta pengar att spela i ettan med oss. Vi vill ge dom en bra hockeyutbildning, att de ska bli bättre spelare och ha kul på vägen. Sedan har vi en ambition att det ska vara vi och Väsby som ska vara det som gäller i Stockholmshockeyn.

Nu har ni etablerat er före Huddinge, är ni storebror gentemot dem nu?

– Det är för tidigt att säga, vi vill närma oss dom, men vi kan inte ropa hej än. De har en kultur som inte vi har. Då är det lättare att starta om med, de kommer komma igen. Men just nu, de gick inte ens vidare från vårserien, så i år är vi förbi. Förra året närmade vi oss, nu är vi förbi.

Ni kom fyra i allettan norra och fick välja motståndare. Valet föll på Sundsvall, hur gick tankarna inför valet?

– Vi kände lite grann att det inte fanns så mycket att välja på, så vi vägde in alla parametrar och de passade oss bäst. Vi hade gjort fem bra perioder mot dem, och fick lite varningsflagg för Halmstad och Borås. Sedan är det en enkel resa med bara längs med E4, så det var så vi resonerade. Sedan hade vi inte Sundsvall som val 1-2-3, men de innan blev valda.

Vad hände då i första matchen där det blev förlust?

– Det blev en lika match som den i serien då de vann med 3-2. De sköljde över oss, vi hittade inte nyckeln som vi hade uppe i Sundsvall då vi vann med 6-1, den hade vi till vissa delar igår igen. Ändå blev det en tuff drabbning. De kör och spelar tufft. Den där nyckeln hade vi ett tag i andra, då kom de inte ur egen zon, men sedan kom först olyckligt 3-1 och så 3-2 i shorthanded, och då blir det darrigt. Så gör vi 4-2 men de hittar tillbaks igen. Så det var skönt att kunna vinna, nu har de något att förlora när vi är uppe hos dom.

Hur går då tankarna inför match tre?

– Att vi ska fortsätta på de positiva bitarna vi hade igår, att hitta tillbaka till spelet vi hade 6-1-segern uppe i Sundsvall. Det handlar om att få det första enkla passet fort, det ska vi hitta tillbaka till, det som vi är bra på och som gjort att vi bara tappat en poäng på norrlandsresorna.

Vad är det som gör Sundsvall svårspelade?

– De kör väldigt mycket, det är väldigt rakt på, de bara kör. Sedan får de på något vis psykologiska mål, första matchen är alltid lite nervig där får de det första viktiga målet. I andra har de flyt och kommer ifatt från underläge, det blir tändvätska för dem med det spelet de spelar.

Löser ni det här?

– Det måste vi göra, och vi ska göra det på det sättet vi sagt, att hitta tillbaka till vårt fantastiska bortaspel. Vi hade en plump mot Hudiksvall där det rann iväg, men annars har bortaspelet varit bra. Vi höll på att slå Väsby med, om inte Gran tabbat till det där.

Lämna ett svar