Guide: Så slutar Visby-Karlskrona

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Visby fick inte välja, utan fick det lag ingen ville ha, Karlskrona.

Visby

Placering i grundserien: 2:a med 35 poäng och 63-36 i målskillnad
Placering i allettan: 6:a med 24 poäng och 47-52 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Filip Lindblad har växt ut till en jätte denna säsong och vann södra allettans målvaktsliga. Som backup finns Oscar Leijon, en rätt orutinerad backup.

Backar 3

Erik Palm är lagets backstjärna, en riktigt bra ettanback. Vid sidan av honom så har de defensivt starka Markus Lundberg, Olle Andersson har fått ett stort genombrott poängmässigt i år. Fredrik Sandberg är en riktigt elak back, som är nyttig att ha. Svag trea.

Forwards 3

Emil Öhrvall vann hela södra allettans poängliga med fina 22 poäng, varav 15 mål, hela fem mer mål än tvåan (SHL-aktuella Hampus Karlsson). Han bildar tillsammans med kedjekamraterna Linus Lundström och Elias Lindström en av vassaste enheter. Linus är snabb och avig medan Elias visserligen är bra på rören, men också stark. Bakom dem är det tunnare med offensiv spets, utan det är många hårt jobbande spelare som spelar med stort hjärta.

Tränare 4

Hans Särkijärvi har hunnit med massor som tränare, men 65-åringe vet fortfarande hur man får ut mycket av ett lag och hur man ”dödar” motståndare.

Powerplay 2

Ett förvånansvärt svagt powerplay med tanke på vilka starka powerplayspelare de kan ställa upp, svaga 17,78%, näst sämst i södra allettan.

Boxplay 4

Boxplay var Visby bäst i hela södra allettan på med fina 84%. Stör starkt redan i uppspelsfasen och spelar väldigt uppoffrande.

Totalt betyg: 18

Så spelar Visby

Visby bygger mycket på en stark defensiv, tar de ledningen i en match är de ytterst skickliga på att spela av den sedan. Spelar hela tiden enkelt och tar få risker i sitt spel. Offensivt kan de vara jobbiga att nöta när de sätter hård press, och de har några spelare som vet att utnyttja lägena när de dyker upp. Effektiva.

Karlskrona

Placering i grundserien: 2:a med 38 poäng och 70-34 i målskillnad
Placering i vårettan: 8:a med 22 poäng och 45-57 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 5

Viktor Kokman har varit riktigt bra sedan han anslöt, och han har stor del i att man lyckades nå slutspelsplatsen. Som backup finns två kompetenta målvakter i August Hedlund och Oscar Fröberg, samt jokern Aleksenteri Heiskanen.  

Backar 4

Det är en riktigt stark backuppsättning i Karlskrona. Tidigare skadeförföljda Christoffer Rasch har äntligen fått spela kontinuerligt och är en spelsmart back. Puckstarka Jesper Solomon Frisell är kanske inte riktigt lika bra som förra säsongen, men fortfarande bra. NHL-draftade Gustav Berglund är kanske bäst av dem alla.  Roope Reini och Martin Fransson starka defensiva kort.

Forwards 4

Alexander Bergström är ettans mest meriterade forward, och leder interna poängligan även om det finns än mer att ta ut av honom. Vapendragaren Filip Cruseman är en nyttig slitvarg och poänggörare i ett. Skickliga centrarna Johannes Nilsson och Philip Norberg är riktigt speldosor, och Mikael Roslund både en sniper och attitydspelare. John Henrion en slumrande jätte och Jakob Grönhagen en stor (i dubbel bemärkelse) talang. Ja det finns kvalitet i de offensiva leden!

Tränare 3

Sedan Magnus Sundqvist tog över som tränare har Karlskrona snittat 1½ poäng per match. Det är visserligen långt ifrån vad kvaliteten på spelartruppen antyder att man ska kunna nå, men det är ändå ett bra lyft jämfört med snittet under Erik Karlsson, så han får godkänt.

Powerplay 2

Karlskrona är sämst i den södra allettan i powerplay, låga 16,67%. Det är långsamt, omständligt och med för få avslut.

Boxplay 1

Om powerplay är svagt, så är boxplay ursvagt. Låga 62,96%, och man har svårt att komma rätt i avvägningarna när man ska sätta press och när man inte ska göra det.

Totalt: 19

Så spelar Karlskrona

Karlskrona har ett riktigt starkt spelarmaterial, men jag tycker inte man får ut det som finns riktigt. Defensivt ser det ändå helt ok ut, där är man rätt starka framför egen kasse och försöker sätta press på motståndarna vid ingångarna. Offensivt så är man inte så raka och snabba, utan man försöker bygga upp anfall där man kommer samlat och sedan få långa anfall med skott från blå.  

Så slutar det och varför

Karlskrona vinner med 3-1 i matcher

Det låter som en solklar seger när jag tippar 3-1, men det tror jag verkligen inte. Detta kommer bli en stenhård match, där mycket kommer hänga på vem som får momentum i matcherna. Men jag tror att Karlskrona kommer att växa nu när det vankas slutspel, och då kommer de bli lite för tunga för Visby för att de ska orka stå emot.   

Lämna ett svar