Guide: Så slutar Dalen-Vimmerby

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Dalen kommer ta sig an segraren i den södra vårserien, Vimmerby.

Dalen

Placering i grundserien: 1:a med 39 poäng och 64-44 i målskillnad
Placering i allettan: 5:a med 29 poäng och 46-48 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Oscar Malm är en målvakt av hög ettanklass och kom trea i allettan södras målvaktsliga. Hampus Hedman är en bra backup som kan avlasta utan att försvaga positionen alltför mycket.

Backar 4

Har en fin mix av resolut spelande backar i rutinerade Axel Eidstedt, Andreas Röykås Marthinsen, Sebastian Ehrenflod och Gustav Särenborg, backar som det gör ont att möta. Till det så har man flera unga, lovande och spelskickliga pjäser i Kalle Holm, Hugo Fransson och Anton Johannesson. En av ettans bästa backsidor, en stark fyra.

Forwards 3

Här är det betydligt tunnare, man förlitar sig på kollektivet snarare än enskild spets, även om Alex Ek, Gustav Salmi Lilja och Kristian Röykås Marthinsen besitter spetskvaliteter.

Tränare 3

Pelle Gustavsson lämnade en bit in i allettan och assisterande Daniel Josefsson fick ta över. Den övergången har gått tämligen sömlöst, men det ska bli spännande att se hur det blir i slutspelet. Har Daniel samma sluga öga som Pelle?

Powerplay 3

Dalens powerplay har vare sig varit bra eller dåligt (22%). Man förlitar sig mycket på skott utifrån, där framför allt Alex Ek ska stå för avsluten.

Boxplay 2

Dalens boxplay ligger på rätt svaga 75%, vilket är lite förvånande med tanke på att de har spelartyperna för att lyckas bättre.

Totalt betyg: 19

Så spelar Dalen

Dalen spelar tajt över hela isen, ligger nära motståndarna, håller laget kort. Det gör att de är duktiga på att hjälpa varandra, både i försvarsspelet men också i uppspelen där man hela tiden försöker sig spela ur egen zon på ett konstruktivt sätt. Offensivt så spelar de väldigt rakt, gärna upp på back och isärspel följt av skott.

Vimmerby

Placering i grundserien: 8:a med 16 poäng och 43-54 i målskillnad
Placering i vårettan: 1:a med 44 poäng och 81-34 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Robin Christoffersson är förstavalet i Vimmerby, en stabil ettanmålvakt som fick ett klart lyft i vårettan. Bakom honom så återfinns Scott Hector, en ok backup men inte mer.

Backar 3

Oskar Lindgren är backsidans klart ledande offensiva back, bra på rören och bra blick. Pelle Ström är en nyttig tvåvägsback. Hugo Lindman Gustafsson har gjort det bra sedan han anslöt från Krif medan Johan Norberg får stå för den mesta fysiken. Svag trea.

Forwards 4

Gammal är äldst i Vimmerbys offensiva led, Jakob Karlsson är med sina 33 år sju år äldre än näst äldsta forward, men också lagets vassaste kort. Han, tillsammans med namnen Anton Carlsson, får massor med istid och bär laget. Vid sin sida har de speediga Eddie Levin som leder målligan i överlägsen stil. I övrigt är värda att nämnas Adam Bäckstrand, en tung och spelskicklig center samt målskytterna Isac Andersson och Hugo Olilla. Det finns bra offensiv potential i laget.     

Tränare 3

Hade jag att betyg på Hampus Sylvegårds första säsong som tränare i Vimmerby efter hösten så hade det blivit en etta i betyg, för det tog väldigt lång tid för honom att få laget att köpa hans nya, betydligt mer offensiva, spelstil. De gjorde att spelet svajade, poängen uteblev, och hösten var en enda lång pina för fansen. Men vid jul så verkar polletten ha trillat ner för helt plötsligt så verkade det som att man inte gick att slå överhuvudtaget. Det gör att han nu får en trea i betyg.

Powerplay 4

Har man ett powerplay som ligger över 30% så är man duktiga. Man har många hot i boxplay och ett finurligt spel.

Boxplay 3

Vimmerbys boxplay är inte lika starkt som powerplayet, men så är man inte riktigt lika starka defensivt heller. 82,69% är dock klart godkänt.

Totalt: 20

Så spelar Vimmerby

Vimmerby spelar ett frejdigt anfallsspel där det allting bygger på rörlighet och fart. Man jobbar mycket med platsväxlingar och överlämningar, och blir jobbiga att hålla ordning på. Defensivt så är man kanske inte lika starka, men man har ändå förbättrat strukturen och nu ger man inte bort så mycket som man gjorde innan jul.

Så slutar det och varför

Dalen vinner med 3-2 i matcher

Detta kommer bli en väldigt jämn slutspelsserie, men Dalen har en stabilare struktur, med starka backar och det tror jag fäller avgörandet till slut.

Lämna ett svar