Guide: Så slutar Boden-Borås

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Boden valde att resa ända till Borås

Boden

Placering i grundserien: 2:a med 45 poäng och 74-38 i målskillnad
Placering i allettan: 5:a med 29 poäng och 58-42 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Laget hade stora förhoppningar på att Carl Hjälm skulle bli en stor matchvinnarmålvakt, och i grundserien var han en av norra ettans bästa. Men i allettan så har det gått lite troll i det och han har under 90 i räddningsprocent och det är en av orsakerna till att laget haft det lite svårt i allettan. Då har den tilltänkta andramålvakten, Jacob Carlsson, gått bättre, med drygt 92%.

Backar 4

Boden har några rejäla pjäser i Max Kardewall, Robin Liljekvist, Viktor Aresprång och Fredrik Granberg, som alla gillar att utnyttja son storlek. Men framför allt Granberg och Kardewall besitter också en del offensiva kvaliteter. Offensiva är också backarna Kevin Arvidsson och Felix Dahlroth, där kanske Kevin är mest komplett.  

Forwards 4

Det finns en rätt tydlig rollfördelning i Bodens forwardsuppsättning. Poängspelare ska tvillingarna Wahlgren, Linus Hedman och Pontus Johansson främst vara. Till det adderas fysik och inställning i form av Christian Nyman, Robin Höglund, Henri Tamminen och Fabian Nilsson. En bra mix.

Tränare 2

Det är givetvis fel att lasta Per Ljusteräng för detta enbart, men fakta är att laget presterat bra mycket sämre under honom än man gjorde under Roger Forsbergs tid som tränare. Nu fick han en sju matcher lång förlustsvit att vända till tre raka segrar, men det är fortfarande lite upp till bevis för den nya tränaren.

Powerplay 3

Laget gör mål var fjärde tillfälle de spelar med en man mer, och det är bra siffror. Men det har varierat väldigt mycket från match till match, ibland lysande, ibland svagt.

Boxplay 2

Har 70,15% i boxplay och det är svaga siffror. Har lite för inaktiv box, blir små.

Totalt betyg: 18

Så spelar Boden

Boden har av tradition alltid spelat en kraftfull ishockey där man gärna fullföljer tacklingar och är jobbiga för motståndarna. Till det adderade Roger Forsberg en tydlig defensiv struktur där alla visste sina roller och vad de skulle göra. Därifrån skapade man sedan sina chanser med snabba omställningar när man vann pucken. Under Ljusteräng tycker jag man tappat lite av de snabba omställningarna, men jag har inte sett dem på slutet så det kanske har blivit bättre.

Borås

Placering i grundserien: 6:a med 31 poäng och 53-48 i målskillnad
Placering i vårettan: 3:a med 38 poäng och 62-37 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Konstantin Barulin har en gedigen meritlista med VM-guld med mycket mera. Att han på ”ålderns höst” nu väljer att spela i hockeyettan är både lite märkligt men också glädjande för speciellt alla Boråsfans som får en grymt duktig målvakt. Kanske till och med ettans bästa. Backupen Hugo Fagerblom är dock bara ok, inte mer, och det drar ner betyget.

Backar 2

Fredrik Eriksson är med sin rutin och skicklighet otroligt viktig för Borås backsida. För vid sidan av honom så är den rent ut sagt svag. Svag tvåa.

Forwards 3

Här finns det absolut mer guldkorn, och framför allt även här två Erikssonar. Anders och Henrik har både rutin och meriter så det räcker och blir över, två spelare med poänggaranti också på ettannivå. Joni Nikko har också han meriter (från Liiga bland annat) och är lagets stora målskytt. Vadim Berdnikov är dirigenten i powerplay med fin blick. Albin Storm en nyttig gnuggare med bra fart på rören. En stark trea.

Tränare 4

Gunnar Persson är inne på sin sista säsong som tränare och han kan dra sig tillbaka med gott samvete. Har en mängd meriter och var sånär på att föra Borås till en alletta som nykomling, och nu är de framma i kvartsfinal. Starkt jobbat!

Powerplay 4

När Erikssonarna, Joni Nikko och Vadim Berdnikov är inne och får tid på sig, är det livsfarligt för motståndarna. Gör mål på 33,96% av tillfällena.

Boxplay 3

Har ett helt ok boxplay med 80,85%.

Totalt: 20

Så spelar Borås

Borås i slutspel var en helt annan sak än det man visade upp i seriespelet. Där var det mest lir, i kvartsfinalerna mot Krif så spelade laget med en helt annan fysik, man smällde på, låg nära, drog ner på motståndarnas tempo. Sedan förlitar man sig mycket på den stora skickligheten spetsspelarna besitter för att skapa chanser.

Så slutar det och varför

Boden vinner matchserien med 3-2 i matcher.

Detta kommer att bli en riktig holmgång, där det laget som orkar spela mest fysiskt och mest konsekvent kommer att vinna. Borås har spets, men de har ändå inte samma djup, framför allt på backsidan, och sätter Boden tung press på Boråsspelarna så tror jag de till slut kommer börja sprida puckar och då vinner Boden. Speciellt om de lyckas ha mycket trafik på kassen framför Barulin.  

Lämna ett svar