Så slutar Troja-Nyköping

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Först ut är topprankade Troja som valde att ta sig an Nyköping.

Troja

Placering i grundserien: 3:a med 35 poäng och 53-35 i målskillnad
Placering i allettan: 3:a med 35 poäng och 64-47 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 4

Viktor Ragnewall är målvakt av hög ettanklass, även om han kanske inte riktigt har visat samma höga klass som han gjort vissa andra säsonger, men så har han också fått stå enormt mycket. Under deadline day passade man på att komplettera med Didrik Jansson, en annan målvakt av hög ettanklass som kom från en otacksam roll i bottenlaget Tyringe.  

Backar 5

Troja har i mina ögon ettans klart bästa backuppsättning. Det finns rejäla och storväxta defensivbackar i Carl Ernstig och Carl Ernberg offensiva poängstarka backar i Dennis Fröland och Christian Lindberg, mega rutin i form av Daniel ”Trucken” Karlsson och unga lovande i Kalle Bartholdsson, Carl Wäng och Rasmus Åkerblad. Med andra ord alla verktyg som behövs för att gå långt.

Forwards 4

Har en av ettans mest lovande yttrar i Emil Ekholm, som med sin storlek och spelsinne fått ett ordentligt genombrott denna säsong. Men det finns också starka rutinerade kort med poänggaranti i Joakim Hilding, Henrik Rommel och Axel Lindström. Dessutom en ruggigt nyttig gnuggare i Carl-Johan Sjögren. Men det finns också en bra bredd i laget, så man lär kunna ta en del skador och fortfarande vara slagkraftiga.

Tränare 4

Rutinerade Jens Gustavsson har varit med om både ett och annat, och har inte darrat på manschetten även om laget inlett serierna darrigt. Med tålamod så har han mer och mer fått laget att köpa hans idé, även om jag tror att det finns än mer att få ut.

Powerplay 4

Spelar ett enkelt powerplayspel med mycket skott och trafik på mål, och det har varit framgångsrikt. 35,29% av powerplaytillfällena har resulterat i mål, riktigt starkt!

Boxplay 3

Inledde allettanspelet med ett riktigt svagt boxplay där man ett tag var nere på drygt 50%. Det har man sedan skärpt till, men man är inte riktigt toppklass där ännu.  

Totalbetyg:24

 

Så spelar Troja

Troja har under alla år under Roger Forsberg byggt sitt spel på en väldigt strikt defensiv där backarna spelar backar och forwards är forwards. Det ville Jens Gustavsson utveckla för att få ett mer rörligt anfallsspel. Det föll dock kanske inte så jätteväl ut när man försökte implementera det, utan man har blivit lite mer konservativa i sitt spel och då har också resultaten kommit. Men visst lämnar backarna offensiv blå lite oftare än tidigare säsonger, vilket ger lite mer rörelse i anfallszonen. Men framför allt så är ryggraden i spelet en strikt och tajt defensiv där alla underordnar sig det hårda jobbet.

Nyköping

Placering i grundserien: 3:a med 34 poäng och 53-42 i målskillnad
Placering i allettan: 8:a med 23 poäng och 38-52 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Tappade en av ettans bättre målvakter Daniel Fahlström under säsongen för allsvenskan, men unge löftet Sebastian Wagner har gjort det jättebra. Bakom honom så återfinns den tidigare andramålvakten i Troja, Milton Rosén. Svag trea.

Backar 2

Lucas Byhlin är en klassback på ettan och Alexander Stensson har fått ett stort genombrott i ettan i år. Men bakom dessa är det rätt tunt.

Forwards 3

Offensivt ser det intressantare ut för Nyköping. Sören Dietz Larsen är en klassisk målskytt med ett vasst skott, och Elias Jakobs vet också var målburen är belägen. Isak Dahlin är otroligt rapp och avig, medan spelskickliga Christian Axelsson är en nyttig spelmotor. Albin Kedbrant är en nyttig tvåvägscenter som bidrar överallt på isen, och Albin Ivarsson Hamberg förtjänar också att lyftas fram.

Tränare 3

Filip Algeman har inga större meriter att falla tillbaka på, men har gjort ett väldigt bra jobb med Nyköping denna säsong.

Powerplay 2

Hade visserligen helt ok 21,15% i powerplay, men jag har inte blivit imponerad av Nyköpings powerplay av det jag sett. För lite skott, för lite trafik.  

Boxplay3

78,72% är en ok siffra och jag tycker man spelar ett robust boxplay.

Totalbetyg: 16

Så spelar Nyköping

Nyköping spelar inte speciellt spektakulärt, men ett robust spel över hela isen. Defensiven är fokus, så försöker man utnyttja de chanser som dyker upp så effektivt man bara kan.

Så slutar det och varför

Trojaseger med 3-0 i matcher

Troja är det starkare laget på alla positioner.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar