Guiden: Så slutar Piteå-Kalix

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Som nummer två ut i genomgången är Piteå-Kalix.

Piteå

Placering i grundserien: 3:a med 38 poäng och 77-43 i målskillnad
Placering i allettan: 3:a med 32 poäng och 55-45 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Johannes Sundström var länge andrekeeper bakom John Vestermark, men har under allettan konkurrerat ut Vestermark och är nu solklar etta. Med andra ord ett stort utropstecken och en stor anledning till att Piteå kom trea i allettan norra. En målvakt av bra ettanklass.

Backar 4

Har en klart förstärkt backsida till denna säsong, sedan bland annat rutinerade Tommy Wargh anslutit och bidragit med sin starka offensiva uppsida, men även Fredrik Bergdahls och Oscar Erikssons defensivstyrka har varit betydelsefulla. Laget hade sedan tidigare några spelskickliga backar i Ludwig Stenvall och Albin Thyni Johansson, och det gör att man nu har en rätt stark backsida, något som tidigare kanske varit lagets akkilleshäl.  

Forwards 4

Det vimlar av potenta forwards i Piteås laguppställning. Rutinerade spelare som Joakim Högberg och Magnus Isaksson, spelare som är i sin peak som Jesper Ylivainio, Petter Mäkitalo och spelare som är up and coming i till exempel Oscar Nilsson och Rasmus Similä.

Tränare 4

Har en av ettans mest meriterade tränare i Mikael Aaro och han är fortfarande ung och hungrig. Har fått bra ordning på framför allt Piteås defensiv.

Powerplay 3

Hade ett grymt powerplay i grundserien där man sprutade in mål. Det har dock gått trögare procentuellt i allettan (20,59%) men man skapar ändå lägena, det handlar mest om att trycka dit puckarna.

Boxplay 2

Boxplay ligger på låga 73,33% och det speglar också hur det sett ut på isen. Ser inte alls så självklart ut som det borde göra.

Totalt betyg: 20

Så spelar Piteå

Piteå har i alla tider levt på en frejdig och kreativ offensiv, men till denna säsong så är det betydligt mer defensivt fokus. Det har hämmat offensiven en del, speciellt tydligt har det blivit i allettan när motståndet tuffat till sig.

Kalix

Placering i grundserien: 7:a med 23 poäng och 63-64 i målskillnad
Placering i vårettan: 2:a med 32 poäng och 60-45 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Har två helt ok ettanmålvakter i Marcus Johansson och Anton Hjalmarsson, men inga toppmålvakter för ett slutspel.

Backar 2

Johan Pettersson är ju det stora namnet, men tyvärr lever han lite på gamla meriter. Offensivt så är han fortfarande giftig med sitt spelsinne, men defensivt hänger han inte med alls. Blev också bänkad i sista kvartsfinalen mot Vallentuna. I övrigt så är det tunt, tunt. Alfred Hjälm är väl den backen jag gillar mest, en spelskicklig back med bra storlek och Markus Hansson och Max Mattsson är väl helt ok som defensivbackar, men inte mer.

Forwards 2

Christoffer Björk spelade bara grundserien klubben, men ligger ändå tvåa i interna poängligan, det säger mycket. För visst är Emil Lindblom en ruggigt bra spelare, men bakom honom är det rätt tunt. Det finns den el nyttiga gnuggare i välväxte John Hansson, Wille Åström och Jesper Juntto bland flera andra, men den där riktigt spetsen som gör den stora skillnaden i matcherna saknas.

Tränare 4

Janne Karlsson är minst sagt meriterad och jag imponerades av hans sätt att matcha laget i kvartsfinalerna, speciellt match tre. Bänkade storstjärnan Johan Pettersson, plockade om i kedjorna helt och lyckades på så vis ruska om laget nog för att få de att vakna och hitta en väg till seger.

Powerplay 3

22,64% är godkänt, och godkänt är väl intrycket jag fått av lagets powerplayspel med.

Boxplay 2

77,78% och laget är lite för ofta ute och tappar positioner i sin box.

Totalt; 18

Så spelar Kalix

Det är mycket dump och jaga hockey över Kalix spel. Man har inte spelarna som bör in pucken, utan det blir energispelarna som får jobba hårt för att vinna puck och sedan skapa chanser utifrån det. I egen zon så blir man ofta rätt statiska.

Så slutar det och varför

Piteå vinner med 3-0 i matcher.

Piteå kommer till kvartsfinalen utvilade och är ett starkare lag.

Lämna ett svar