Guiden: Så slutar Mariestad-Borlänge

I veckan har vi åtta kvartsfinaler att se fram emot, och jag ska försöka ge er en ordentlig inblick i dem alla. Faktan om lagen, betyg på lagdelar, en kort inblick i hur de spelar och givetvis hur jag tror att matchserien slutar. Tredje lag att välja var Mariestad, som valde Borlänge som motståndare.

Mariestad

Placering i grundserien: 5:a med 28 poäng och 67-55 i målskillnad
Placering i allettan: 4:a med 34 poäng och 56-56 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Under grundserien darrade målvaktsspelet en del, men när allettan drog igång så lyfte sig såväl Isac Ohlsson som Anton Malmborg sig rejält. Isac har faktiskt inte förlorat under ordinarie tid i allettan på sina åtta starter och har kanske sett allra vassast ut. Stark trea.

Backar 4

Har en bra mix av rutin och ungdomlig entusiasm. Har ett par riktigt spelskickliga backar i Jesper Broeng och Tobias Aronsson som betyder mycket för det offensiva spelet, men också fysiska defensiva pjäser i ruinerade Johan Frick och Simon Svensson. Detta kompletteras med mer allrounda backar vilket ger en bra blandning som definitivt håller för ett slutspel.

Forwards 4

Under grundserien så levde man mycket på sin förstakedja, Jesper Lindén, Oscar Tellström och Lukas Larsson, en riktigt vass enhet. Men i och med några spetsvärvningar under säsongen (Ludwig Wistén, Hugo Pettersson och André Astley Rydberg) så har man numer fyra starka kedjor varav tre som kan producera. Värd att nämna utöver de jag redan nämnt är Anton Blomberg som lyft sig rejält och nu är ett mycket potent offensivt vapen med sin skottstyrka och spelsinne.  

Tränare 3

Meriterade Andreas Appelgren fick sparken, och en av två assisterande tränare, Ronny Helander (fd Johansson) fick ta över. Hans första månader som tränare har slutat i succé, laget har presterat en fin hockey hela allettan.

Powerplay 4

Powerplay har varit vasst hela säsongen för Mariestad och man är det lag i hockeyettan med flest gjorda mål (18 st) och har fina 36.73%. Har bra skytte i alla positioner vilket gör dem svåra att försvara sig emot.

Boxplay 4

Inledde allettan uselt, och hade enormt svaga siffror i sitt boxplay. Men de sista åtta matcherna har man inte släppt ett enda(!) boxplaymål och slutade till slut på 81,82%, trea i allettan södra.

Totalt betyg: 22

Så spelar Mariestad

Mariestad har gått från att spela mycket dump och jaga-hockey till att bli ett mer puckägande lag. Man har kreativa lösningar i egen zon och kommer med bra fart in i anfallszonen. Väl där spelar man väldigt rakt, med avslut och trafik in på kassen, sedan försöker man behålla anfallet med mycket aktiva backar som fyller på också djupt ner i anfallszonen. I egen zon spelar man ofta tajt centralt, kan se lite passivt ut.  

Borlänge

Placering i grundserien: 6:a med 20 poäng och 51-73 i målskillnad
Placering i vårettan: 1:a med 35 poäng och 58-38 i målskillnad

Truppen på elitepropects

Betyg

Målvakter 3

Oliver Norgren har haft förstaspaden under säsongen och har gjort det bra, framför allt i vårettan där han kom tvåa i räddningsprocent med höga 93.30%. Bakom honom så återfinns Emil Ranehamn som knappt fått stå efter jul vilket gör honom till en osäkerhetsfaktor.

Backar 2

Har en trio backar som är minst snäppet bättre än de andra och som håller rätt bra klass. Jag tänker på Adam Bäckehag, främst en offensiv kraft, samt Emil Rangedal och Henning Rothsten som är bra tvåvägsbackar. Men i övrigt är det rätt tunt.

Forwards 3

Offensivt är det mycket förstakedjan med Patrik Elfsberg, Emil Lind och Casper Östberg som ska göra det, även om andrakedjan också är helt ok. Men där bakom är det tunt.

Tränare 3

Stefan Gustafsson har inte haft så mycket spelarmaterial att röra sig med, därför var det starkt att kunna vinna en våretta. Överlag så har Stefan nått klart godkända resultat med tanke på trupperna han haft att jobba med.

Powerplay 3

20,51% är godkänt, man har ett rätt finurligt powerplayspel med flera alternativ, men kanske inte så många vassa skott.

Boxplay 5

Borlänge har hela ettans starkaste boxplay, med hela 91,49%!  Faktum är man bara är -3 i boxplay på hela vårettan. Det blir verkligen något för Mariestads powerplay att tampas med.

Totalt: 19

Så spelar Borlänge

Borlänge är ett spelande lag som gillar att hitta lösningar i alla situationer på isen. Det blir inte mycket sarg ut, utan laget vill ha mycket puck och kan på så vis vara ganska jobbiga att möta.

Så slutar det och varför

Mariestad vinner med 3-1 i matcher.

Mariestad är det starkare laget, med vassare spets och större bredd. Men Borlänge har bra självförtroende och är luriga att möta, det gör att de ändå nyper en match.

Lämna ett svar