Kalix vidare till playoff

Det såg länge ut som att Vallentuna skulle ta hem den tredje och avgörande playin-drabbningen mot Kalix. För efter två perioder hade gästerna fullständig kontroll på händelserna och ledde rättvist med 2-0. Men i den sista så spelade Kalix desperationshockey och lyckades både reducera och med utplockad målvakt också kvittera till 2-2. I sudden sedan så hade båda lagen flera sylvassa målchanser innan Kalix till slut kunde avgöra efter en stark individuell prestation av John Hansson, som serverade Emil Lindblom pucken på silverfat och Lindbloms första mål i playinspelet kom att avgöra matchserien.

Detta var en mycket märklig match. För i två perioder så var det egentligen bara ett lag på banan, Vallentuna. I första perioden hade gästerna mängder med spelvändningar, med frilägen och andra vassa lägen som följd, och att ledningen bara var 1-0 (William Venne) ska Kalix tacka Markus Johansson som storspelade. I den andra perioden så var det inte lika många spelvändningar, men Vallentuna hade många långa anfall där man malde ner Kalix djupt i egen zon. Kalix hade förtvivlat svårt att ens få ut pucken ur egen zon, anfallsspelet från Kalix sida var obefintligt. Vallentuna 2-0 kom också efter ett långt anfall där Kalix och Markus Johansson till slut inte orkade stå emot längre. Det fanns absolut ingenting som talade för Kalix när pucken släpptes inför den tredje perioden.

Men Kalix hade inget att förlora längre. De släppte ner axlarna och bara körde. Klassisk dump and chase-hockey, kanske inte så fager, men den tvingade Vallentuna att börja spela mer felvända och då började man också sprida uppspelen mer, ja det såg mer och mer nervöst ut. När sedan Kalix lyckas reducera efter ett av få misslyckade Hugo Haas-ingripandena (tappad puck på nerlägg som i förlängningen gav mål i tom kasse genom Hampus Sjölund) så väcktes blodlusten än mer hos Kalix, samtidigt som Vallentunaspelarna blev än mer ängsliga. Kalix började få längre och längre anfall och när man sedan plockar ut målvakten så kan man också kvittera. Efter en lysande framspelning av Emil Lindblom så fick Kalix bästa spelare för aftonen, Marcus Leojnhufvud, öppet mål att raka in den i. Och Kalix var ett stolpskott ifrån att också avgöra under ordinarie tid.

I sudden sedan så var det två lag som verkligen gick för det. Chanserna haglade, jätteläge för Kalix följdes av stolpskott för Vallentuna och så vidare. Men så snurrfintar John Hansson sig förbi en Vallentunaspelare på mittlinjen, vallar den förbi nästa motståndare på blå och passar perfekt över till bortre stolpen där Emil Lindblom kan raka in pucken förbi en chanslös Hugo Haas. Kalix fullgör bragden, man vänder och vinner en match man antagligen själva mer eller mindre räknat som förlorad. Kalix är i playoff!

Avslutningsvis en tanke till Vallentuna, som stod för en storstilad insats i två perioder, och att då förlora måste vara oerhört bittert.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar