Vallentuna lever, Borås vidare

Borås avgjorde playinmötet med Krif redan i andra matchen. Via en rättvis 3-2-seger så skaffade man sig 2-0 i matcher och därmed så är det Borås som får spela playoffspel kommande tisdag. I norr så lever dock playin-kampen vidare, då Vallentuna också de vann med 3-2 i en otroligt jämn och spännande tillställning. Därmed så möts Kalix och Vallentuna imorgon igen i Kalix i en direkt avgörande match.

Jag hade huvudfokus denna gång på Kalix-Vallentuna, men jag såg ifatt så mycket jag kunde i pauserna av Krif-Borås så jag såg stora delar av även den matchen.

I Kalix så var det Vallentuna som hade ett rätt klart grepp om den första perioden. Man fortsatte spela resolut och rejält och framför allt spelade man mycket rakare och snabbare. Det gjorde att det var Vallentuna som helt logiskt hade en 2-0-ledning efter den första perioden. Men sättet målen kom på kunde man ha synpunkter på. För båda skulle mycket väl kunna kallas svaga målvaktsingripanden av hemmamålvaketn Anton Hjalmarsson. Först en nerlägg från blå som fick segla hela vägen in, Hjalmarssson stod och sov såg det ut som, och sedan en billig retur vid 2-0. Där kan man också klandra rutinerade backen Johan Pettersson, som inte såg till att hålla undan William Venne från eventuella returer, han stod mest och tittade på. Johan som i många år varit en lysande ettanback verkar ha tappat allt vad tempo heter, och stod mest ”still” och spelade hockey denna afton. Kalix hade dock några minuter mitt i perioden där de ändå skapade en del, men då agerade Hugo Haas i Vallentunamålet med ett helt annan fokus än vad Hjalmarsson visat upp.

I den andra perioden så verkade Vallentuna (som kom till spel med bara tre centrar) tappa lite i sin intensitet. Man åkte inte lika mycket skridskor, man låg lite längre ifrån Kalixspelarna och man tacklades mindre resolut. Det gav Kalix det utrymme de behövde och de kunde ta över initiativet i matchen. Filip Lindbäck fick ett delikat pass på offensiv blå, kom fri med Hugo Haas och drog i sidled innan han la upp en backhand i nättaket och det var reducerat. Kalix fortsatte ha initiativ och skapa chanser, men Hugo Haas kom att bli tungan på vågen och höll emot.

I den tredje periodens inledning så fick han dock sträcka vapen. Kalix tredjekedja, deras främsta enhet för aftonen, fick bra tryck innan skott med styrning gav en retur som Marcus Leijonhufvud kunde raka in i tom kasse. Men det verkade väcka Vallentuna, för helt plötsligt trampade man på mer i skridskoåkningen igen, man checkade högre och hårdare, och då fick Kalix problem. Flera kastade puckar av Kalixbackar gav längre Vallentunaanfall och mitt i perioden så var Vallentuna i ledningen igen, målskytt Jacob Lundin. Men återigen så var det svag vinkel skottet kom från, borde inte Hjalmarsson ha tagit den? Kalix försökte lyfta upp spelet, och visst fick man några anfall, men Vallentuna försvarade sig väl, vågade spela sig ur pressen och kunde på så sätt spela av matchen rätt smärtfritt ändå och vinner som sagt var med 3-2. Även i Vallentuna så var det kanske inte förstakedjan som imponerade mest, det var fjärde ytterparet med Matthew Gould och William Venne som såg till att få flest och bäst andall. Kliver toppkedjorna fram imorgon istället, när allting avgörs?

***

Borås imponerade det jag såg mot Krif. Man vann den fysiska kampen, man låg hela tiden nära Krifspelarna som inte fick tid och ytor att få upp farten på. Borås höll sig också hela tiden på rätt sida i försvarsspelet, både i anfallszonen och i försvarszonen. Krifs målchanser var lätträknade, sedan hade Borås inte mängder de heller, men de var talrikare och vassare och man hade lättare att komma in framför mål där målen görs. Sedan vann också Konstantin Barulin målvaktsmatchen mot Emil Cederlund, något som naturligtvis bidrog starkt till att Borås kunde slå ut Krif. Jag tror att Borås kan bli en lurig motståndare, i alla fall om laget spelar så uppoffrande och laglojalt som man gjort i playin. Krif räckte inte till denna gång, men ska ha cred för lyftet man gjorde i vårettan, det är något man får ta med sig nu när det blir sommarträning för deras del.