Nu avgörs allt! Södra allettan

Sjutton jämna och spännande omgångar är spelade, nu återstår det bara en. Idag spelas de avslutande matcherna i södra allettan och i samtliga matcher står det mycket på spel, precis som man hoppas att det ska göra. Topp fem-lagen möter bott fem, men det går absolut inte att räkna bort något lag. Vem vinner serien? Vilket lag missar slutspelsplatsen och får ta semester? Idag ställs allting på sin spets!

Mariestad-Karlskrona

Den kanske mest intrikata matchen av dem alla. Framför allt då de stora förhandsfavoriterna inför allettanspelet, Karlskrona, kan missa slutspelet helt och hållet. Tar man inte två poäng i denna match så kan säsongen vara över, vilket skulle vara en enorm missräkning för det stjärnfyllda laget. Karlskrona har haft förtvivlat svårt hela allettan att få ihop sextio bra minuter, utan man har bara lyckats få till en bra period här och där. Det har gjort att man haft förtvivlat svårt att behålla ledningar, sex 2-0-ledningar har tappat, just för att man inte klarar av att spela stabilt i en hel match. Men nu finns inga räddningsplankor kvar om man ska lösa det av egen kraft, nu måste man ut och leverera så många bra minuter man bara kan, och se till att man bärgar de nödvändiga poängen. Annars så får man hoppas på att Tranås förlorar sin match mot Dalen. Räkna med ett välbesatt NKT Arena och ett Karlskrona som kommer ge precis allt för att lösa poängen som krävs.

Men det kommer inte bli lätt, för man möter seriens klart formstarkaste lag, Mariestad. Med 19 poäng de senaste sju matcherna så har laget plockat fem poäng mer än näst formstarkaste laget. Krislaget i grundserien har blivit det stora succélaget i allettan. Just nu lyser det harmoni om laget. Man har gått från att ha två osäkra målvakter till två trygga. Man har gått från ett svajigt försvarsspel till att vara det stabilaste (släppt in minst mål senaste sju matcherna). Och man spelar ett otroligt fantasirikt och fartfyllt anfallsspel (gjort flest mål senast sju). Lägger man till att de har södra allettans bästa special teams så förstår man att det blir en tuff nöt att knäcka för Karlskrona, speciellt som Mariestad krigar för att förbättra sin fjärdeplats.

Tips: 2-2

Skövde-Nybro

Den mest givna matchen, då Skövde har elva(!) raka förluster! Skövde är enda laget som inte har något att spela för, och efter dagens match så blir det barmarksträning (som vanligt) för laget från Billingesluttningen.

Nybro har tre raka segrar och visar upp ett bättre och bättre spel. De kan vid ännu en seger dels säkra en viktig andraplats, dels kanske gå om lokalrivalen Kalmar och nypa förstaplatsen i serien. De lär med andra ord inte gå in med kass inställning utan vinner detta tämligen komfortabelt.

Tips: 1-7

Visby-Kalmar

Visby kan hamna allt ifrån femma till sjua beroende på hur det går i denna match. Lagt var inledningsvis av allettan främst ett riktigt starkt bortalag, men har på slutet skärpt till hemmaspelet samtidigt som man tappat lite av sitt starka bortaspel. Tre segrar de senaste fyra hemmamatcherna har det blivit, och framför allt har man lyckats täta otroligt bra bakåt, med bara ett insläppt senaste två matcherna mot topplagen Troja och Mariestad. Ska man ta ännu en skalp mot serieledande Kalmar, och på så sätt säkra hemmaplansfördel i kvartsfinalen, samtidigt som man kan spela bort Kalmar från seriesegern.

Kalmar har varit det mest stabila allettanlaget sett över hela säsongen, man har förlorat enstaka matcher men inte haft något riktig dipp. Det gör att man nu har ett guldläge, seger ikväll och man är seriesegrare. Men man har också chansen att bli bästa seriesegrare dessutom, för vinner man ikväll under ordinarie tid, samtidigt som Väsby förlorar under ordinarie tid i deras svåra match mot Tyresö/Hanviken, så får man välja först av samtliga lag. Det saknar inte betydelse det heller, så nog lär Kalmar ösa på.

Tips: 1-3

Halmstad-Troja

Ett annat lag som spelar för att nå slutspel är Halmstad, men man har bäst läge av de tre inblandade laget (KHK och Tranås är de övriga). Man måste ta noll poäng samtidigt som både Tranås och Karlskrona vinner för att de ska missa slutspelet, men visst finns det en liten risk. Därför så blir det en riktigt spännande match mellan de två, ja jag skulle vilja säga, rivalerna. Det lär bli bra med folk på plats för att stötta laget till poäng. Speciellt som laget lyckades vinna senaste hemmamatchen efter sex raka hemmatorsk.

Troja kan vid förlust tappa tredjeplatsen och komma fyra. Men det tror inte jag finns i deras begreppsvärld, utan där är det andraplatsen det enda man tittar efter, ja teoretiskt så kan man faktiskt nå en förstaplats, om man vinner med ett gäng mål och övriga resultat går rätt. Troja är formstarkare än Halmstad och man har vunnit sju av de åtta senaste inbördes mötena, så nog får man också ses som klara favoriter.

Tips: 2-4

Tranås-Dalen

Tranås MÅSTE vinna om inte säsongen ska vara över för dem. Efter fyra raka förluster så står man nu under galgen, seger samtidigt som Karlskrona och/eller Halmstad förlorar, annars så blir det barmarksträning nästa gång man ses. Tranås har varit väldigt ojämna under säsongen, nu måste man komma upp med en topprestation, för Dalen är inget lätt lag.

Dalen ligger femma och behöver en poäng till för att säkra den, högre kan de inte nå. Det kanske betyder att de inte är fullt lika motiverade som Tranås är, för Tranås lär kämpa med näbba och klor.

Tips: 3-2

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar