Nu avgörs allt! Norra allettan

Även den norra allettan spelar sin sista match ikväll. Och även här så står mycket på spel. Eller vad sägs om en hel avgörande match där vinnaren går till slutspel medan förloraren spelat klart? Eller en match som avgör vilket av lagen som går direkt till semifinal?

Lindlöven-Nyköping

En vinna eller försvinnamatch! Lindlöven ligger just nu nia och utanför slutspel, men kan vid tre poäng ikväll klättra förbi dagens motståndare, åttan Nyköping. Lindlöven lyckades skaffa sig slutspelschansen genom att besegra Strömsbro senast, samtidigt som Nyköping förlorade mot Boden. Det var Lindlövens första seger efter tre raka förluster, och man var väldigt illla ute också denna gång. Men en jätteräddning av Jonathan Frykholm i slutsekunderna räddade suddenspel som man sedan kunde avgöra i. Det gör att Lindlöven säkert fått sig ett mentalt lyft, för de var rätt uträknade innan.

Nyköping har inte fått samma mentala lyft. Många hade nog redan räknat in slutspelsplatsen för deras del, men tack vare fyra raka förluster på slutet så står de nu inför måstematchen. Dessutom på Lindlövens hemmaplan, där de kan ståta med fyra raka segrar. Det bör vara övertag för Lindlöven, men man vet aldrig vad måstematcher gör med huvudena på spelare. En del lyfter sig, andra låser sig. Det laget som kan släppa ner axlarna lär spela slutspel framöver.

Tips: 2-1

Hudiksvall-Piteå

Denna match handlar om att komma tvåa i allettan norra och därmed direktkvalificera sig för semifinal. Hudiksvall sitter just nu i förarsätet då man har en poäng mer, men man har samma målskillnad, vilket betyder att det lag som vinner dagens match går till semi, oavsett om det blir efter ordinarie tid eller förlängning.

Hudiksvall var favoriter inför allettan och har verkligen skiftat i form. Man inledde riktigt svagt med tre raka förluster, tog sedan 10 segrar på 11 matcher innan man nu på slutet förlorat två av de senaste tre matcherna. Senaste besegrade man dock klara seriesegrarna Väsby med 2-0, vilket antyder att de är på g ordentligt. Man såg så där jobbiga maskinmässiga ut, där man maler ner motståndarna, så där som man kan spela när man spelar som bäst.

Piteå har blandat och gett lite, även om man givetvis vunnit betydligt mer än man förlorat, annars skulle man inte slåss om en andraplats. Defensiven har varit stark större delen av allettan, men man har kanske inte riktigt fått det att lossna offensivt som man fick i grundserien, powerplay ligger till exempel 14% lägre. Nu möter man ett defensivstarkt Hudiksvall, klarar man av att överlista deras försvar?

Tips: 2-1

Väsby-Hanviken

Toppmöte mellan ettan och fyran. Väsby behöver en poäng för att säkert bli den bästa ettan och få välja först, medan Hanviken med seger med fyra mål idag och rätt resultat mellan Hudiksvall och Piteå (suddenseger för Piteå) kan komma tvåa, men mest troligt blir det en tredjeplats om de vinner.

Väsby har imponerat hela allettan och leder serien med sex poäng. Laget har framför allt imponerat offensivt, där man gjort klart flest mål. Men man har också en trygg defensiv, så det blir ingen enkel match för Hanviken.

Hanviken blir dock ingen enkel match för Väsby heller. Laget har fyra raka segrar och åtta segrar senaste nio matcherna, så de har ett riktigt bra självförtroende inför matchen.  Det är en match mellan två spelskickliga lag, så jag tror laget med mest grit, bäst inställning, kommer vinna detta.

Tips: 2-2

Strömsbro-Sundsvall

Strömsbro behöver en seger för att inte tappa femteplatsen, medan Sundsvall behöver en vinst för att säkert behålla sin sjundeplats (vilket inte betyder ett dyft egentligen). Därför borde Strömsbro ha lite mer motivation, och man har också vunnit två av sina senaste tre matcher, och får gälla som knappa favoriter.

Tips: 3-2

Kiruna-Boden

Boden kan vid seger förbättra sin sjätteplats till en femte, och därmed ha mer lag att välja på i kvartsfinalen. Dessutom vill man säker spinna på segern man fick senast, den måste ha kommit mycket välkommet med tanke på att man stod för sju raka förluster innan. Kiruna har inget att spela för mer än äran, deras säsong tar slut ikväll.  

Tips: 2-5

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar