Betygen på södra vårettan

Igår betygsatte jag den norra vårettan, idag så är det lagen i den södra vårettans tur att få betyg för sina insatser. Betygen sätts utifrån förväntningarna de hade på sig inför första nedsläppet, så ett lag som kommit längre ner i tabellen kan få högre betyg än ett som kommer högre upp, och vice versa. Nu kör vi!

1. Vimmerby

Tips: 3:a

Betyg: 4

Vimmerbys grundserie var en stor besvikelse. Man var aldrig nära att ens utmana om en allettanplats och laget kom till slut åtta, man hade behövt ta dubbelt så många poäng som man plockade för att få spela alletta. Därmed så var inte förväntningarna speciellt stora på Vimmerby, men de tog en tidig ledning i tabellen och släppte den sedan aldrig. Laget hade en svit på tio raka segrar, man tog 15 segrar på 16 matcher. Och man gjorde det med framför allt en fartfylld och anfallsinriktad ishockey som gjorde att laget gjorde hela 18 mål mer än det lag som producerade näst flest Rutinerade rävan Jacob Karlsson vann hela poängligan med 25 poäng, men man var en riktigt lagmaskin, hela 11 spelare gjorde tio poäng eller fler.  

2. Krif

Tips: 4:a

Betyg: 4

Krif slutade på samma poäng (16) som Vimmerby men en placering längre ner. Det fanns med andra ord inte heller i Krifs fall några större förväntningar om stordåd. Men ett tränarbyte gjordes i slutet av grundserien då Mikael Tisell tog över efter Emil Ivansson, och en bit in i vårettan så började hans påverkan på spelet bli allt tydligare. Laget spelade snålare och snålare, och målvakterna Emil Cederlund och Felix Tengvall fick betydligt bättre hjälp och kunde då växa ut till jättar. Laget släppte in under 1½ mål per match i snitt, och då har man goda förutsättningar för att vinna matcher. Det gjorde man också. Laget avslutade vårettan med nio raka segrar, och i serieepilogen så vann man också mot seriesuveränerna Vimmerby. Rutinerade Andreas Nordfeldt och Martin Pärna har fått sällskap av ynglingen Vincent Reimer i poängprotokollet, men det är främst en solid defensiv man lever på.

3. Borås

Tips: 1:a

Betyg: 2

Borås var det lag i södra grundserien som gick starkast av alla lag från omgång sju och framåt. Det fanns ingen anledning att tro att det skulle gå sämre när motståndet blev mänskligare i en våretta. Men så blev fallet: I grundseriens sista 12 omgångar så snittade man över 2,3 poäng per match, i vårettan så har man snittat just över 2,1 poäng. Det gjorde att man inte vann vårettan som nog många trodde, utan nu får finna sig i att vara underdog i playinspelet mot Krif. Konstantin Barulin har dock levererat i mål, och offensivt finns det inget att anmärka på egentligen, de rutinerade rävarna har gett laget en bra offensiv. Men på något vis har man ändå inte räckt till, och då kan man inte få godkänt.

4. Huddinge

Tips: 2:a

Betyg: 2-

Huddinge har spelat slutspel sedan Hedenhös dagar, men inte denna gång. Laget inledde grundserien uruselt verkligen, men tack vare en stark spurt var man ändå nära att nå en allettanplats. Det gjorde att jag trodde de skulle kunna spinna på den fina avslutningen och även utmana om en topplaceringen i södra vårettan. Men där har man jagat hela tiden känns det som, och aldrig riktigt fått det att lossna. Nu kom man fyra, men man har fem poäng upp till tredjeplatsen och det kan aldrig vara godkänt för att etablerat topplag i hockeyettan.

5. Linden

Tips: 5:a

Betyg: 3

Linden kom sjua i den västra ettan och jag trodde nog att de skulle hamna exakt där de hamnade. Lite för bra för att hamna i botten, men inte riktigt rå på topplagen. Men man utmanade faktiskt bättre länge än vad jag trodde, man hade en playinplats en bra bit in i vårettan ledda av trion Andres Staforelli, Lucas Ekholm och Adam Helldén. Men till slut orkade man inte riktigt, utan tappade ner till den förväntade femteplatsen. Men en klart godkänd insats ändå.

6. Tyringe

Tips: 7:a

Betyg: 3+

Tyringe kom sist i den södra grundserien, även om det var hyfsat tajt om platserna bott fyra. Men några större förväntningar kunde man ändå inte ha på Skånelaget. Men efter en svag start med fem förluster första sju matcherna, så kom man igång ordentligt och vann sex av de åtta nästa. Därmed så var kontraktet säkrat och man verkade packa ihop för sedan kom tre raka förluster, men den fina mittdelen av vårettan ger dem ändå med beröm godkänt.

7. Mörrum

Tips: 6:a

Betyg: 3

Mörrum kom sjua i den södra vårettan, men det var oerhört turbulent under slutdelen av grundserien som en följd av de ekonomiska problemen. Det verkade dock som att spelartruppen slöt sig samman, och därför tippade jag dom så högt som sexa. Men det såg man inledningsvis inte alls ut att fixa, laget låg länge under kvalstrecket. Men tack var en kanonspurt med tre raka segrar så säkrade man inte bara kontraktet utan kvalspel, utan också ett godkänt betyg.

8. Segeltorp

Tips: 10:a

Betyg: 4+

Segeltorps sistaplats i den östra ettan och därtill tapp av sina två stora stjärnor (Henrik Rommel och Kim Lennhammer) gjorde att jag placerade Segeltorp som klar jumbo i mitt tips. Men Segeltorp har vunnit exakt rätt matcher, sexpoängsmatcherna mot Köping, Forshaga och ena mot Mörrum, vilket gjort att de med marginal klarar sig kvar i ettan utan kvalspel. Det är riktigt starkt gjort mentalt och förtjänar ett finfint betyg.   

9. Forshaga

Tips: 8:a

Betyg: 2

Jag förstod att Forshaga skulle vara inblandade i den nedre streckstriden, med tanke på att man kom nia i den västra ettan. Men jag trodde ändå att man skulle kunna ha både Segeltorp och Köping bakom sig, så pass bra spelare förfogar man över, men i och med torskarna mot Segeltorp får man ni kvala sig kvar. Det kan inte vara godkänt!

10. Köping

Tips: 9:a

Betyg: 2

Sist i västra ettan, men ändå helt ok spel. Det gjorde att jag trodde att de skulle klara av att ha Segeltorp efter sig. Men icke! Köping tog ynka åtta poäng och klarar man inte att kvala sig kvar så kommer a-laget i Köping att läggas ner. Snacka om att spela under press, något man inte klarat tidigare under säsongen…

Lämna ett svar