Betygen på norra vårettan

Nu har vårettorna spelats färdigt, och det är dags att betygsätta lagens insatser i den norra vårettan under de 16 omgångarna. Utgångspunkten blir förväntningarna man hade på laget inför pucken släpptes den 28/12, det betyder att ett lag som placerade sig sämre kan få ett högre betyg än ett som placerade sig högre, och vice versa.

1. Borlänge

Tips: 5:a

Betyg: 5

Borlänge blandade och gav hela grundserien och mycket grundade sig givetvis i att man har ett ovanligt ungt och oprövat lag. Därför så tippade jag Borlänge som ett mittenlag, jag trodde att det skulle bli svårt att få leverans match efter match med så många unga spelare, speciellt som man blev av med talangen Isak Garfvé. Men efter en lite svajig inledning med tre förluster första sex matcherna, så har laget gått som en klocka. Nio segrar sista 10 matcherna har man stått för, och man vinner serien med tre poäng till slut. Förstakedjan med Patrik Elfsberg, Emil Lind och Casper Östberg har verkligen levererat och de unga spelarna har tagit rygg på dem. Backen Adam Bäckehag har stått för ett gigantiskt genombrott och vinner backarnas poängliga med fyra poäng och målvakten Oliver Norgren har murat igen på ett imponerande sätt. Det är svårt att ge annat än ett toppbetyg till Stefan Gustafssons mannar.

2. Kalix

Tips: 3:a

Betyg: 3+

Jag ger Kalix en stark trea för deras insatser under vårettan. Jag trodde att de skulle få spela playin, det hade man absolut material för, men tappet av Christopher Björk innan seriestarten var tung och jag trodde att man skulle komma dit som sista lag. Och visst såg det tufft ut ett tag, men tack vare fem segrar sista sex matcherna, så kom man som en raket på slutet och klättrade hela vägen upp till en andraplats. Emil Lindblom har fortsatt leverera utan Björk som radarpartner, och man har haft två målvakter (Marcus Johansson och Anton Hjalmarsson) som gett laget chansen att vinna varje match.

3. Vallentuna

Tips: 6:a

Betyg: 4+

Vallentuna slutade åtta i den östra grundserien, och det indikerade inte direkt att man skulle bli ett riktigt topplag i vårettan. Men det blev man. Visserligen fick man en urusel start med tre raka förluster, men sedan plockade man nio segrar de följande tio matcherna och gick upp i serieledning. Sedan tappade man två av de sista tre matcherna, men sammantaget gjorde man ändå en storstilad insats i vårettan. Spelare som Gustav Jansson, Jacob Lundin och Christian Holmblad visade att de är toppklass i denna omgivning och målvakten Hugo Haas fick ett stort genombrott.

4. Wings

Tips: 2:a

Betyg: 3

Jag räknade med att Wings skulle vara med i toppen av tabellen, och det var man med. Starten på serien var lysande med fem raka fullpoängare. Men sedan valde klubben att släppa tre nyckelspelare i Tim Friberg, Pontus Karlsson och Adam Harrysson Karlsson, och tre så tunga tapp hade skakat om vilken klubb som helst. När man dessutom blev av med Jesper Andersson på slutet så orkade man inte hela vägen utan slutade fyra och var därmed det lag som var närmast att få spela playin utan att få göra det. Men med tanke på de tunga spelartappen så vill jag ändå ge laget godkänt för sin insats i vårettan.

5. Teg

Tips: 4:a

Betyg: 3

Missade allettanplatsen precis, men blev också av med nyckelspelarna Ludwig Wistén och William Magnusson inför vårettan vilket givetvis var tunga tapp.  Laget kämpade också med att hitta en kontinuitet i spelet och att kunna rada upp segrar, men på slutet fick man ändå ihop det bättre på slutet, och ett tag såg det ut som att man ändå skulle nå playinspel. Men två plumpar på slutet fällde laget, men de får ändå godkänt. Oskar Håkansson gjorde en grymt bra våretta och borde få intresse från större klubbar inför kommande säsong och 17-årige målvaktslånet (från Björklöven) Melker Thelin storspelade.  

6. Surahammar

Tips: 1:a

Betyg: 1

Surahammar var ett av få lag som inte blev av med någon spelare inför vårettan. De var dessutom ytterst nära att nå allettanspel, till slut var det bara målskillnad som skiljde. Därför så var Surahammar mina favoriter att spela hem vårettan. Men laget hittade aldrig rätt kändes det som, man vann aldrig mer än två matcher i rad, och då blir det svårt att utmana. När man sedan gjorde sig av med sina tre förstakedjespelare vid deadline day så kändes det som att man gett upp. Nej betyget måste vara långt under godkänt.

7. Enköping

Tips: 7:a

Betyg: 3

Enköping gjorde en svag grundserie där man kom nia. Man förstärkte visserligen inför vårettan, men det var kanske inga namn som det lyste ”spets” om direkt. Jag siade att man skulle komma en bit över bottenplaceringarna, men ändå en bit ifrån slutspelet, precis där man också hamnade och en trea känns given.

8. Örnsköldsvik

Tips: 8:a

Betyg: 3

Jag såg Örnsköldsvik som givet bottenlag, det var Vännäs och Örnsköldsvik det stod emellan där jag häll Örnsköldsvik som knappa favoriter. Precis så blev det också. Laget plockade nio poäng, en mer än Vännäs, och får därmed godkänt betyg.

9. Vännäs

Tips: 9:a

Betyg: 3

Så här skrev jag i mitt tips inför: ” Jag har svårt att se att de kommer vinna så väldigt många matcher i vårettan, laget är för tunt och ungt.” Precis så blev det också. Laget fick visserligen lite hopp när Anton Holmberg plockades in och gjorde stor succé och laget plockade sju poäng på tre matcher. Men så snodde Piteå Anton och sedan var Vännäs saga all. Nu får man kvala sig kvar i ettan.

Lämna ett svar