Så viktiga är matcherna

Idag så spelas tolv matcher i hockeyettan, alla är viktiga på sitt sätt. Men några är tyngre än andra, idag tänkte jag prova greppet att vikta HUR viktiga matcherna är enligt denna skala:
1=Intressant bara för de inblandande lagen
2=Intressant för de inblandade lagen och mittenplaceringarna
3=Av stor betydelse för streckstrid
4=Avgörande för streckstrid

Allettan Södra

Tranås-Karlskrona

Vikt av match: 4

Nian Karlskrona slåss för sin ”överlevnad” i den nedre streckstriden. De är just nu två poäng bakom åttan Halmstad och dagens motståndare, sjuan Tranås, och man har bara fyra matcher på sig att ta in det. Vinner man i eftermiddag så ser läget helt plötsligt betydligt ljusare ut, medan läget blir betydligt tuffare ut om man förlorar, speciellt om Halmstad vinner sin match imorgon.  

Men matchen är också viktig för Tranås, vid seger så har man hälsosamt avstånd ner till åttondeplatsen, men förlorar man så blir det måstematcher hela vägen in.

Karlskrona har det vassare laget på papperet, men i realiteten är det Tranås som gått bäst och man är klart formstarkare. Kan KHK samla ihop styrkorna i måstematchen, eller blir det ajöss till slutspelet?

Tips: 2-1

Visby-Troja

Vikt av match: 3

Troja vill nypa en topp 2-placering (minst) och då bör man vinna idag mot ett Visby som visat på stark form på slutet, med fyra segrar de fem senaste matcherna. Troja är dock än formstarkare och har i realiteten mer att spela för.

Tips: 1-3

Allettan norra

Nyköping-Hudiksvall

Vikt av match: 3

Rätt viktig match både för toppstriden och bottenstriden.

Nyköping är ett av tre lag som slåss om att undvika niondeplatsen och missat slutspel. Man har just nu bästa utgångsläget, men med förlust idag så kan mycket av fördelen vara utraderad och det kan bli tufft hela vägen in i mål.

Hudiksvall vill utmana Väsby om seriesegern, men då har man inte råd att gå på någon mer plump, utan segrarna måste radas upp med start i eftermiddag.

Tips: 2-4

Hanviken-Strömsbro

Vikt av match: 2

Både Hanviken och Strömsbro är i praktiken klara för slutspel, nu handlar det mest om vilken placering de ska hamna på. Topp sex är viktigt för då får man hemmaplansfördel och möjlighet att välja motståndare i kvartsfinalen, och vill Strömsbro behålla sin sjätteplats man nu har så vore en seger här minst sagt välkommen, då det kommer lag som jagar bakifrån med färre matcher spelade. Tyresö/Hanviken kan faktiskt utmana om tredjeplacering, som skulle ge laget toppranking i kvarten, men då måste man vinna denna match till att börja med.

Tyresö/Hanviken har dock gått klart starkast på slutet och har dessutom hemmaplanfördel.

Tips: 4-2

Piteå-Boden

Vikt av match: 4

Toppderby i norra allettan, där Boden måste vinna för att knipa en tredjeplats, medan Piteå i realiteten kan säkra minst en fjärdeplats om de vinner.

Boden har en svag form, fyra raka förluster, och Piteå får ses som favoriter.

Tips: 4-2

Väsby-Lindlöven

Vikt av match: 4

Väsby kan med rätt resultat i eftermiddag säkra seriesegern (i praktiken). Lindlöven kan ta ett stort steg mot slutspel vid seger.

Men förlorar lagen så bjuder de in jagande Hudiksvall/Sundsvall i kampen och det kommer bli fajt hela vägen in i slutomgången.

Båda lagen är formstarka, men Väsby är inte serieledare utan anledning.

Tips: 3-2

Sundsvall-Kiruna

Vikt av match: 4

Måstematch för Sundsvall. Man har fyra matcher under vilka man måste ta fyra poäng mer än något av Lindlöven och Nyköping. Och då man efter dagens match har idel tufft motstånd kvar (Boden+Piteå två gånger) så förstår alla att förlorar man idag är slutspelschanserna i praktiken borta.

Sundsvall är dock väldigt formsvaga (6 raka förluster) och jag är inte säker på att man klarar av att spela med den press man nu har på sig.

Tips: 3-4

Vårettan södra

Krif-Linden

Vikt av match: 4

Ännu en väldigt viktig match: Krif kan vid seger utmana om seriesegern på allvar, Linden kan vid seger utmana om en playinplats på allvar. På samma sätt så är chanserna till serieseger/playinspel antagligen rökta för lagen om man förlorar. Vilket lag pallar pressen bäst? Jag tror att Linden är lite nöjda med det man presterat och att Krif med sin starka form och gedigna försvarsspel stänger ner gästerna.

Tips: 3-1

Enköping-Surahammar

Vikt av match: 1

Visserligen har Surahammar en teoretisk chans att få spela playinspel, men inte ens de egna spelarna verkade tro på att man ska kunna plocka lika många poäng på två matcher som de jagande lagen gör på fyra. På något annat sätt kan man inte tolka de tre tunga Surahammaravhoppen (Lukas Söderlund, André Astley och Hampus Pettersson).  Så detta är en match som mest kommer handla om att spela av de sista två matcherna för lagen. Enköping har dock inte brandskattats lika hårt och får gälla som knappa favoriter.

Tips: 4-3

Borlänge-Kalix

Vikt av match: 4

En match som kan komma att avgöra serieseger och playinplatser. Två lag med kapaciteten och slagläget för att vinna serien, två lag som är rätt ojämna sett över säsongen. Det lag som bäst får ihop spelet det sista kan stå som seriesegrare när det summeras. Men då måste man vinna idag. Jag tror på Borlänge i kraft av hemmaplan.

Tips: 4-2

Vallentuna-Örnsköldsvik

Vikt av match: 4

Vallentuna leder serien, men det är på marginalen, och man behöver både poäng och gärna lite plusmål för att skaffa sig förutsättningar för att behålla ledningen.

Örnsköldsvik måste ta en poäng någonstans de sista tre matcherna för att kunna slippa kvala sig kvar. Men detta blir nog för tufft.

Tips: 5-1

Wings-Teg

 Vikt av match: 3

Wings har fortfarande chansen att spela slutspel, men då är seger i eftermiddag ett måste.

Teg är formstarka, men vaknade för sent, visst har de fortfarande chans på playin, men chansen är liten och då är seger i eftermiddag ett måste också för dom.

Tips: 2-4

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar