Hur gick det nu i de viktiga matcherna

Inför dagens matcher så skrev jag en kort text om vikten av varje match. För att fullfölja det spåret så tänkte jag låta det jag skrev om matchen få stå kvar, och sedan addera en kommentar hur det sedan utföll längre ner. Låter kanske krångligt, men det kursiva var det jag skrev inför matchen, det med vanlig stil är det jag skrivit efter matchen.
1=Intressant bara för de inblandande lagen
2=Intressant för de inblandade lagen och mittenplaceringarna
3=Av stor betydelse för streckstrid
4=Avgörande för streckstrid

Allettan Södra

Tranås-Karlskrona

Vikt av match: 4

Nian Karlskrona slåss för sin ”överlevnad” i den nedre streckstriden. De är just nu två poäng bakom åttan Halmstad och dagens motståndare, sjuan Tranås, och man har bara fyra matcher på sig att ta in det. Vinner man i eftermiddag så ser läget helt plötsligt betydligt ljusare ut, medan läget blir betydligt tuffare ut om man förlorar, speciellt om Halmstad vinner sin match imorgon. 

Men matchen är också viktig för Tranås, vid seger så har man hälsosamt avstånd ner till åttondeplatsen, men förlorar man så blir det måstematcher hela vägen in.

Karlskrona har det vassare laget på papperet, men i realiteten är det Tranås som gått bäst och man är klart formstarkare. Kan KHK samla ihop styrkorna i måstematchen, eller blir det ajöss till slutspelet?

Tips: 2-1

Kommentar efter matchen: Visst blev det 2-1, men till Karlskrona. För första gången i allettan på sju(?) försök så lyckades nämligen Karlskrona hålla undan med en 2-0-ledning. Tranås jagade och jagade, men kom inte närmare mot ett Karlskrona som mest fick ägna sig åt att försvara sig, men det skötte man med ett betydligt större lugn än man haft tidigare. Tranås har haft svårt att vinna duellerna framför motståndarmålen stora delar av allettan, man väger lite lätt, så också denna eftermiddag och det är det man faller på.

I och med segern så går Karlskrona upp som sjua och befinner sig på slutspelsplats för första gången på länge. Dagens seger ger säkert råg i ryggen också inför avslutningen.

För Tranås del så är man fortfarande över strecket, men bara med ett ynka plusmåls marginal, och jagande Halmstad har en match mindre spelad. Det kommer bli en strid på kniven!

Visby-Troja

Vikt av match: 3

Troja vill nypa en topp 2-placering (minst) och då bör man vinna idag mot ett Visby som visat på stark form på slutet, med fyra segrar de fem senaste matcherna. Troja är dock än formstarkare och har i realiteten mer att spela för.

Tips: 1-3

Kommentar efter matchen: Lite överraskande så var det Visby som kunde vinna matchen med klara siffror, 4-1. Av det jag såg så var Troja det klart spelförande laget, men likt senaste matchen mot Mariestad så storspelade Filip Lindblad och laget offrade sig helhjärtat framför honom.

Troja ligger trots förlusten fortfarande tvåa, men nu känns seriesegern mer eller mindre körd och andraplatsen är i fara då Nybro, som är två poäng bakom, har en match mindre spelad.

För Visby gick man nu upp på en fin fjärdeplats och man har lite hugg på lagen framför med. Dessutom innebar segern att man trots Karlskronaseger så har man ändå sex poäng ner till missad slutspelsplats, det ska räcka, och därmed så kan Visby inrikta sig på slutspel. .

Allettan norra

Nyköping-Hudiksvall

Vikt av match: 3

Rätt viktig match både för toppstriden och bottenstriden.

Nyköping är ett av tre lag som slåss om att undvika niondeplatsen och missat slutspel. Man har just nu bästa utgångsläget, men med förlust idag så kan mycket av fördelen vara utraderad och det kan bli tufft hela vägen in i mål.

Hudiksvall vill utmana Väsby om seriesegern, men då har man inte råd att gå på någon mer plump, utan segrarna måste radas upp med start i eftermiddag.

Tips: 2-4

Kommentar efter matchen: Jag tippade rätt här med. Fast tvärtom då. Det bjöds nämligen på en rejäl skräll när Nyköping 4-2-vann mot formstarka Hudiksvall. Jag såg tyvärr inget av matchen, men skottstatistiken antyder en rätt massiv Hudiksvallspress. De ledde också med 2-1 i tredje, men en kvittering följdes av ett ledningsmål i spelet med en man mindre(!) för Nyköping (Christian Axelsson) och fyran föll sedan i tom kasse.

I och med att Väsby vann så är seriesegern deras, Hudiksvall får inrikta sig på att behålla andraplatsen. Något som kan bli nog så knepigt, visserligen har man tre poängs försprång men det med en match mer spelad, och man har Väsby kvar att möta dessutom.

Nyköping hoppade upp på fastare mark i streckstriden och nu talar mycket för att det blir slutspel för dom.

Hanviken-Strömsbro

Vikt av match: 2

Både Hanviken och Strömsbro är i praktiken klara för slutspel, nu handlar det mest om vilken placering de ska hamna på. Topp sex är viktigt för då får man hemmaplansfördel och möjlighet att välja motståndare i kvartsfinalen, och vill Strömsbro behålla sin sjätteplats man nu har så vore en seger här minst sagt välkommen, då det kommer lag som jagar bakifrån med färre matcher spelade. Tyresö/Hanviken kan faktiskt utmana om tredjeplacering, som skulle ge laget toppranking i kvarten, men då måste man vinna denna match till att börja med.

Tyresö/Hanviken har dock gått klart starkast på slutet och har dessutom hemmaplanfördel.

Tips: 4-2

Kommentar efter matchen: Även här blev det en liten skräll. Formsvaga Strömsbro mötte formstarka Tyresö/Hanviken men det var gästerna som kunde vinna med klara 5-0! Victor Eriksson vann målvaktsmatchen mot genombrottsmannen Carl Lidö och fick hålla nollan.

Nu är det Strömsbro som är ny fyra och det ser ut som man ska kunna fixa en viktig topp 6-placering i alla fall.

För Hanvikens del så var det en plump i protokollet och nu är man på sin sjätteplats bara en poöng före sjuan Nyköping.

Piteå-Boden

Vikt av match: 4

Toppderby i norra allettan, där Boden måste vinna för att knipa en tredjeplats, medan Piteå i realiteten kan säkra minst en fjärdeplats om de vinner.

Boden har en svag form, fyra raka förluster, och Piteå får ses som favoriter.

Tips: 4-2

Kommentar efter matchen: Denna match såg jag en hel del av, och det var faktiskt Boden som var det starkare laget, men det var ändå Piteå som tack vare en slutminutskvittering ändå kunde vinna efter straffar med 3-2. Men Boden var det klart spelförande laget, man hade hittat tillbaka till sitt malande spel där man fick långa anfall och kvävde Piteås anfallsspel på ett bra sätt. Framför allt i tredje perioden så försvarade man sin ledning på ett utmärkt sätt, fram till slutminuten då…

Piteå rycker nu ifrån Boden på sin tredjeplats och närmar sig dessutom Hudiksvall, så nu är också de inom räckhåll. 3 poäng och 2 plusmål skiljer men då har Piteå en match mindre spelad, så det finns en god chans för Piteå att slippa spela kvartsfinal.

Väsby-Lindlöven

Vikt av match: 4

Väsby kan med rätt resultat i eftermiddag säkra seriesegern (i praktiken). Lindlöven kan ta ett stort steg mot slutspel vid seger.

Men förlorar lagen så bjuder de in jagande Hudiksvall/Sundsvall i kampen och det kommer bli fajt hela vägen in i slutomgången.

Båda lagen är formstarka, men Väsby är inte serieledare utan anledning.

Tips: 3-2

Kommentar efter matchen: Det blev ett riktigt målkalas i Väsby, 7-3 kunde Väsby vinna med efter en riktig pang-pang-match med massor med målchanser och snygga mål. Det allra snyggaste kanske detta av Filip Barklund var?

I och med att Väsby vann samtidigt som Hudiksvall förlorade så kan vi utnämna Väsby till seriesegrare.

För Lindlövens del så tappar man nu inte bara poäng, utan också målskillnad, så man befinner sig nu under slutspelsstrecket. Men man har ett enklare spelschema kvar, så man har fortfarande goda chanser att få spela även efter allettan.

Sundsvall-Kiruna

Vikt av match: 4

Måstematch för Sundsvall. Man har fyra matcher under vilka man måste ta fyra poäng mer än något av Lindlöven och Nyköping. Och då man efter dagens match har idel tufft motstånd kvar (Boden+Piteå två gånger) så förstår alla att förlorar man idag är slutspelschanserna i praktiken borta.

Sundsvall är dock väldigt formsvaga (6 raka förluster) och jag är inte säker på att man klarar av att spela med den press man nu har på sig.

Tips: 3-4

Kommentar efter matchen: Mitt tippande denna dag var verkligen uselt. För nog var det Sundsvall som äntligen fick vinna igen, klara 7-4 blev segerresultatet. Sundsvall hade mer att spela för och det visade sig också på isen, Sundsvall vann skotten med hela 50-27!

Med ett måls marginal så tar sig nu Sundsvall upp på slutspelsplats, men nu måste man fortsätta på vinnarspåret också mott tuffare motstånd framöver.

Vårettan södra

Krif-Linden

Vikt av match: 4

Ännu en väldigt viktig match: Krif kan vid seger utmana om seriesegern på allvar, Linden kan vid seger utmana om en playinplats på allvar. På samma sätt så är chanserna till serieseger/playinspel antagligen rökta för lagen om man förlorar. Vilket lag pallar pressen bäst? Jag tror att Linden är lite nöjda med det man presterat och att Krif med sin starka form och gedigna försvarsspel stänger ner gästerna.

Tips: 3-1

Kommentar efter matchen: Här var jag rätt ute i alla fall. För det blev en Krifseger, det blev få Lindenmål, matchen slutade 4-1.

Nu är Krif uppe på samma poäng och med tre måls sämre målskillnad bara än Vimmerby. Vimmerby dock med en match mindre spelad, men lagen möts i vårettans sista omgång, jag skulle tro att det avgörs först då var seriesegern och playoffplatsen hamnar.

För Lindens del så är frågan om slutspelståget gick nu? Man har bara en poäng upp, men nu en match mer spelad än Borås på tredjeplatsen och risken är att också Huddinge går om då de är en poäng bakom med en match mindre spelad.

Enköping-Surahammar

Vikt av match: 1

Visserligen har Surahammar en teoretisk chans att få spela playinspel, men inte ens de egna spelarna verkade tro på att man ska kunna plocka lika många poäng på två matcher som de jagande lagen gör på fyra. På något annat sätt kan man inte tolka de tre tunga Surahammaravhoppen (Lukas Söderlund, André Astley och Hampus Pettersson).  Så detta är en match som mest kommer handla om att spela av de sista två matcherna för lagen. Enköping har dock inte brandskattats lika hårt och får gälla som knappa favoriter.

Tips: 4-3

Kommentar efter matchen: Surahammar visade moral och vann med klara 5-2 trots att man alltså tappat sina tre poängstarkaste spelare.

Det gör att Surahammar nu ligger tvåa, och har skaffat sig tre poängs marginal ner till missat playin. Men lagen som jagar har tre matcher kvar att spela, Sura bara en…

Borlänge-Kalix

Vikt av match: 4

En match som kan komma att avgöra serieseger och playinplatser. Två lag med kapaciteten och slagläget för att vinna serien, två lag som är rätt ojämna sett över säsongen. Det lag som bäst får ihop spelet det sista kan stå som seriesegrare när det summeras. Men då måste man vinna idag. Jag tror på Borlänge i kraft av hemmaplan.

Tips: 4-2

Kommentar efter matchen: Här hade jag i alla fall helrätt! För 4-2 slutade det, Borlänge avgjorde matchen de sista 5½ minuterna och innehar just nu tredjeplatsen, bara en poäng från serieledningen. Det är mycket kvar att spela, men detta var minst sagt en riktigt tung trepoängare som Kalix nu måste hitta sätt att plocka igen för att få spela slutspel.

Vallentuna-Örnsköldsvik

Vikt av match: 4

Vallentuna leder serien, men det är på marginalen, och man behöver både poäng och gärna lite plusmål för att skaffa sig förutsättningar för att behålla ledningen.

Örnsköldsvik måste ta en poäng någonstans de sista tre matcherna för att kunna slippa kvala sig kvar. Men detta blir nog för tufft.

Tips: 5-1

Kommentar efter matchen: Det blev kanske inte så klart som jag tippat, men visst vann Vallentuna med 4-3. Nu behåller Vallentuna serieledningen, och det är just nu laget att slå.

Övik gav det verkligen chansen, men man kom inte närmare än nära. Nu ligger man kvar på jumboplatsen med bara två chanser kvar att knipa poängen som krävs för att gå om Vännäs.

Wings-Teg

 Vikt av match: 3

Wings har fortfarande chansen att spela slutspel, men då är seger i eftermiddag ett måste.

Teg är formstarka, men vaknade för sent, visst har de fortfarande chans på playin, men chansen är liten och då är seger i eftermiddag ett måste också för dom.

Tips: 2-4

Kommentar efter matchen: Wings slutspelschanser krympte drastiskt efter dagens 2-3-förlust mot Teg. Nu är det istället Teg som har bättre chans att få spela playin, men det ska mycket till.

Lämna ett svar