Kalmar körde ifrån Nybro

Jag trodde på en stenhård och tuff fajt i östra Smålandsderbyt mellan Nybro och Kalmar. Men det visade sig att jag hade helfel, för detta blev en tämligen enahanda historia där Kalmar helt körde ifrån ett tamt och tveksamt Nybro med hela 6-2. I slutet var det snudd på förnedring.

Det var verkligen dukat till fest i Liljas arena där det var fullsatt till sista plats. 2380 förväntansfulla åskådare hade bänkat sig för att se en kamp ute på isen, där merparten givetvis hoppades på att hemmalaget skulle ta sin fjärde raka seger i derbymatcherna denna säsong. Det var livat och festligt, allehanda obscena gester utdelades och luften vibrerade av förväntan. Men så släpptes pucken och sedan var det egentligen inget snack. Kalmar var snabbare, man var rakare, man tacklades mer, man spelade mer som ett lag, ja man var mer påkopplade i största allmänhet.

Visserligen tog Nybro ledningen med 1-0, efter en lysande individuell prestation av comebackande Juho Liuksiala, men roligare än så blev det inte för Nybro. Nybro misslyckades med att få ner Kalmars fart, man tappade puckar på fel ställen på isen, och 1-0 blev 1-2 innan perioden var över.

Jag har skrivit det tidigare, ska man slå Kalmar så måste man få ner farten på dom. Man kan inte låta dem komma i full fart genom mittzonen samlade, då kommer de brodera sig in och ut och genom ditt försvar. Nybro var steget efter stora delar av den första perioden.

Till den andra perioden så försökte man ändå. Man fick ner pucken djupare på Kalmar, satte press på backarna och kunde vinna pucken innan Kalmar fick upp farten. Första halvan av den andra perioden var Nybros klart bästa, då fick man långa anfall samtidigt som man kvävde Kalmars virvlande offensiv.

Men det räcker inte med att få långa anfall, man måste också göra något utav dem, och det var svårare. Nybro vann inga puckar på insida, man hamnade utanför och la väldigt få puckar mot mål vilket gjorde att Kalmarförsvaret kunde inrikta sig på att hålla Nybro utanför sig utan att behöva vrida på huvudena och skydda sin målvakt.

Ett lyft i andra

Offensivt hade inte Kalmar mycket dock, men när de bjöds på lägen så var de hela tiden livsfarliga i omställningarna. Det var också på en sådan omställning, där Viktor Bohlin ramlat som sista man, som Jesper Sellin blixtsnabbt snodde den lösa pucken och fri med Pontus Eltonius kunde sätta 1-3.

Det tog Nybro hårt verkade det som, för efter det så gav man åter Kalmar syre i form av tid med pucken och då var man återigen det dominanta laget.

Luften gick ur Nybro

Nybro behövde något att tro på i inledningen av den tredje perioden. Och man fick lite hopp när Oliver Olsson står för en stark individuell prestation och rundar sin back och bryter in på kassen, där Nybro var alldeles för sällan, och skapar en situation där Eero Savilahti kan raka in pucken i tillspillogiven kasse.

Nybro försökte sätta hög press igen, men fick ett par långa anfall och jobbade hårt med checkingen. Men ska man göra det får man inte tappa sin höga trea, och det var just det man gjorde och som öppnade upp för spelvändningen som Filip Nordström sedan förvaltade efter fint förarbete av Taylor Ross.

Där gick luften ur Nybro, som efter det mest såg ut som om de önskade att matchen skulle ta slut. Kalmar kunde åka runt och ha lekstuga mellan tröga och uppgivna Nybrospelare och spika slutresultatet till 2-6 till slut. Kalmar hade helt kört ifrån ett trögt Nybro.

Och nu?

Därmed så går Kalmar upp i serieledningen, och jag har svårt att se att de ska lämna den. Laget spelar med ett härligt självförtroende och man jobbar verkligen som ett lag, där man hänger samman över hela isen.

För Nybros del så ligger man nu kvar på en tredjeplats. Det är väl ingen katastrof i sig, men det som oroar är sättet laget framstår i denna match. Laget såg trögt och långsamt ut, spelet kuggade inte alls i och man hade ett svagt passningsspel. Det måste upp annars så kan förlustsviten bli längre än fyra matcher.

Lämna ett svar