För få som bidrar och för mjukt

Efter att ha sett hela Bodenmatchen och någon period av Piteå-Hanviken och några minuter av Vännäs-Surahammar och Lindlöven-Kiruna så ger jag nu er svaren på dagens frågor, men också en analys av vad som saknas i Bodens anfallsspel.

Väsby-Boden

Av det man kunde se den första perioden så var det rätt solklart varför Boden förlorat fem matcher de sju senaste, för så långt så stämde vare sig försvarsspelet eller anfallsspelet, ja man verkade inte vara intresserade av att spela överhuvudtaget. Om det handlade om att man satt kvar i bussen eller vad det berodde på vet jag inte, men Väsby gjorde lite som man ville mot ett Boden som inte alls var påkopplat. 3-0-ledningen till Väsby var helt i sin ordning.

Men till den andra perioden så verkade man i alla fall ha bestämt sig för att försöka bjuda upp till lite kamp. Man åkte mer skridskor, man låg närmare motståndarna, man vann betydligt fler kamper på isen, man la mer puckar på mål och man var mer på plats i de obekväma ytorna framför mål. Som ett brev på posten så kom också Bodenmålen. 3-0 förvandlades till 3-2 och inför den sista perioden så kändes det som en öppen historia.

Där spelade dock Väsby skickligt av perioden, visst hade Boden några chanser, framför allt i powerplay, men i det stora hela så kunde Väsby städa av tillställningen. 3-2-segern får med det i åtanke betraktas som rättvis.

Men vad saknas då i Boden, varför blir det inte mer än två mål framåt? Utöver då det uppenbara, att man behöver vara påkopplad från start givetvis…

Som jag ser det så är det för många av de ledande spelarna som var helt osynliga i Boden. Var bröderna Wahlgren ens med i matchen? Nils Thomasson kom ingenstans! Henri Tamminen tacklades knappt och vad gör han då för nytta? Christian Nyman var visserligen inte dålig, men inte alls den urkraft man är van att se honom som.

Pontus Johansson inledde visserligen svagt precis som hela laget, men det var ändå han mycket av Bodens offensiv kretsade kring i period två och tre. Han tog tag i spelet, visade sig spelbar, åkte skridskor, vann närkamper och skapade situationer. Robin Höglund taggade också igång och var obekväm, tog fajterna framför mål och skapade på så sätt mycket av det tryck mot mål som Boden behöver.

För om den första bristen i Bodens anfallsspel är att för många spelare inte chippar in, så är det den andra akkilleshälen. Att det är för få som verkligen tar striden framför mål. Och är det ingen där, så förstår man att det inte heller blir någon som lägger puckar mot mål. Speciellt tydligt blev det i spel 5 mot 3 i period ett, där man har etablerat anfallsspel hela tiden, men där man bara tar ett enda avslut, och det från dåligt läge. I andra blev det sedan bättre, då var man oftare på plats, då kom mer nerlägg mot mål, och då kom också målen. Man behöver jobba mer konsekvent med det, man skulle kunna ha ännu mer trafik på mål, lägga ännu mer puckar mot mål, då kommer också målen att komma. Speciellt om också lirarna är beredda på att ta skitjobbet, något de inte verkade intresserade av idag.

Men jag vill också se mer fysik från Boden. Man ska vara det där tunga, fysiska laget som mal ner motståndarna djupt ner i egen zon tills de inte orkar stå emot längre. Idag framstod nästan Väsby som det mer intensiva laget, speciellt då i den första perioden. Så var det inte i inledningen på serien, då körde Boden mer eller mindre över Väsby. Ska Boden vara framgångsrikt så är också detta en viktig pusselbit att hitta tillbaka till.

***

Allettan norra

Piteå-Hanviken

Kan ett formstarkt Hanviken ta en fjärde raka seger, nu mot ett topplag? Då kan man faktiskt avancera upp på en fin fjärdeplats om resultaten i övriga matcher blir de rätta (ur Hanvikens synpunkt), och man har slagläge på en tredjeplats.
Ja man vann med 4-3, men först efter sudden vilket betyder att man just nu är en poäng bakom seriefyran Boden.

Klarar Piteå av att haka på i toppen eller är man definitivt på väg att tappa nu?
En poäng är bättre än ingenting, så man rycker ifrån Boden lite men man misslyckades med att ta in så mycket på Hudiksvall och tappade mot Väsby i toppen.

Piteå hade ett grymt powerplay i grundserien, men har nu låga 17.39% i allettan. Kan man trots det överlista ettans starkaste boxplay (Hanvikens 95%)?
Ett mål gjordes i powerplay, det var ett fall framåt i alla fall.

Får Piteå revansch efter förlusten i första mötet lagen emellan (2-0 till Hanviken)?
Nej men man fick som sagt var en pinne i alla fall.

Lindlöven-Kiruna

Lindlöven verkar ha hittat självförtroende och den fina grundserieformen igen, tar man en fjärde raka seger nu?
Ja det var oavgjort långt in i tredjeperioden, men med ett 4-3-mål av Elias Lindgren med bara 1,07 kvar så avgick Lindlöven med ännu en seger.

Klättrar Lindlöven över slutspelsstrecket i eftermiddag?
Jajjemen, man klättrar förbi Sundsvall och har nu den sista slutspelsplatsen. Men nu väntar Hudiksvall i nästa omgång, så vi får se om de kan hålla den.

Går sista slutspelståget för Kiruna nu?
Ja nu har man nio poäng upp med fem matcher kvar att spela, inget talar för Kiruna nu.

Blir det en målrik historia med tanke på att lagen gjort ändå hyfsat med mål men släppt många?
Ja sju mål får väl ändå ses som rätt målrikt.

Sundsvall-Nyköping

Förloraren i denna match riskerar att ramla nedanför slutspelsstrecket om Lindlöven vinner. Vilket lag blir det i så fall?
Det blev Sundsvall som fick den tveksamma äran att ramla nedanför strecket. Trots att man ägde matchen till stora delar så föll man till slut med 5-3.

Vilket lag bryter sin svaga formkurva? Nyköping har fyra raka förluster, Sundsvall fem.
Det såg som sagt var länge ut att bli Nyköping, men Nyköping gjorde tre raka mål i tredje perioden och vann.

Hur målsnål blir matchen? Det är två målsnåla lag som möts.
Inte särskilt! Det var första gången som Nyköping gjorde mer än tre mål i allettan.

Vårettan södra

Huddinge-Borås

Sexpoängsmatch kring playinplatsen. Vilket lag blir avhängt?
Huddinge förlorade med 0-3 och nu är man två poäng ifrån en playinplats med bara tre matcher kvar att spela. Det börjar se tufft ut!

Ska Huddinge släppa in ett fjärde(!) mål i spelet med en man mer?
Nej man höll tätt bakåt denna gång i spelet med en man mer.

Fäller Huddinges skarpa special teams som fäller avgörandet (34,88+86,54=131,42% bäst i ettan)?
Nej de gjorde inget själva i powerplay och släppte ett i boxplay, så det var Borås tur att briljera i special teams.

Är Konstantin Barulin tillbaka i Boråskassen efter att ha missat två matcher?
Ja han var tillbaka och spelade väldigt starkt och fick också hålla nollan.

Vårettan norra

Vännäs-Surahammar

Efter nio raka förluster i inledningen av vårettan så har Vännäs nu två raka segrar. Blir det en tredje?!
Vännäs ledde ett tag med 4-1 mot ett Surahammar som inte ens hade tre femmor till spel. I det läget såg det ut som Vännäs skulle fortsätta att vinna, men Surahammar visade imponerande kämpatakter, hämtade upp och vann sedan i sudden med 4-3.

Surahammar måste i realiteten vinna för att inte missa playin-chansen, lyckas de med det?
Ja trots kort om folk så vann man, men först i sudden. Frågan är om inte den tappade pinnen ändå innebär att det var en pyrrhusseger.

Klättrar Vännäs överraskande över kvalseriestrecket?
Poängen Vännäs ändå tog gjorde att det utdömda laget nu faktiskt ÄR över strecket. Vem hade trott det för tre matcher sedan?!

Borlänge-Örnsköldsvik

Hittar Borlänge tillbaka till vinnarspåret igen efter en plump senast?
Ja man startade starkt och tog en tidig 2-0-ledning, och denna gång lyckades man också behålla ledningen hela vägen (man tappade ju 5-2 till 5-6 igår).

Kan Borlänge klättra upp till playin-plats?
Nej det saknas en poäng fortfarande, men man har två matcher färre spelade än trean Surahammar så visst har man ett bra läge!

Lyckas Örnsköldsvik hålla undan för jagande Vännäs?
Nej efter Vännäs starka uppryckning på slutet så är de nu ifatt poängmässigt, och då Vännäs har bättre målskillnad så är de nu före och slipper just nu kvalspela sig kvar.

Kan Örnsköldsvik täppa igen bakåt bättre? Med över fyra insläppta i snitt blir det svårt att vinna.
Nej fem insläppta så vann man inte.

Kalix-Enköping

Går Kalix upp i serieledning? Då behöver man vinna med fem mål.
Man vann med fyra (6-2) och har därmed både samma poäng och målskillnad som serieledande Vallentuna, men Vallentuna har gjort fler mål och leder därmed.

Ska Enköping gripa sista halmstrået om en playinplats?
Nej nu är chansen borta i praktiken.

Tar Enköping en andra raka seger mot Kalix på en vecka? Man vann hemma förra söndagen med 5-3.