Det är framåt det fallerar Boden!

Åtta matcher idag, och denna gång så kommer mitt fokus ligga på den norra allettan, och då speciellt toppmötet mellan Väsby och Boden. Där hör jag att många från Bodenhåll menar att det behövs en defensivback för att vända den negativa trend laget har. Men jag menar att det inte är defensiven det är fel på, det är offensivt man saknat spets. Om detta och även om övriga matcher i eftermiddag i detta inlägg.

Väsby-Boden

Eftermiddagens mest intressanta match spelas mellan topplagen Väsby och Boden. Väsby har gått som tåget på slutet, igår tog man fjärde raka segern när Kiruna besegrades med klara 6-1. Nu leder de serien och kan de vinna också i eftermiddag så har de definitivt skaffat sig ett bra läge att behålla den hela vägen in i mål.

Men det mest intressanta i matchen är ändå hur Boden kommer prestera. Laget gick som alla vet väldigt bra under Roger Forsbergs ledning under inledningen av seriespelet, och tog då fem raka segrar. Sedan han lämnade har det dock gått betydligt sämre, endast två segrar har tagits på de sju matcherna Per Ljusteräng har coachat laget. Och tittar man på målskillnaden så kanske man kan få en delförklaring till detta. För det är inte defensivt det fallerat, där har man visserligen släppt in 0,3 mål mer per match (från 2,2 till 2,5 insläppta i snitt), det är ändå ingen större försämring, utan det är offensiven som fallerat. Under de första fem matcherna så snittade laget nästan 5 (4,8) mål framåt, medan man på slutet endast mäktat med 2,67 mål. Det är en minskning med över två mål per match, och det är på grund av den minskningen man nu förlorar matcher man tidigare vann. Faktum är att samtliga fem förluster varit med uddamålet, så med två mer mål framåt så hade det istället blivit segrar.

Samtidigt så måste man förstå att förutsättningarna inte riktigt är desamma. Under Forsbergs ledning så mötte man (utöver kvällens motståndare Väsby) lagen från den nedre halvan. Sedan dess så har man mött lagen från den övre, och det spelar naturligtvis in. Det är enklare att betvinga Kiruna, ett formsvagt Lindlöven och så vidare, än att vinna mot Piteå och Hudiksvall (två gånger). Men att laget ändå måste försöka hitta vägar att hitta rätt offensivt om man vill ta sig ur den svagare perioden är rätt klart.

Ett första test på att man kan lyckas med det är kvällens match. I lagens första möte så vann Boden med klara 6-2, så då hade man inga problem med målskyttet trots tufft motstånd. Kanske man kan hitta samma fina vägar till mål också denna gång? Då blir man definitivt att räkna med också i fortsättningen, om inte så får man nog svårt att hävda sig i toppen.

Min tanke är att se denna match i eftermiddag för att se om anfallsspelet faller på plats, eller om det inte gör det försöka ge min analys på vad som behöver göras.

***

Allettan norra

Piteå-Hanviken

Kan ett formstarkt Hanviken ta en fjärde raka seger, nu mot ett topplag? Då kan man faktiskt avancera upp på en fin fjärdeplats om resultaten i övriga matcher blir de rätta (ur Hanvikens synpunkt), och man har slagläge på en tredjeplats.
Klarar Piteå av att haka på i toppen eller är man definitivt på väg att tappa nu?
Piteå hade ett grymt powerplay i grundserien, men har nu låga 17.39% i allettan. Kan man trots det överlista ettans starkaste boxplay (Hanvikens 95%)?
Får Piteå revansch efter förlusten i första mötet lagen emellan (2-0 till Hanviken)?

Lindlöven-Kiruna

Lindlöven verkar ha hittat självförtroende och den fina grundserieformen igen, tar man en fjärde raka seger nu?
Klättrar Lindlöven över slutspelsstrecket i eftermiddag?
Går sista slutspelståget för Kiruna nu?
Blir det en målrik historia med tanke på att lagen gjort ändå hyfsat med mål men släppt många?

Sundsvall-Nyköping

Förloraren i denna match riskerar att ramla nedanför slutspelsstrecket om Lindlöven vinner. Vilket lag blir det i så fall?
Vilket lag bryter sin svaga formkurva? Nyköping har fyra raka förluster, Sundsvall fem.
Hur målsnål blir matchen? Det är två målsnåla lag som möts.

Vårettan södra

Huddinge-Borås

Sexpoängsmatch kring playinplatsen. Vilket lag blir avhängt?
Ska Huddinge släppa in ett fjärde(!) mål i spelet med en man mer?
Fäller Huddinges skarpa special teams som fäller avgörandet (34,88+86,54=131,42% bäst i ettan)?
Är Konstantin Barulin tillbaka i Boråskassen efter att ha missat två matcher?

Vårettan norra

Vännäs-Surahammar

Efter nio raka förluster i inledningen av vårettan så har Vännäs nu två raka segrar. Blir det en tredje?!
Surahammar måste i realiteten vinna för att inte missa playin-chansen, lyckas de med det?
Klättrar Vännäs överraskande över kvalseriestrecket?

Borlänge-Örnsköldsvik

Hittar Borlänge tillbaka till vinnarspåret igen efter en plump senast?
Kan Borlänge klättra upp till playin-plats?
Lyckas Örnsköldsvik hålla undan för jagande Vännäs?
Kan Örnsköldsvik täppa igen bakåt bättre? Med över fyra insläppta i snitt blir det svårt att vinna.

Kalix-Enköping

Går Kalix upp i serieledning? Då behöver man vinna med fem mål.
Ska Enköping gripa sista halmstrået om en playinplats?
Tar Enköping en andra raka seger mot Kalix på en vecka? Man vann hemma förra söndagen med 5-3.

Lämna ett svar