Skrällarnas afton

Det bjöds faktiskt på en hel del skrällar idag. I fem av tio matcher var det det lägre placerade laget som vann, och även Visbys seger över Karlskrona kan betraktas som en liten skräll med tanke på att Karlskrona vann i Visby nu i veckan. Den största skrällen kanske Lindlövens seger över Boden var, eller kanske Vännäs seger över Enköping? Hur som, häng med på dagens genomgång!

Allettan södra

Karlskrona-Visby

Kan Karlskrona ta sin blott andra trea i allettan och gå upp på slutspelsplats?
Nej det gick inte alls, man förlorade med 1-4. Trots att man dominerade puckinnehavet och skotten så kändes det aldrig riktigt farligt. Då var Visby betydligt vassare de betydligt färre anfall de hade.

Kan Visby få revansch från förlusten (efter straffar) på hemmaplan i onsdags?
Jajjemen, det blev en rättvis, måste sägas, seger med 4-1 för gästerna.

Visby har tagit fyra poäng på sex matcher hemma, men tolv poäng på sex matcher borta. Fortsätter den trenden?
Ja de fortsätter imponera på bortaplan. Man spelar tajt och vinner kamperna framför mål, och därmed också matchen.

Ska Karlskrona ta sin tredje raka seger, eller blir det Visbys fjärde seger senaste fem matcherna?
Det blev som sagt var en Visbyseger, och nu ser Visby ut att ha ett ganska tryggt avstånd ner till Karlskrona på niondeplatsen.

Fäller Karlskronas svaga boxplay (62,5%) laget?
Man släppte in mål i ett av två powerplay, så det bidrog i alla fall.

Fortsätter allettan södras poängkung Emil Öhrwall ösa in poäng?
Han var tyvärr sjuk, men starkt av Visby att vinna utan sin poängkung.

Allettan norra

Sundsvall-Hanviken

Åker Sundsvall på sin femte raka förlust?
Ja och det med stora siffror, 1-6 skrevs slutresultatet till.

Kan Tyresö ta sin tredje raka seger?
Jajjemen, man imponerade i överkörningen av Sundsvall.

Är Sundsvall seriens svagaste hemmalag också efter dagens match?
Ja man stärkte sannerligen inte det facitet idag.

Fäller special teams avgörandet? Hanviken har norra allettans bästa (22,58+94,59=117,17%), medan Sundsvall har det sämsta (16,67+65,62=82,29%).
Ett insläppt på fyra boxplay och inget framåt på tre powerplay. Inte så bra statistik för Sundsvall, men fina siffror för Hanviken.

Väsby-Kiruna

Fortsätter Väsby på vinnarspåret med en fjärde raka trepoängare?
Ja man vann väldigt komfortabelt med 6-1, Kiruna hade inte mycket att sätta emot.

Kan Kiruna ta viktiga poäng i jakten på en åttondeplats?
Nej idag så räckte man inte till. Men man måste ändå credda tränare Kim Sunna för att inte ge slaget förlorat. I underläge 5-1 med drygt fyra minuter kvar så plockade han ut målvakten, i vetskapen om att det enda som riskerades var en försämrad målskillnad, och den var ändå så dålig så det kvittade.

Vem vinner skyttekungskampen: Kirunas Mattias Mustonen (16 p) eller Väsbys Carl Wassenius (15 p)?
Ingen av dem utmärkte sig speciellt i poängprotokollet, men Wassenius stod ändå för ett assist.

Vinner Väsby femte hemmamatchen på sex försök?
Jajjemen, man hade en ganska behaglig resa fram till segern.

Kan Kiruna ta sina första bortapoäng?
Nej man var inte ens nära. Nu börjar avståndet uppåt se långt ut för Kiruna, sex poäng till nian Lindlöven och sju till åttan Sundsvall och sjuan Nyköping.

Piteå-Nyköping

Hänger fyran Piteå på i toppstriden? Varje poäng är viktig för att helst komma topp två och nå semifinal direkt.
De tog visserligen ”bara” två poäng efter en suddenseger med 2-1, men det var i alla fall två mer än rivalen Boden och man avancerar därmed upp på en andraplats.

Kan åttan Nyköping rycka ifrån jagande Lindlöven och Kiruna?
Nej man tog visserligen en poäng och drog ifrån med den gentemot Kiruna, men Lindlöven tog in två och är nu bara en poäng bakom. Och Lindlöven har fått upp ångan nu så det lär bli en tuff fajt.

Vilket lag bryter sin förlustsvit? Piteå har två raka, Nyköping tre.
Piteå lyckades vinna efter sudden. Målskytt? Joakim Högberg med detta fina mål.

Tar Piteå sin femte raka hemmaseger?
Jajjemen, men det satt hårt åt.

Förlorar Nyköping sin fjärde bortamatch av fem möjliga?
Ja men man gav det verkligen chansen.

Fortsätter Jesper Ylivainio, hela norra allettans poängkung, ösa in poäng?
Nej denna eftermiddag blev han poänglös.

Lindlöven-Boden

Kan Lindlöven ta en trea och klättra över slutspelsstrecket?
En trea tog dom då man tog en fin skalp efter en 2-1-seger, men man nådde inte över strecket då Nyköping tog en pinne i sin match

Blir det en tredje raka seger för Lindlöven?
Ja Lindlöven verkar ha fått fart på lagmaskinen till slut i den norra allettan. Idag tog man en riktig skalp när man rättvist besegrade tabelltrean Boden.

Blir det en tredje raka förlust för Boden?
Ja Boden verkar ha tappat momentum alldeles och har nu rasat från en första till en fjärdeplats.

Fortsätter Boden vara bortastarka? Tre segrar på fyra försök så här långt.
Nej idag räckte man inte till helt enkelt.

Boden vann med klara 5-2 hemma, blir det liknande siffror nu?
Enda likheten är att Lindlöven gjorde två mål, men Boden gjorde fyra sämre och skapade inte tillräckligt för att göra så många fler.

Vårettan södra

Linden-Mörrum

Hur fixar Mörrum att spela match två dagar i rad?
De gjorde faktiskt en klart bättre insats än mot Forshaga igår i alla fall. Men man räckte ändå inte till, mycket tack vare alla utvisningar man drog på sig i tredje. Till slut kunde de inte stå emot utan Linden kunde vinna med 2-1.

Vill Linden hänga på i kampen om en playinplats? Då måste man vinna idag.
Det ville man, men det satt hårt inne.

Blir det en fjärde förlust på raken för Mörrum?
Ja men man föll med flaggan i topp. Det var bara det här med att hålla sig på isen när det avgörs.

Fortsätter firma Staforellio-Ekholm-Helldén att leverera för Linden?
Adam Helldén var mannen bakom det rätt snygga avgörandet i alla fall, när han med tre minuter kvar kom med bra fart in i anfallszonen innan han drog in en ärtig handledare i nättaket.

Kan Marcus Paulsson bli tungan på vågen?
Han gjorde ledningsmålet till 1-0 i powerplay via ett snyggt avslut i nättaket, men det räckte inte denna gång.

Vårettan norra

Wings-Vallentuna

Vem vinner sexpoängsmatchen i toppen på den norra vårettan?
En svängig tillställning såg länge ut att gå till förlängning, men med bara 50 sekunder kvar med 4-4 på tavlan så får Vallentuna en tekning i anfallszonen. Tekningsvinst och direktskott av Fredrik Svennas gav 4-5 och en viktig seger till Vallentuna.

Kan Vallentuna ta åttonde segern senaste nio matcherna?
Jajjemen, och nu går man upp i serieledning, två poäng före Wings och Surahammar, och tre före Kalix.

Kan Wings ta tredje raka hemmasegern?
Nej idag föll man och därmed så har man tappat förarsätet i serien.

Har Wings kommit över tappet av sina tre nyckelspelare nu?
Ja det får man trots förlusten ändå säga. Man bjöd upp till bra kamp och föll först i slutminuten.

Fortsätter Vallentunas Gustav Jansson att prygla in poäng? Han har 17 poäng redan.
Nej han saknades i laguppställningen för Vallentuna idag.

Kalix-Surahammar

Kalix vann med klara 6-1 sedan man ryckt ifrån från 2-1 till 6-1 den tredje perioden.

Kan Surahammar ta en tredje raka seger?
Nej i två perioder var man ändå med i matchen, men sedan rann det iväg och nu ligger playin-platsen skrynkligt till. Kalix är bara en poäng bakom med två färre matcher spelade.

Åker Kalix på en tredje raka förlust?
Nej nu hittade man tillbaka till vinnarspåret igen och blandar sig därmed i toppstriden på allvar.

Vilket humör har Lukas Söderlund vaknat på?
Inte på sitt mest sprudlande humör, inte en enda poäng från hans sida denna match.

Borlänge-Teg

Har Borlänge äntligen hittat en stabilitet i spelet nu? Laget har fyra raka segrar.
Det såg ut så i 45 minuter i alla fall. Så långt ledde man med 5-2, men fyra raka mål av Teg på 7 minuter och 41 sekunder vände matchen och Borlänge fick se sig besegrade.

Borlänge har bara en hemmaförlust, blir det en andra?
Ja efter kollapsen i tredje så blev det så. Nu är playinplatsen inte körd ändå, men den hade varit deras om man hållit undan så det måste reta tränare Stefan Gustafsson, man måste kunna stänga en match bättre.

Teg har bara en bortaförlust, blir det en andra?
Nej, tack vare fin moral och kämpainsats in i det sista så kunde man vända och vinna.

Släpper Borlänge in sitt blott andra mål i boxplay?
Ja 5-3-målet föll i boxplay, men då var man också två man kort.

Vem av Oliver Norgren och Oliver Tornerefelt vinner målvaktskampen? De två toppar just nu målvaktsligan i norra vårettan.
Statistiskt: Ingen av dom! I Borlänges kasse så fick Emil Ranehamn stå, och han gjorde ingen märkvärdig insats med en räddningsprocent på strax över 80% bara. För Teg så inledde Oliver Tornerefelt, men han fick kliva av efter 40 minuter då han inte heller imponerat (räddningsprocent på 85) och in klev unge Melker Thelin och i stort sett murade igen. Han räddade 12 av 13 skott och hade med det klart bäst räddningsprocent av de tre målvakterna.

Vännäs-Enköping

Var Vännäs första seger senast en engångsföreteelse, eller har man hittat rätt nu?
Nu verkar man faktiskt ha hittat rätt! För man vände ett 2-3-underläge till en 4-3-seger tack vare en kvittering med 5 minuter kvar och en segerpuck med mindre än minuten kvar. Nu är man hastigt och lustigt bara en pinne bakom Örnsköldsvik, så hoppet om att slippa kvala sig kvar lever i allra högsta grad för Vännäs igen!

Förra helgen övervann Enköping hemmaspöket och tog hemmaseger tre och fyra under säsongen. Kan man bygga på det och fortsätta spela starkt borta?
Nej spöket verkar istället ha flyttat till bortaplan, för detta var inte en insats man kan vara nöjd med.

Kan Vännäs förbättra skotteffektiviteten? Lägst i norra vårettan med 6,62%.
Ja idag hade man en skotteffektivitet på höga 16%, och vips kan man börja vinna matcher!

Fortsätter Enköping vara laget med bäst skotteffektivitet i norra vårettan? 12,78% har man nu.
En skotteffektivitet på 11,54 är inte låg, men man läckte för mycket bakåt denna gång. Därmed så ser det tufft ut att nå en playinplats för Enköping.