En kik på södra vårettan

Den södra vårettan har skiktat sig rätt rejält, med fyra lag i bottenstriden och två i toppen, men sedan är det tre lag som har en stenhård fajt om den sista playin-platsen.

Köping har klart sämst utgångsläge av lagen. Man har endast tagit fem poäng så här långt, trots att man varit med i många matcher. Hela sju av de tolv förlusterna har varit med uddamålet, vilket givetvis måste vara tungt mentalt. De har nu sex poäng upp till säker mark med fem matcher kvar att spela, det finns inte mycket som talar för att de ska lösa det, utan de lär få inrikta sig på kvalseriespel.

Forshaga har något bättre utgångsläge. Med sina åtta poäng ligger de tre poäng plus klart sämre målskillnad bakom åttan Segeltorp. De har dock en match färre spelad. Oddsen är inte till deras fördel, men de har fortfarande chans att lösa kontraktet utan att behöva kvala. Men då bör de plocka minst sju poäng till, löser de det?

Segeltorp har gått oväntat starkt. Jag trodde de skulle få det tufft i vårettan, men man tog nio poäng på de första sex matcherna och även om de sedan gått lite knackigare så har de ändå en marginal ner som borde göra att de får spela ettanhockey också nästa säsong.

Mörrum är det fjärde laget inblandat i bottenstriden. Men laget är klart formstarkast av de fyra och har tagit poäng i fyra raka matcher nu. Det finns inte mycket som talar för att de inte kommer reda ut det och att de därmed slipper dra på sig de extra kostnaderna det blir av ett kvalspel.

Tyringe har varit en positiv överraskning så här långt. Laget har skapat sig god marginal neråt, men är lite i ingemansland då man har fem pinnar upp till trion närmast ovanför. Med tanke på den fina formen man har kanske man kan nypa något av lagen framför, men att de ska gå om alla tre är osannolikt, och laget lär inte få spela mer efter den 26/2.

Linden är också en positiv överraskning som varit med i toppstriden hela tiden. Nu ligger man visserligen bara femma, men man har lika många poäng som trean så man är definitivt med i striden om den sista playinplatsen. Mycket avgörs nog av hur länge södra vårettans poängkungar Andres Staforelli och Markus Ekholm blir borta, de saknades senast mot serieledande Vimmerby och då blir man tunna.

Borås är en besvikelse så här långt. Jag höll dom som favoriter efter sin suveräna avslutning på grundserien, sista 12 matcherna plockade man 28 poäng, flest av alla i södra ettan. Nu har man tagit 25 poäng efter 13 matcher, med andra ord mindre poäng trots svagare motstånd. Man har dock fortfarande slagläge på en playinplats. Men ska man nå dit så måste man förbättra sitt bortaspel, tio poäng på sju matcher räcker inte.

Huddinge kör principen varannan vin, varannan vatten. Vinst-förlust-vinst-förlust-vinst-förlust-vinst-förlust-vinst. Man skulle kunna tro att det är någon form av blinkers, men så det är resultatraden de senaste nio matcherna. Ska man fortsatt vara med i leken när det summeras så måste man håller det inte att vinna bara varannan match. Dock har man ett trumfess i sin fina målskillnad, det är nästan som en bonuspoäng.

Krif är riktigt formstarka. Tränaren Mikael Tisell har varit i klubben ett tag nu och fått ordning på försvarsspelet, vilket gjort att man hållit nollan i tre av sina fyra senaste matcher. De fjärde släppte man visserligen två, men det var mot målglada Huddinge och man gjorde tre själva så man hade ändå en trepoängare som i en liten ask. Nu har man skaffat sig en fyrapoängsmarginal ner till en jagande trio på sin andraplats, och med fyra poäng upp till serieledande Vimmerby. Kan Krif ta in så det skiljer två poäng bara så har man chansen att gå om i sista omgången då man tar emot Vimmerby i sista omgången.  

Vimmerby är södra vårettans suveräner. Man har vunnit elva av 13 matcher, tagit poäng i tolv, har seriens överlägset bästa målskillnad, har gjort 10 mål mer än näst målgladaste lag och så vidare och så vidare. Det går inte kalla Vimmerbys våretta för annat än en succé, det såg man inte komma efter den minst sagt miserabla grundserien. Kommer säkert kunna utmana också i playoffspelet, för dit räknar jag kallt med att de ska nå.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar