En kik på norra vårserien

Nu var det ett tag sedan jag tog ett helhetsgrepp på serierna och därför är det väl läge att göra det igen. Jag börjar i norr med den norra vårserien, en serie där inget lag lyckats rycka åt sig något övertag, men där botten tre ändå känns rätt givna.

I botten så kan Vännäs redan rikta in sig på att få kvala sig kvar. Laget har under första halvan av serien inte tagit en enda poäng och att de då ska lyckas plocka minst sju under den andra halvan är helt osannolikt. På samma sätt så känns Örnsköldsvik lika givna som åttor och Tegs sjundeplats kanske inte är lika given. men inte särskilt osannolik.

Nej det är när man tittar högre upp som det blir intressant. För mellan lag ett och sex så skiljer det bara fyra poäng, och sexan Kalix har dessutom endast spelat tio matcher medan de flesta lag över spelat mer.

Kalix kändes som ett lag som mycket väl kunde ro hem norra vårettan, man hade skaffat sig det klart bästa utgångsläget, men två raka förluster i helgen gjorde att de helt plötsligt inte sitter i förarsätet längre, men de går inte heller räkna bort på långa vägar. Det som talar för att laget ändå är med och slåss i slutändan är att de endast spelat tre hemmamatcher, och på hemmaplan har de plockat nio av nio poäng så här långt.

Enköping inledde vårettan starkt men fick sedan en djup dipp. Men i helgen så lyckades man övervinna spöket ”hemmaplan” och tog inte bara sin tredje seger i hemmaborgen för säsongen, utan också en fjärde av bara farten. Det gör att man nu trots allt fortfarande är med i kampen, även om utgångsläget kanske är sämst av topp 6-lagen.

Borlänge har varit ojämnheten själv under säsongen och såg för drygt 1½ vecka sedan ut att få det svårt att blanda sig i toppstriden. Men nu verkar polletten ha trillat ner, för med fyra raka trepoängare (man har inte tagit två raka ens tidigare under säsongen) så har man nu seglat upp som en trolig vinnare av vårettan. Självförtroende kan göra underverk för ett lag och det lär man i alla fall ha skaffat sig. Man ligger visserligen bara fyra nu, men man har färre matcher spelade än lagen över.

Vallentuna är en stor positiv överraskning under vårettan. Efter två inledande förluster har man nu sju segrar de senaste åtta matcherna och är med det vårettans allra formstarkaste lag. Kan man hålla i den formen hela vägen in i mål så kanske det är dom som nyper förstaplatsen.

Surahammar räknade jag i stort sett bort för ett tag sedan, men i en stenhård våretta där alla lag vinner över alla (i stort sett) kan det räcka med några vinster för att snabbt klättra i tabellen. Och det har ”Sura” lyckats med, fyra segrar senaste fem matcherna har gett dom en andraplats, med samma poäng som serieledande Wings. Men då har man en match mer spelad än Wings och Vallentuna, och två matcher mer än Borlänge och Kalix, så risken är att man inte får behålla den platsen så länge. Laget behöver nog vinna minst fyra av de sex återstående matcherna för att blanda sig i slutspelsstriden. Absolut inte omöjligt, men laget har fyra bortamatcher kvar, och på bortaplan har man haft det tufft under hela säsongen.

Wings inledde vårettan lysande med fyra raka segrar. Men så tappade man tre av sina bästa spelare och förlorade då tre av sina nästa fyra matcher (enda segern mot superjumbon Vännäs). Då såg det ut som att laget skulle ramla rakt igenom tabellen. Men nu verkar man ändå ha hittat en stabilitet i spelet igen. Man vann mot Surahammar och tog poäng mot Vallentuna de senaste två matcherna och nu är man absolut med i diskussionen om en topplacering igen.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar