Ranking: Topp 10 lag att nå allsvenskan!

Jag har tidigare inte tittat in i kristallkulan längre än hur allettorna kommer sluta, men nu är det dags att titta än djupare in i kulans kärna och sia om vilka lag som har allra bäst chans att avancera upp till allsvenskan i vår. Jag rankar här mina topp 10-favoriter just nu.

Troja

Troja ligger just nu visserligen bara tvåa i den södra allettan, men då ska man komma ihåg att man inledde med tre raka förluster. Sedan dess har man dock tagit åtta segrar de senaste nio, varav sex raka, och spelet ser bara bättre och bättre ut. Defensiven har man haft nästan hela tiden, men nu har det också lossnat ordentligt offensivt, och då är man ett komplett lag. Man har dessutom mycket rutin av att avancera upp till allsvenskan, vilket också talar starkt till deras fördel. Enda egentliga svagheten som jag ser är målvaktspositionen, men den lär man säkra upp innan transferfönstret stänger.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 30%

Nybro

Nybro ligger just nu trea i den södra allettan, men det skiljer bara målskillnad gentemot ettan Kalmar och tvåan Troja. Laget har ett riktigt bra lag med två toppmålvakter, en stabil om än lite tunn backsida, och en forwardssida som kryllar av spets. Lägger man därtill en rutinerad tränare och en vana av att spela allsvensk kvalserie så har man bra förutsättningar för att utmana på allvar. Speciellt om man kan få in någon spets till på backsidan.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 20%

Hudiksvall

Hudiksvall inledde den norra allettan riktigt svagt med tre raka förluster, men ändå så har man nu efter tolv matcher serieledningen (dock med en match mer spelad än övriga topplag). Laget har kommit igång ordentligt och vann härom matchen mot Boden. Laget har en ruggigt stark backsida och en forwardssida som står få lag bakom, dessutom en tränare i Dennsi Hall som har ett fint facit i hockeyettan under flera säsonger. De har dessutom en massa rutin från flera kvalserier och med andra ord mycket som talar för dom. De är dock inte riktigt den maskin de var förra säsongen och målvaktssidan känns lite för svag för att man ska rankas högre än trea i denna ranking.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 15%

Kalmar

Kalmar vann den södra ettan, man leder den södra allettan och har visat att man är ett stabilt topplag med såväl en fungerande offensiv som defensiv, och framför allt offensivt har man en av ettans mest spännande uppsättningar. Men det finns ändå ett par anledningar till att jag ändå bara har dom som fyra. För det första så saknar de kvalserierutin, ja de har till och med dåligt med slutspelsrutin. Två gånger de senaste säsongerna har de gått till slutspel, två gånger har de åkt ur direkt. Det är inget bra facit, särskilt som de senaste gången, förra säsongen, gick till slutspel som segrare i allettan södra. Det andra som talar emot dem är att de är ett lag som saknar en del fysik. Man har många lätta och spelskickliga spelare, men i ett slutspel så blir det ofta mer fysiskt, och det har Kalmar haft lite svårt för. Vilket givetvis de båda snabba sortierna i slutspel kan vara ett tecken på.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 10%

Väsby

Väsby ligger just nu tvåa i den norra allettan, med läge att gå om serieledande Hudiksvall då man ligger på samma poäng med en match mindre spelad. Man har med andra ord visat att man är ett topplag i den norra allettan. Laget har en bra målvaktssidan med Linus Ryttar i spetsen, man har en stabil backsida och en spetsig och bred forwardssida. Man har dessutom rutin från kvalserien, man avancerade upp till allsvenskan så sent som säsongen 19/20. Men laget känns inte riktigt lika spetsigt och brett som lagen ovanför.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 7%

Boden

Boden tappade igår serieledningen sedan man lite överraskande förlorat mot Strömsbro. Men man ligger ändå trea och har framför allt under inledningen av allettan visat att man är ett riktigt bra lag då man tog sju segrar de första åtta matcherna. Laget visade då att man är en riktigt tung lagmaskin med ett spel som jag tror passar bra i ett slutspel. Boden har dessutom en hel del slutspelsrutin och även en kvalserie de senaste åren. Men man kanske inte har samma spets som lagen ovanför i rankingen, och sedan Per Ljusteräng tillträdde som tränare efter Roger Forsberg så har man inte varit alls samma segermaskin.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 6%

Piteå

Piteå har i mina ögon ett riktigt slagkraftigt lag. Framför allt offensivt har man spetsar en masse Man har även visat under säsongen att man har en av norra allettan tätaste defensiver, vilket säkert mycket kan tillskrivas rutinerade tränaren Mikael Aaro. Man har också en riktigt ung och lovande målvakt i Johannes Sundström, som verkligen fått ett genombrott denna säsong. Men laget är lite upp och ner, de ligger just nu ”bara” fyra i den norra allettan i jämförelse med de flesta konkurrenterna ovanför så har man inte samma bredd och spets. Spelet har inte heller sett lika imponerande ut på slutet. Dock har man bra med rutin från slutspel.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 5%

Mariestad

Mariestad ligger just nu fyra i den södra allettan och har genomgått en remarkabel förvandling sedan grundserien. Under grundserien imponerade man nämligen inte alls, spelet hackade ordentligt och det var först tack vare en sen kvittering i sista matchen man gick till slutspel på bättre målskillnad. Men i allettan så har man lyft sig rejält. De senaste två matcherna har man besegrat dåvarande två serieledare Nybro och Kalmar, och man har även vunnit en av två matcher mot det tredje topplaget, Troja. Så laget besitter en väldigt hög högstanivå, med en vass backsida och en hårt jobbande forwardssida med en del spännande spets. Lägger man till att de av tradition är ett starkt slutspelslag så finns det en hel del som talar för laget. Det som talar emot är dock deras ojämnhet, framför allt på hemmaplan så har de blandat och gett. Två 2-8-förluster mot Troja och Nybro är inte smickrande och ska laget kunna gå långt så måste lägstanivån upp.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 4%

Vimmerby

Vimmerbys grundserie var inget bra. Man tippades vara med och bråka om en allettanplats, men man var aldrig ens nära, med sina 16 poäng så hade man 15 upp till femteplatsen. Men föreningen visade ändå fortsatt förtroende för nye tränaren Hampus Sylvegård och i vårettan så har det gett resultat. Vimmerby har gått som tåget med elva segrar på 13 matcher och laget leder nu den södra vårettan med fyra poäng. Framför allt så har Hampus fått till en frejdig offensiv, laget snittar 4½ mål framåt per match och defensiven går inte att klaga på den heller, där snittar man två insläppta. Laget är annars ”kända” för att hela tiden snubbla på mållinjen innan kvalserierna, fem gånger senaste sju säsongerna har man åkt ut i playoff 3, en gång i playoff 2 och en gång avbröts slutspelet i förtid pga Covid.

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 2%

Karlskrona

Nian i södra allettan Karlskrona som tia i denna ranking?! Ja det sticker säkert många i ögonen, med tanke på det bleka facitet laget har visat upp så här långt. Men det finns en hög potential i laget: Man har en vass målvakt i August Hedlund, man har en både bredd och vass backsida. Forwardssidan är dessutom meriterad och spetsig. Tränaren Magnus Sundquist har mängder med rutin från spel på hög nivå. Får man det också att lossna mentalt så finns det en hög potential i laget.  

Bedömd sannolikhet att nå allsvenskan: 1%

Lämna ett svar