En kik på norra allettan

Den norra allettan har en intressant toppstrid med fem lag inblandade, sedan är det ett litet hopp ner till övriga, där den nedre streckstriden kommit till liv igen efter helgens matcher.

Kiruna tog visserligen sin första trepoängare i lördags då man skrällde mot Strömsbro, men laget har sex poäng och rätt stor målskillnad att ta in, och det känns i mesta laget. Speciellt som man har en match mer spelad än Nyköping ovanför strecket. Kiruna kan i alla fall glädja sig åt att de slapp kvala sig kvar i ettan som de gjorde förra säsongen.

Jag dömde mer eller mindre ut Lindlövens chanser för någon vecka sedan, men i helgen slog man inte bara Sundsvall, men skrällde också och tog tre pinnar av Piteå. Det gör att hoppet nu lever, speciellt om segrarna är en indikation på att formen och självförtroendet är på väg upp. Men ska man kunna hämta in 3-4 poäng så måste man också börja plocka poäng på bortaplan.

Nyköping har tre poäng mer än jagande Lindlöven och därtill en match mindre spelad. Men samtidigt så har man bara spelat fyra bortamatcher ännu, och det är de långa bortaresorna som är kvar. Det gör att det är för tidigt att andas ut ännu, och det tror jag klubbledningen känner med. Det är säkert därför man nu plockar in Albin Kedbrant, för att stärka upp laget inför slutspurten. Laget har annars en liten formdipp med tre raka förluster mot lag man borde haft chans emot.

Sundsvall är också inblandade i streckstriden. Med 13 poäng så har man fyra poängs marginal ner, men laget är formsvagt med fyra raka förluster och fortsätter det spåret är marginalen ner snart uppäten. Samtidigt så har tre av förlusterna kommit mot topplag så det kanske inte säger så mycket om lagets form egentligen. Dessutom har man fördelen av att fem av de sju återstående matcherna är på hemmaplan. Jag tror att Sundsvall reder ut detta, men det blir svårt att sikta så mycket högre.

Tyresö/Hanviken kommer från en helg med dubbla segrar mot Nyköping, vilket raskt gav dom en hälsosam marginal ner till kampen om strecket. Samtidigt så har de fem poäng upp till femteplatsen och sex till fjärde, så mycket talar för att de kommer hamna ungefär där de ligger nu.

Strömsbro har varit ett stort positivt utropstecken i allettan norra och är bara en ynka poäng bakom storheterna Piteå och Boden. Laget har bara en plump egentligen, och det var lördagens förlust mot Kiruna, annars har man vunnit mot lagen bakom och man har också en seger mot Hudiksvall och senast i söndags besegrade man Boden. Det gör att man fortfarande är med i den absoluta toppstriden, men med en match mer spelad och med den tuffa konkurrensen i åtanke så lär man få nöja sig med en femteplats, och det är vackert så.

Piteå har drabbats av en formsvacka med två raka förluster i helgen mot Väsby, vilket ändå är ok, men också mot Lindlöven, vilket inte är det. Det gör att man nu rasat till en fjärdeplats med tre poäng upp till Hudiksvall (med en match mer spelad) och Väsby. Varje placering i toppen är viktig, och Piteås fördel i toppstriden är att de bara spelat fyra hemmamatcher, och hemma är de obesegrade så här långt i allettan. Det gör att det definitivt inte går att räkna bort dom ens från serieseger.

Boden inledde allettan starkt med fyra raka segrar men har sedan dess tappat mycket, med endast två segrar de senaste sex matcherna. Samtliga fyra förluster har kommit med uddamålet vilket givetvis måste svida extra mycket. Boden har faktiskt varit starkare borta än hemma, vilket passar bra då de har fem av de sju kvarvarande matcherna på bortaplan. Det talar till deras fördel, men formen är tveksam och man måste få lite bättre stäm i spelet och framför allt så måste få marginalerna på sin sida om man vill slåss om seriesegern.

Väsby är formstarka med fyra segrar de senaste fem matcherna. Laget ligger just nu på samma poäng som serieledande Hudiksvall, men har fördelen av att ha en match mindre spelad. Man har med andra ord ett gyllene läge att ta över serieledningen och en hel del talar för att det kommer avgöras i näst sista omgången vilken av de två storheterna som tar hem seriesegern. Då möts nämligen Hudiksvall och Väsby i Glysishallen.

Hudiksvall var uträknade och utsedda till det stora flopplaget efter tre matcher och femtionio minuter. Men sedan kom vändningen i matchens slutminut mot Lindlöven och sedan dess har man åtta segrar de senaste nio matcherna, varav sex raka. Det har gjort att Hudiksvall avancerat från en sistaplats till toppen av tabellen, om än dock med en match mer spelad. Kan man fortsätta på vinarspåret så ror man hem detta, men då gäller det som sagt var att besegra Väsby hemma i näst sista omgången.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar