En kik på södra allettan

Då är turen kommit att gå igenom den södra allettan. Där är det en trio lag som slåss i toppen, Sedan är det också en jämn kamp runt strecket mellan plats sex och nio framför allt. Det är med andra ord upplagt för spännande matcher hela vägen in i slutomgåmgarna.

Skövde är väl det lag som halkat lite efter. Trots att man gjorde en mycket bättre grundserie, trots att man hade ett väldigt intressant lag, trots att man hade en ny tränare som brukar nå framgång, ja trots allt, så befinner man sig ändå där man brukar befinna sig när det vankas alletta, i botten. Det är märkligt vad traditionens makt är stor! Spelar en vinna eller försvinna-match imorgon mot Tranås, förlust där och allt hopp är ute.

Karlskrona är södra allettans stora negativ överraskning. Jag, liksom spelbolag och andra tyckare, hade dom allra längst upp i tabelltoppen, men nu ligger den näst sist. Marginalen upp till slutspelsplats är dock bara tre poäng, och man har dessutom en match tillgodo, så det är långt ifrån kört. De tog en viktig seger senast mot Halmstad, och imorgon så väntar en riktig sexpoängsmatch då man möter Visby, vinner man där så är man verkligen med i matchen, men förlorar man börjar det ändå osa lite katt.

Tranås har som sagt var en viktig match imorgon mot Skövde, en match man bör vinna om man inte ska riskera att få slåss ordentligt för att få spela kvartsfinalspel. Tranås har dock en rätt bra form med tre vinster de senaste fyra matcherna och får ses som klara favoriter i matchen. Även vid seger så är man dock långt ifrån säker mark, så laget behöver fortsätta plocka treor, trots att man har många tuffa matcher kvar, som Troja, Nybro och Mariestad. Kanske kommer avgörandet att falla i mötet mot Karlskrona den 18/2?

Visby har fyra poängs marginal ner till Karlskrona och niondeplatsen. Men nu står man inför dubbelmöte med Blekingelaget, ett dubbelmöte som kanske blir avgörande för Visbys vidare äventyr. Kan man vinna båda så är slutspelet i hamn och man kan sikta uppåt, men kammar man noll så kommer man få spela under ordentlig press de sista matcherna, där såväl Tranås, Halmstad som Karlskrona kommer göra allt för att se till att sno slutspelsplatserna på Visbys bekostnad.

Halmstad inledde allettan starkt med tre segrar de första fyra matcherna, men har sedan dess tappat lite form och står nu med fyra förluster de senaste fem matcherna. Det gör att laget nu är inblandat i streckstriden de med, och de har dessutom ett tufft spelschema kvar då man möter samtliga topp fem-lag de sista sex matcherna. I den sjätte matchen har de dessutom bortastarka Visby på hemmaplan. Laget behöver verkligen steppa upp om de vill spela slutspel.

Dalen inledde allettan urstarkt med fem raka segrar, men sedan dess har det gått sämre med fem förluster senaste sju matcherna. Senast kom dock en välbehövlig seger i slutminuten mot Skövde, och det gjorde att de nu ändå har en trygg marginal neråt på åtta poäng. Det kanske räcker, men för säkerhets skull ska man nog ta någon seger till för att säkra en slutspelsplats. Fast allra helst kanske man siktar uppåt istället, men då behöver man hitta tillbaka till formen man hade i inledningen av allettan.

Mariestad är seriens stora positiva överraskning. Man kom in i slutspelet som poängsvagaste laget efter en svag grundserie, där man alltså kom femma och med bred marginal sist av allettanlagen från västra. Nu är man istället poängstarkast av samtliga västlag, och det trots stor sjukstuga under inledningen av allettan. Laget har åkt på ett par rejäla överhalningar via två stycken 2-8-förluster på hemmaplan, men efter det har man rest sig, och det ordentligt. I de senaste två matcherna så har man besegrat såväl Nybro och Kalmar och det med ett imponerande spel. Kan man fortsätta spela lika bra så ska fjärdeplatsen inte vara i fara. Högre upp lär dock bli svårt att nå, då det är fem poäng upp och det är en urstark trio man jagar.

Nybro har turats om med Kalmar att inneha serieledningen, men nu har man förlorat två raka matcher det sista mot Mariestad och Troja och vips så är man nere på en tredjeplats. Men det är knallhårt i toppen, Nybro har samma poäng som tvåan Troja och ettan Kalmar och det lär bli en kamp hela vägen in i mål om att stå längst upp när det summeras. Det som talar lite för Nybro är att Kalmar och Troja möts i nästa omgång, så kan Nybro städa av ett formsvagt Dalen så avancerar de minst en placering, kanske till och med två.

Troja hade lite av en krisstämpel på sig efter de tre första matcherna, som alla inneburit förlust. Men sedan dess har man mer och mer hittat rätt i spelet och nu på slutet så har också målskyttet lossnat. Det har gett åtta segrar de senaste nio matcherna och nu är laget tvåa, slagen med bara två plusmål i målskillnad av Kalmar. De båda topplagen möts i nästa omgång i något så ovanligt som en måndagsmatch, om sex dagar. Apropå sex, det är minst sagt en sexpoängsmatch, vinnaren har skaffat sig ett övertag som kan visa sig otroligt viktigt när det summeras.

Kalmar har varit inblandad i en riktig tvekamp om serieledningen med trätorivalen Nybro hela allettan egentligen. Men på slutet så har de båda rivalerna tappat ett par matcher och helt plötsligt så har Troja blandat sig i tvekampen, som nu alltså blivit en trekamp (höll på att skriva trekant, tur jag inte gjorde det). Kalmar har just nu fanan, men de båda topprivalerna kommer ta varje tillfälle för att rycka åt sig den. Det går inte nog att understryka vikten av matchen mellan Kalmar och Troja i nästa omgång, det kan bli så att segraren där också står som segrare när serien summeras, och därmed i praktiken säkrat en kvalserieplats.  

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar