Tunga möten i norr!

Idag spelas det sju matcher i norr, fyra i allettan, tre i vårettan. Och det är några matcher som verkligen sticker ut! Eller vad sägs som favoritmötet mellan Hudiksvall och Boden och toppmötet mellan Piteå och Väsby? Det kan dessutom bli så att två favoriter från väst, Lindlöven och Surahammar, i realiteten kan få säga hejdå till sina drömmar om slutspel. Och ska Enköping ta poäng för blott tredje gången denna säsong på hemmaplan?

Norra allettan

Hudiksvall-Boden

Tungviktsmöte i norr, mellan förhandsfavoriten och serieledarna. Hudiksvall inledde allettanspelaet minst sagt oväntat svagt, men har fått upp ångan nu på slutet med tre segrar senaste fyra matcherna. Senast tog man en stark 5-1-seger mot Tyresö/Hanviken, och framför allt så kände man igen laget spelmässigt igen, med en stark offensiv som malde ner gästerna djupt ner i egen zon. Boden är dock ett snäpp upp vad gäller motstånd. Laget har sex vinster på sina sju allettanmatcher och har imponerat så här långt. Jag tror det kommer bli en kamp mellan vilket lag som lyckas få mest spel förlagt till anfallszonen, kan Boden med sin tyngd trycka ner Hudiksvall så har de trumf på hand. Men kan Hudiksvall mala ner Boden så har de mycket vunnet. En riktigt spännande match som visar vilket lag som är de stora utmanarna från norr.

Piteå-Väsby

Toppmöte mellan tvåan Piteå och trean Väsby. Piteå har ett otroligt vasst lag offensivt, men hittills så är det faktiskt defensiven som har imponerat mest i allettan. Laget har släppt in minst mål av samtliga lag medan man offensivt inte riktigt fått det att lossna, även om tre mål per match framåt inte är svagt. Men det är ett mål lägre snitt än vad dagens motståndare Väsby mäktat med, fast å andra sidan är de svagare defensivt så här långt. Nyckeln för Piteå blir alltså att fortsätta spela klanderfritt bakåt samtidigt som man nog behöver få powerplay att komma upp rejält, faktum är att man bara är hälften så effektiva i den spelformen som man var i grundserien (drygt 36% då, bara dryga 18% i allettan). För Väsbys del så behöver man fortsätta vara effektiva framåt, men man behöver också lyckas spela ett smart bortaspel där man lyckas plocka ner Piteås många offensivt starka kort. Det blir inte lätt för något av lagen, men vinnaren har ett guldläge att komma tvåa i allettan, en plats som normalt är liktydigt med en kvalserie.

Sundsvall-Lindlöven

Viktig match i botten av tabellen. Lindlöven måste vinna för att få häng på lagen ovanför strecket, medan Sundsvall kan haka av jagande Lindlöven och Kiruna definitivt. Lindlöven har verkligen inte fått spelet att stämma i allettan, borta är den trygga defensiven man byggde sitt spel på, de stora starka backarna framstår nu mest som tröga. Laget måste spela mer som en enhet, hjälpa varandra och hålla ihop så man blir ett tajtare lag över hela isen. Annars kommer Sundsvall släcka lagets hopp om slutspel redan i eftermiddag.

Strömsbro-Kiruna

Strömsbro är en liten positiv överraskning, och med seger ikväll så kommer det bli slutspel för Gävlelaget, ja man kan faktiskt till och med avancera upp på en finfin tredjeplats som skulle innebära fördelar i alla slutspelssteg. För Kirunas del är seger mer eller mindre ett måste efter en svag inledning av allettan. Men man tog dock en stark seger senast mot Piteå, så kanske man är på gång nu?

Norra vårettan

Borlänge-Vallentuna

Tvåan Vallentuna är norra vårettans stora positiva utropstecken så här långt och kan vid seger i eftermiddag gå upp i serieledning. Laget har fem raka segrar nu och senast manglade man ett annat formstarkt topplag, Kalix, med hela 7-0! Borlänge återfinns just nu på en sjätteplats och fortsätter att vara ojämna. Senast slog man dock serieledande Wings med 4-2, men då måste man ha klart för sig att Wings just nu är ett lag med väldigt svag form. Kan Borlänge vinna så är man definitivt med i kampen om en playin-plats, och man har faktiskt vunnit båda sina bortamatcher i allettan. Men nog får Vallentuna ses som favoriter.

Surahammar-Teg

Två lag med svag form. Surahammar är norra vårseriens stora negativa överraskning och ligger just nu på en blygsam sjundeplats efter två raka förluster. Teg ligger på en femteplats, visserligen med en seger senaste tre matcherna, men den kom mot ett svagt Örnsköldsvik och först efter förlängning. Vinnaren kan fortfarande drömma om en playin-plats, men förloraren kan nog vinka hejdå till de drömmarna.

Enköping-Örnsköldsvik

Ska ett otroligt svagt hemmalag ta sin blott tredje seger på hemmaplan under säsongen? Den 16/10 vann mot mot Strömsbro, och den 30/12 vann man mot Vallentuna (deras senaste förlust för övrigt), men resten av hemmamatcherna har slutat med noll poäng! Det är otroligt märkligt, för borta har de presterat betydligt bättre, speciellt under vårettan, och laget ligger just nu på playin-plats då man innehar tredjeplatsen. Mot Örnsköldsvik så ska man ha en bra chans, laget har bara plockat fyra poäng så här långt, men en av poängen plockades så sent som förra matchen mot Teg, så man ska inte satsa sina sista slantar på Enköping. Speciellt då med tanke på deras svaga hemmaspel.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar