Så har lagen presterat i allettan södra

Halva serien är nu spelad (med undantag för matchen Karlskrona-Visby) och det är läge för att göra en halvtidssummering. Vilka lag har gått över förväntan? Under? Här är min topplista där de som presterat mest över förväntan ligger överst, och de som presterat mest under förväntan ligger nederst. Allting utgår från mina förväntningar på lagen inför allettan.

1. Mariestad

Tippade: Nia
Ligger just nu: Femma med 14 poäng

Trots att Mariestad varit det lag som varit i särklass mest drabbad av skador och sjukdomar så har laget presterat klart bättre än vad jag väntat mig. Laget tog sig till allettan på bättre målskillnad än Surahammar, tack vare ett kvitteringsmål i slutminuterna i sista matchen. Mariestad hade särklassigt minst poäng av lagen som gick till allettan från den västra ettan, och spelmässigt såg det minst sagt svajigt ut under hela grundserien egentligen. Men i allettan så inledde man med en stark vinst mot Troja, innan man åkte på sjukdomselände med 17 spelare sjuka och dessutom skada på viktiga Hugo Pettersson och pappaledighet på en annan viktig pjäs, Anton Blomberg. Det gav visserligen tre raka förluster, men man var verkligen med och utmanade i två av matcherna. När man sedan blev mer fulltaliga igen så började också segrarna trilla in, och nu återfinns man på en fin femteplats.

2. Dalen

Tippade: Femma
Ligger just nu: Trea med 16 poäng

Jag hade visserligen Dalen som högst tippat av samtliga västlag, då jag vet att de har ett spel som både är svårforcerat och effektivt även mot bra lag. Men deras inledning på allettan var vida över förväntan, med fem raka trepoängare och serieledning. Hade jag gjort en sådan här ranking då hade de varit överlägsna ettor. Men sedan dess har det gått grus i maskineriet, och med tre förluster de senaste fyra så har man rasat ner till en tredjeplats, och senaste förlusten mot Tranås (2-6) tyder på att laget är på nedgång. Men fortfarande har de presterat över mina förväntningar på dom.

3. Nybro

Tippade: Fyra
Ligger just nu: Tvåa med 22 poäng

Jag trodde att nytillsatte tränaren Pekka Virta skulle behöva ha tid på sig för att få laget att anamma hans spel och att det därmed skulle ta tid för Nybro att börja leverera. Men redan från första nedsläpp så har Nybro levererat, och laget har varit tillhört toppen av serien hela vägen. Man går just nu en mäktig kamp mot den stora rivalen Kalmar om förstaplatsen, där det bara är målskillnad som står mellan dom. Det som imponerar mest är kanske att Nybro vinner även de jämna matcherna, och även de matcher där de inte presterar på topp. Det imponerar!

4. Kalmar

Tippade: Tvåa
Ligger just nu: Etta med 22 poäng

Att Kalmar skulle utmana om seriesegern visste jag, de vann ju ändå den södra grundserien och har inte haft några djupa dippar under hela säsongen. Så har verkligen varit fallet också i allettan, precis som med Nybro så kanske man inte briljerar alla matcher, men man vinner ändå i slutändan, en spetskvalitet som gör ett topplag. Framför allt så har man visat upp seriens starkaste offensiv, 38 mål är överlägset flest mål av alla lag i serien.

5. Visby

Tippade: Tia
Ligger just nu: Nia med sju poäng

Jag hade svårt att placera in Visby i allettan, det var otroligt tajt om placeringarna, något som också visat sig i realiteten. Men jag bestämde mig ändå för att tippa laget sist, då de inte imponerat de matcher jag såg med laget. Och visst är man ett bottenlag, framför allt beroende på att man är så överraskande svaga på hemmais. Men på bortaplan så har man verkligen stått upp bra, med två segrar och igår hade man också serieledande Kalmar på gaffeln länge och väl på bortaplan. Kan de ta med sig och spela bortaspel också hemma så kan de avancera.

6. Halmstad

Tippade: Sexa
Ligger just nu: Sexa med 10 poäng

Inledde allettanspelet starkt med tre segrar de första fyra matcherna. Sedan dess har laget haft det tuffare med bara en seger senaste fem, men det beror nog mycket på att motståndarna lärt sig att inte underskatta Halmstad. Halmstad kommer alltid till match med 100% inställning, och är man inte förberedd på att kriga lika hårt så får man det tufft, men det visste jag också om när jag tippade laget som sexa, en plats de nu innehar.

7. Tranås

Tippade: Sjua
Ligger just nu: Sjua med nio poäng

Det är otroligt jämnt i tabellen och det är tack vare en stark seger senast mot Dalen som Tranås kommer så här högt i min ranking. För innan den segern hade man sex raka förluster och det var långt under mina förväntningar. Laget fick det att lossna offensivt senast, och det är där akkilleshälen legat tidigare, målskyttet har varit alldeles för trubbigt. Kan lyfta om man vässar det.

8. Troja

Tippade: Trea
Ligger just nu: Fyra med 16 poäng

Troja inledde allettanspelet svagt med tre raka förluster, men har sedan dess fem segrar senaste sex matcherna. Men jag trodde att laget skulle leverera från start och därför denna blygsamma placering.

9. Skövde

Tippade: Åtta
Ligger just nu: Tia med sju poäng

Jag trodde att detta skulle vara säsongen när Skövde äntligen fick spela slutspel efter en alletta. Men i nuläget ser det inte ut så, utan laget befinner sig allra längst ner i tabellen. Men avståndet uppåt är inte långt, så med några raka segrar så kan man klättra, men i nuläget är det svårt att säga att man gått enligt förväntan. I nuläget pekar det mer mot att det blir ännu en tidig sommarträning för Skövde.

10. Karlskrona

Tippade: Etta
Ligger just nu: Åtta med nio poäng

Karlskrona var mina favoriter att ro hem allettan södra. De gjorde en riktigt bra grundserie där man var en match ifrån att vinna den. Man har ett lag som borde göra slarvsylta av de flesta andra. Men tre raka förluster och en övertidsseger mot Skövde gav tränarbyte från unge Eric Karlsson till rutinerade Magnus Sundquist. Men någon omedelbar succé har det inte blivit, laget har haft en unik förmåga att tappa 2-0-ledningar, och att man nu befinner sig på en blygsam åttondeplats är långt under förväntan. Men visst verkar man vara lite på g ändå…

Lämna ett svar