Ska det lyfta ordentligt, eller blir det en strid hela vägen?

Onsdagar brukar innebära en stor matchdag i hockeyettan, men idag spelas det faktiskt bara fem matcher. Men det gör att jag har tid att grotta ner mig lite extra i dom, och det finns verkligen guldkorn bland matcherna. Eller vad sägs om en match mellan storheten Karlskrona positiva överraskningen Mariestad, eller en sexpoängsmatch i vårettantoppen mellan Borås och Linden?

Allettan södra

Mariestad-Karlskrona

Tittar man i tabellen så ska Mariestad vara favoriter, men ibland ljuger också en tabell. Karlskrona var de stora förhandsfavoriterna inför, men fick en trög start och bytte tränare till meriterade Magnus Sundquist. Nu börjar man mer och mer hitta ett rätt i hans spelfilosofi, och senast hade man topplaget Dalen på gaffeln i 55 minuter. Gästerna har också det klart mest meriterade laget och de mest meriterade spelarna. De hade också en suverän grundserie där man tappade seriesegern i sista omgången. Det gör att Karlskrona av spelbolagen kommer till match som rätt klara favoriter. Mariestad är dock inte helt enkla. De har en bra form med två starka segrar i ryggen, och har en klart uppåtgående formkurva sedan man fått tillbaka sina många skadade och sjuka spelare. Det kan mycket väl bli powerplay som avgör, båda lagen är vassa i spelet med en man mer, men har procentuellt svaga boxplay, så det vill till att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Sammanfattningsvis en match mellan två lag som står inför ett vägskäl: Ska det lyfta ordentligt, eller blir det en strid hela vägen?

Nybro-Skövde

Tvåan mot nästjumbon, ja det är inget snack om vilket lag som är favoriter i denna match. Nybro kommer från fyra raka segrar, medan Skövde har två raka förluster. Nybro har dessutom av tradition haft lätt för Skövde, man får gå tillbaka till 2017 för att hitta en Skövdeseger (2-1 efter straffar). Med andra ord talar egentligen ingenting för en Skövdevinst, mer än att det är Nybro som har all press på sig. Det finns dessutom kanske en risk för underskattning och bjuds Skövde ett lillfinger så är de inte främmande för att ta hela handen.

Dalen-Tranås

Trean mot jumbon. Dalen vann den västra grundserien efter att ha besegrat just Tranås (med 2-1) i den avgörande matchen i sista omgången. I allettan så har Dalen sedan ridit på den vågen, och man inledde ruggigt starkt med fem raka segrar. Sedan kom visserligen två förluster, men senast vann man en svår bortamatch mot Karlskrona. Dalen lever mycket på sin unga, rörliga och spelskickliga backsida med ungtupparna Anton Johannesson, Kalle Holm och Hugo Fransson i spetsen, men man spelar också otroligt tight över hela isen. Det blir en nöt att knäcka för Tranås som nu har sex raka förluster i ryggen och säkert ett svagt självförtroende i spåret av det. Framför allt så måste man hitta vägar att göra mål, Tranås har snittat blott 1,88 mål per match framåt, då blir det svårt att vinna matcher. Och det stora sorgebarnet är powerplay. Under allettan så har laget bara gjort två mål framåt med en man mer, samtidigt så har man släppt in två mål. Med andra ord så spelar man plusminus noll i spelet med en man mer!

Vårettan södra

Borås-Linden

Viktig match för toppen av den södra vårettan. Den stora förhandsfavoriten Borås möter den positiva överraskningen Linden i en klassisk sexpoängsmatch i toppstriden. Vinnaren kan bli en allvarlig utmanare om seriesegern, medan förloraren får ett betydligt tuffare läge. Linden kommer från två raka segrar mot östlagen Huddinge och Segeltorp, medan Borås överraskande förlorade mot Tyringe. Det som talar för Linden är dels att det var de som vann lagens första möte med 4-3 efter sudden, dels att de har en superhet offensiv trio i Lucas Ekholm, Andres Staforelli och Adam Helldén. Det som talar för Borås är special teams (de har sammanlagt nästan 40% bättre effektivitet i spel med en man mer/mindre) och deras facit från grundserien, där de visade på en riktigt hög och stabil nivå.

Vårettan norra

Borlänge-Wings

Intressant möte mellan ojämna Borlänge och det lite sviktande topplaget Wings. Unga Borlänge kan spela lysande i sina bästa stunder, men lägstanivån är också väldigt låg. Ett talande exempel på ojämnheten är att man har skyhöga 93,75% i boxplay, men man har ännu inte gjort mål i powerplay. Wings vann lagens första möte i vårserien med klara 4-0, men sedan dess så har man inte bara tappat tre tunga pjäser, men har också tappat det flow man hade i inledningen av vårettan och spelet hackar på ett sätt det inte gjorde innan spelarna lämnade. Det gör att om Borlänge kan ha en bra dag så kan de mycket väl ”skrälla” och vinna mot serieledaren. Men då lär man behöva hitta rätt i powerplay.

Foto: Anna Engström, Mariestad

Lämna ett svar