Steg i rätt riktning

Karlskrona tog små men tydliga steg i rätt riktning när man i eftermiddag tog sin första trepoängare i allettan. Lite rakare spel gav fyra mål framåt, och ett mer aktivt försvarsspel gav bara ett mål bakåt. 4-1 slutade alltså Magnus Sundquist första match som tränare för Karlskrona, och jag tror att det är en nöjd tränare efter matchen.

Efter Karlskronas senaste match mot Skövde så efterlyste jag framför allt rakheten i spelet, att drva hårdare på kasse och lägga mer puckar mot mål. Exakt samma analys tillkännagav nya tränaren Magnus Sundquist när han inför matchen fick frågan om vad han hade tryckt på under träningarna sedan han tillträtt. Och det var också det första man la märke till i Karlskronas spel. Karlskrona sökte sig in på mål betydligt snabbare, man sökte snabbare avslut och passade inte bort lägena. Tranås stod dock upp väl i den första perioden, och de hade också bra tryck stundtals, och även de spelade enkelt: få ner pucken djupt, upp på back, pass till backkollega och skott med trafik på mål. Det gjorde att det blev en chansrik första period som hade kunnat sluta lite hur som helst, men Karlskrona vann den ändå med 2-1, mycket tack vare att man utnyttjade sitt enda powerplay medan Tranås inte var lika effektiva i sitt.

Den andra perioden har varit Karlskronas svagaste hela allettan, och så var det också denna. Tranås fick också mycket powerplay, men var riktigt svaga i spelet med en man mer. Så dåliga att man förlorade tre powerplay i mittperioden med 1-0. Faktum är att Tranås kändes giftigare i spelet 5 mot 5, men skotten och styrningarna fastnade ofta i trafiken framför, eller så gick de utanför. Det gjorde att Karlskrona kunde gå till 3-1-ledning in till sista perioden.

Där spelade Karlskrona ruskigt disciplinerat. Man stängde av Tranås uppspel helt, och Tranås kom aldrig igenom med fart, vilket gjorde att de lätt blev avväpnade. Framför allt då Karlskrona inte blev så passiva i egen zon som de understundom varit i allettan. Man klev snabbt och bestämt ut och gav aldrig Tranås den tid och det utrymme de behövde för att kunna få Karlskronas försvar ur balans. Och man fortsatte att spela rakt offensivt, ett exempel på det var detta urtjusiga 4-1-mål, där man spelar nord-syd och sköljer över Tranås försvar.

Med andra ord tydliga steg framåt för Karlskrona, och kan de fortsätta spela lika disciplinerat bakåt kombinerat med en rakare offensiv så lär de definitivt bli att räkna med framöver.

***

Jag lyckades också se ett gäng minuter av Lindlövens möte med Hudiksvall. Och ännu en gång så var storfavoriten Hudiksvall väldigt illa ute. Lindlöven ledde med drygt halvminuten kvar med 3-1 och allting såg förlorat ut för gästerna. Men med 31 sekunder kvar så gjorde Christoffer Jansson 3-2 och med bara fem sekunder kvar så kvitterade Alexander Bjurström, och sedan kunde Hudiksvall också vinna efter straffar. Men fram till sista minuten måste man vara ärlig och säga att det inte såg bra ut. Laget brukar normalt parkera långa stunder i anfallszonen och mala ner motståndarna till en liten liten box och sedan snurra friskt tills någon i laget får mer eller mindre öppet mål. Men av det jag såg av matchen (cirka 20 minuter) så blev det inga långa anfall. Stora, starka Lindlövenbackar klev ut och satte stopp för de speediga Hudiksvallspelarna och kunde sedan enkelt spela sig ur pressen. Och det var snarare slumpens skördar än resultatet av fint anfallsspel som gjorde att Hudiksvall till slut kunde vinna. Nej det finns en hel del för tränare Hall att fundera på. Samtidigt kan en sen vändning vara just den injektion laget behöver för att få spelet att lyfta. Vi får se hur det går i matchen mot serietvåan Väsby imorgon. Ett Väsby som samtidigt som Hudiksvall hade problem med Lindlöven tämligen komfortabelt avfärdade positiva överraskningen Strömsbro med 4-1.

Nyköping vann mot Kiruna med 2-1 efter att ha vänt i den tredje perioden och hänger än så länge på i toppen.

Hanviken gav obesegrade Boden en hård match, men ett minst sagt fysiskt spelande bortalag kunde vinna till slut med 2-4.

***

Wings rycker i toppen av den norra vårettan. Man besegrade nämligen tvåan Teg med 4-3 efter ett sent avgörande, samtidigt förlorade Surahammar överraskande mot Enköping med 4-5 efter sudden en svängig match.

Emil Lindblom blev Kalix stora matchvinnare i viktiga matchen mot Borlänge. Han gjorde 1-0,2- och 3-0 i 4-0-segern, och nu är det Kalix som innehar tredjeplatsen.

Vallentuna vann bottenmötet med Örnsköldsvik med hela 7-2 och därmed så är det Övik som lär få tampas med Vännäs i botten av tabellen när det summeras.

***

Det spelades också en match i den södra vårettan. En match med en matchvinnare med lite lokala anor. För grundaren av Tingsryds kultaffär ”Börjes”, barnbarn, Amadeus Liljegren-Rungegård blev nämligen hattrickskytt när Krif vann sexpoängsmatchen borta mot Linden med 5-2. Därmed så är Krif fortfarande med i fajten om en slutspelsmatch.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar