Vad händer i Hudiksvall och krislagen i söder på rätt väg

Det blev favoritsegrar i den södra allettan, även omvägen dit inte alltid var så spikrak, och hyfsat programenligt också i den södra vårettan. Men den enda matchen i den norra allettan bjöd på en riktig skräll när Hudiksvall hemmaföll mot Sundsvall, och frågan är vad är det som händer i Hudiksvall egentligen?

Hudiksvall gick in som klara favoriter in i allettanspelet sedan man vann 15 matcher och tog poäng i samtliga 18 matcher i den norra grundserien. Man darrade visserligen lite i prestationerna, men man vann ändå oftast, vilket är imponerande på sitt sätt. Till en allettan så trodde jag de rutinerade Hudiksvallspelarna skulle steppa upp inställningen när mer stod på spel än i en grundserielunk som det ändå är för ett topplag som Hudiksvall. Det vet ju att de kommer nå allettan ändå, och till en alletta så får man inga bonuspoäng så grundserien ska mest klaras av.

Men i en alletta så gäller placeringarna mer, där vill man komma så högt som möjligt för att få så enkel väg som möjligt i slutspelet. Med andra ord borde det vara med fullt fokus och krigarinställning som Hudiksvall kommer till match. Men för tredje gången i rad i allettans inledningen så krigar man inte lika hårt som motståndarna, och för tredje gången i rad så kammar man också noll. Det är minst sagt anmärkningsvärt!

Sundsvall ska ha all cred för sin insats, man stänger ner Hudiksvall på ett imponerande sätt trots att man saknade viktiga Gustaf Marnetoft inför matchen och dessutom under match blev av med största stjärnan Pontus Englund. Fram klev istället Martin Arpe, som både gav laget ledningen i boxplay och sedan också kvitterade matchen till 2-2 via ett snabbt skott i krysset. 20-åringen hade innan matchen endast gjort ett enda mål under säsongen, så snacka om rätt match att leverera! Men han var inte ensam om att göra en stor insats för Sundsvall, laget vann de flesta kamperna på isen och segern var långt ifrån orättvis.

Men samtidigt måste man undra vad som hänt med Hudiksvall. Tränare Dennis Hall är känd för att ha höga krav vad gäller inställning, och har flera gånger tagit timeout för att skarpt tillrättavisa laget när han tycker laget visar på dålig attityd, även om de haft en klar ledning i matcherna. Därför så undrar man hur de åter en gång kan förlora på just inställningen, att man förlorar för mycket 50/50-dueller, att skärpan i avsluten saknas. Tränare Dennis Hall har byggt upp ett stort förtroendekapital i föreningen, men detta är hans första kanske riktiga utmaning han står inför under sin tid i Hudiksvall.

***

Jag hade mitt huvudfokus annars under gårdagskvällen på matchen Skövde-Karlskrona. Två lag där båda hade sina spöken att slåss mot, men där båda lagen efter matchen ändå kan sova lite tryggare på nätterna.

Den första perioden dominerades av Karlskrona. Men i mina ögon så var det en illusion. Karlskrona hade visserligen mest puck och tillbringade stora delar i offensiv zon, men man var fruktansvärt omständiga. Det var som på gymnastiken när man tränade passningsspel, att man måste ha minst fyra passar inom laget innan man fick skjuta. För så såg det ut. Man kom in med bra fart in i anfallszonen, men vägrade då ta avslut, det skulle passas och passas till Skövde hunnit organisera upp sig så när skottet väl kom så var det i dåliga lägen och med liten eller ingen trafik in på kassen. Man saknade helt den rakhet som behövs för att ta en motståndare på sängen, att driva på kasse, ta avslut i förstalägena.

Detta passade givetvis Skövde som handen i handsken. Man visste att man skulle få försvara sig och var inställda på det. När man sedan fick all tid i världen på att organisera sig så löste man den defensiva uppgiften klanderfritt, Karlskronas målchanser var aldrig riktigt heta.

Det var däremot Skövdes. Man ställde om blixtsnabbt när läge gavs och det kändes farligt varje gång, just för att de var så mycket rakare i sitt spel. De sköt och drev på kasse och skapade på så sätt betydligt vassare lägen på sina korta anfall än vad Karlskrona gjorde på sina långa. Att de hade ledningen med 1-0 efter den första perioden var med tanke på det inte ologiskt, trots 11-4 i skott till Karlskrona. Målet föll i powerplay via ett sylvasst avslut i taken av Oskar Johnsson.

Om den första perioden var blev av KHK så var inledningen av den andra än värre. Skövde, som mest ställt upp i mittzonen i första, checkade högre och Karlskrona tappade organisationen fullständigt i egen zon. Man drällde med puckar, man tappade närkamper, man tappade markeringar och man blev otroligt passiva i sitt agerande. Skövde tackade givetvis och tog emot och hade flera bra lägen att utöka innan man till slut också gjorde det i powerplay genom Anton Lundmark.

Men Karlskrona skulle komma att få en gratisbiljett in i matchen. Skövdespelaren Max Kardewall tappade huvudet alldeles och drog omkull en Karlskronaspelare efter avblåsning och den tvåan utnyttjade Karlskrona till att reducera genom Alexander Bergström. Och från det så lyfte sig Karlskrona. Man spelade lite rakare, lite mer desperat och började också vinna kamperna på isen. Nytt powerplay gav 2-2, och målet kom för att man inte spelade så svårt som man inlett matchen med, utan gjorde det enkla. Skott från blå, trafik framför kassen och styrning genom Filip Cruseman. Det behöver inte vara svårare än så!

Detta tog KHK sedan med sig in i tredje, där spelade man betydligt bättre och även om Skövdes för aftonen hypereffektiva powerplay lyckas ge laget 3-2-ledning, så är det Karlskronas klart bästa period. Man får 3-3, åter igen lika enkelt, skott från blå och styrning, och mal sedan ner Skövde djupt i egen zon och man radar upp lägen att avgöra. Erik Forsberg i målet storspelar dock och det dröjer till straffläggningen innan Karlskrona kan bärga segern. Förhoppningsvis bärgade man också lärdomen hur man bör spela för att bli effektivare.

***

Det bjöds också på två andra matcher i allettan södra. Dels det intressanta mötet mellan två positiva överraskningslag: Halmstad-Dalen. Där var det Dalen som visade att man kan spela mest disciplinerat och man vann med klara 4-1, men man bjöd också på en riktig läckerbit. Kolla den här framspelningen av Kristian Röykås Marthinsen!

Med segern befäster Dalen sin serieledning och att Dalen är på riktigt framstår mer och mer tydligt. Det kanske är dags att nämna deras namn som en allvarlig utmanare också längre fram?

Den andra matchen stod mellan Tranås och Troja. Där var det länge oavgjort, men Troja vcar det tyngre laget och kunde sätta 1-2 mitt i den tredje perioden och sedan hålla undan. Därmed verkar det som att Troja hittat tillbaka på vinnarspåret på allvar.

***

I den södra vårettan så spelades det full omgång. Det blev programenliga segrar för Ghuddinge mot Forshaga (5-0) och för Vimmerby borta mot Tyringe (6-3). Men Borås visade också att man vill vara ett topplag då man bortabesegrade Krif med 3-1, och Linden visade detsamma genom att slå tillbaka Mörrum med 4-5. Till slut så verkar det som att Köping kommer bli jumbon i serien, detta sedan den andra konkurrenten om den positionen, Segeltorp, vunnit med klara 4-1.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar