Omstart efter uppehållet

Så drar spelet i hockeyettan igång igen efter nyårsuppehållet. Fyra matcher står på programmet, en i allettan södra och tre i vårettan norra.

Dagens mest spännande match står att finna i allettan södra. Då möter Nybro, som imponerat så här långt med två raka segrar, ett Troja som gjort allt annat än imponerat. De har nämligen två raka förluster i matcher där de varit klara favoriter. De två förväntade topplagen går med andra ord in med helt olika förutsättningar till matchen. Nybro har fått spelet att kugga i direkt sedan nya tränaren Pekka Virta fått några veckors träning för att sätta strukturen, medan Troja inte alls fått spelet att stämma. För medan Nybro varit tunga och strikta defensivt och sylvassa offensivt, så har Troja vare sig fått defensiven eller offensiven att stämma. Det kan man illustrera rätt tydligt med målskillnaden för lagen: Nybro har 11-3 medan Troja har 5-10. Med andra ord talar det mesta för Nybro. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för Trojanerna. De har haft ett krismöte inför matchen och lär komma med ordentlig taggning till match. De har också i grunden ett starkt lag, med kanske ettans starkaste defensiv, och ett helt koppel vassa offensiva kort därtill. Sluter de sig samman så kan de mycket väl bli en svårstoppad maskin och har då Nybro blivit lite nöjda och mätta efter sina två inledande segrar så kan Troja mycket väl ändå stå som segrare till slut.

I den norra vårettan så spelas det som sagt var tre matcher. Örnsköldsvik spelar sin första match på tre och en halv vecka när man åker till Kalix för att spela sin första vårettanmatch mot en av förhandsfavoriterna. Kalix har hunnit spela en match redan. Man förlorade nämligen i mellandagarna mot Teg med 3-0 och står därmed på fyra raka förluster. Så det lär vara ett revanschsuget Kalix som går in till matchen. Kalix har också vunnit lagens båda möten i grundserien och får ses som klara favoriter i dagens match, speciellt med åtanke det långa uppehållet Örnsköldsvik haft och att Ö-vik dessutom även de har fyra raka förluster i ryggen. Det som kan tala för bortalaget är dock att den gamle elitspelare Per Åge Skröder gör debut som tränare, kan det innebära ett lyft för Örnsköldsvik?

Borlänge, enligt rykten förstärkta med vassa centern Marcus Andersson, tar emot topptippade Surahammar. Det är Borlänges första match i vårettan och de kommer med andra ord från ett långt (nästan fyra veckor) speluppehåll. Surahammar har hunnit spela två matcher redan. Man besegrade Vallentuna (3-1) och förlorade senast mot Wings efter att ha tappat ett 2-0-överläge till 3-5. Det är i mina ögon en helt öppen match där spelvana och det på papperet starkare laget talar till Surahammars fördel. Men Surahammar har varit väldigt bortasvaga hela säsongen och Marcus Anderssons (eventuella) intåg talar också det till Borlänges fördel. Ett intressant möte där Surahammar bör vinna för att kunna infria favoritskapet till vårettanseger, inleder man med två förluster första tre matcherna kan det gå troll i det.

Till sist så spelar Teg sin andra match när man tar emot Vännäs som gör sin vårettanpremiär. Teg tog en stark seger mot Kalix i sin premiär och får ses som klara favoriter mot bottentippade Vännäs. Teg vann också lagens senaste möte med 3-1 på bortaplan. Vännäs vann dock lagens första möte, men det var innan Vännäs tappade bort sin amerikanske tränare. Apropå tränare så har matchen lite extra knorr då den gamle ikonen Conny Strömberg gör sin första match som tränare för Vännäs. Har han lyckats få fason på laget?

Lämna ett svar