Så slutar den norra vårettan

Jag tippade den södra vårettan i förmiddags, nu blir det den norra vårettan som ska avhandlas. En våretta som kanske är lite mer svårtippad, men där jag ändå kan dela in serien i lite skikt, där topp fyra kan vinna serien alla fyra, sedan kommer tre lag som bör vara mittenlag och till sist två lag som lär få slåss om att undvika kvalplatsen neråt. För det är nämligen bara nio lag i den norra vårettan, och bara ett lag tvingas därmed kvala sig kvar.

9. Vännäs

Inledde säsongen piggt, men så drog tränaren hem till USA och då dog laget. Man radade upp åtta raka förluster även om man vann den sista mot ett Kiruna AIF som gjorde sin sista match (för denna gång). Jag har svårt att se att de kommer vinna så väldigt många matcher i vårettan, laget är för tunt och ungt.

8. Örnsköldsvik

Unga och oprövade Örnsköldsvik vann tre matcher på hela grundserien. De lär också vara fast förankrade i den nedre delen av serien också i en våretta, men tack vare värvningen av före detta elitspelaren Per Åge Skröder som tränare så tror jag de slipper kvala sig kvar.

7. Enköping

Enköpings grundserie var en missräkning, så är det bara. Visserligen ställde man ett ovanligt beigt lag på benen, men Enköping ska inte hamna näst sist i östra ettan. För att undvika den nesan också i vårettan så har man vässat laget med fyra spelare, även om det mest handlar om bredd snarare än spets. Laget saknar fortfarande spetsen och därför får man nog inrikta sig mot att tillhöra de nedre regionerna, men inte den absoluta botten.

6. Vallentuna

Vallentuna slutade till sist på en åttondeplats i den östra ettan sedan man tappat på slutet. Laget har dock fått behålla hela sin stomme och det finns helt klart spelare av kvalitet i laget. Gustav Jansson gjorde en kanongrundserie och Jacob Lundin vet vi vad han kan. Christian Holmblad är en annan klasspelare som gjorde stor nytta sedan han klev in med halva grundserien spelad. Det gör att det finns kvalitet nog för att slippa bli indraget i bottenträsket.

5. Borlänge

Borlänge blandade toppmatcher med rena plattmatcher, men tappade en hel del på slutet så man föll tillbaka. Så har man också en väldigt ung trupp, där även nyckelspelarna som Isak Garfvé och Charles Eklund är väldigt unga. Då brukar prestationen variera och då lär det göra också i en våretta. Topparna är dock höga nog för att slå alla lag i serien, och därför så bör man kunna undvika de nedre placeringarna i serien.

4. Teg

Hade med rätt resultat kunnat nå en allettanplats hela vägen in i slutomgången, men kom till slut sexa. Nu har man dock blivit av med topp två i interna poängligan, sedan Ludvig Wistén lämnat för Mariestad och William Magnusson testat lyckan i Tyskland. Det gör att jag inte tror att man grejar en playin-plats (topp 3) trots att man har kvar några fina spelare i Rodling, Frestadius och Liljekvist.

3. Kalix

Kalix föll i den helt avgörande matchen mot Kiruna IF i sista omgången och missade därmed allettanspel. Det var en klar missräkning för Kalix som prenumererat på spel i finserien de senaset säsongerna. Nu ser man också ut att bli av med nyckelcentern Christoffer Björk till AIK och det är verkligen ett dråpslag då det är en av ettans vassaste centrar, han kom också tvåa i hela ettans poängliga. Det gör att jag tror att man får svårt att utmana om seriesegern, men en topp 3-placering kan det fortfarande bli, men då måste andra kliva fram för att i alla fall delvis fylla tomrummet.

2. Wings

Även Wings har drabbats av en tung jobspost då man blev av med sin förstekeeper Isak Johansson som lämnade för Hudiksvall. Man fick dock behålla jagade Jesper Andersson och Pontus Karlsson och det gör att man ändå kan se vårettan an med viss tillförsikt. Speciellt offensivt har mnan en hög potential, och kan man då bara hålla ihop det bakåt så kan det bli kvalspel fram i vår för Märstalaget.

1. Surahammar

Surahammar föll till slut i allettankampen precis på målsnöret med sämre målskillnad gentemot Mariestad. Men laget har en än högre potential än man visade upp under grundserien, framför allt så hackade bortaspelet. Nu blir dock motståndet mänskligare och man har fått ladda om batterierna och tar ny sats för att nå slutspelet bakvägen istället. Och det ser det lovande ut för att man ska lyckas. Man har visserligen tappat ett par breddspelare i Lukas Henze och Daniel Andersson, men man har fortfarande bra spets i målvakten David Otter, backen David Lidström, centern André Astley och yttern Lukas Söderlund. Kan man bara plocka in ett par ersättare för de flyktade spelarna så kommer man definitivt att vara med och bråka om seriesegern.

Lämna ett svar