Så slutar den södra vårettan

Tre dagar kvar till nedsläpp för allettorna och vårettorna så det är hög tid att börja titta i spåkulan och försöka sia hur serierna kommer att sluta. Först ut blir den södra vårettan, en serie som känns lite överkomligare att tippa än framför allt den södra allettan, som känns som mission impossible på riktigt. Men nu kör vi igång!

10. Segeltorp

”Torpet” kom sist i den östra ettan och har sedan dess blivit av med sina överlägset största stjärnor Henrik Rommel till Troja och Kim Lennhammer som blir tränare. Det innebär att ett redan svagt lag blir än svagare, och jag har svårt att se att de ska räcka till i den södra vårettan.

9. Köping

Köping är tämligen anonymt namnmässigt, men man spelar en trevlig hockey där man låter pucken gå istället för att kasta iväg den sarg ut eller liknande. Det gör att man blir svårspelade, men tyvärr brukar det också innebära att man gör något misstag i uppspelen som innebär mål i baken. Lite ”high risk” hockey som är svårt att få att hålla i 60 minuter. Det innebar en sistaplats i västra ettan, men jag tycker ändå att man har ett spel som bör kunna generera en del poäng, tillräckligt för att undvika sistaplatsen i alla fall.

8. Forshaga

Forshaga var tunna redan från start på spets och blev inför vårettan också av med en av få man ändå hade, Filip Nordström, som äntligen fick sitt genombrott på seniornivå. Men laget har fortfarande kvar vasse keepern Eric Forsberg som vinner många matcher åt laget på mer eller mindre egen hand, och därtill ett koppel habila ettanspelare. Värvningen av William Eriksson känns också bra. Det gör att man kommer fixa fortsatt ettanspel till slut.

7. Tyringe

Tyringe kom sist i den södra ettan och har vare sig förstärkt eller tappat sedan dess. Men konkurrensen i vårettan är svagare och det finns några räddningsplankor som man bör kunna ha bakom sig. Laget har ändå fin spets i Heikki Harju och Ludvig Jansson och en rutinerad tränare i Pelle Svensson som vet hur man bygger ett eget spel. Det räcker för att lösa fortsatt ettanspel.

6. Mörrum

Som alla känner till så har skuldberget i Mörrum inneburit att man tappat flera viktiga spelare, som skicklige målvakten Gustav Bågenvik, bästa backarna Andreas Anarp och Lukas Fredin och meriterade John Henrion. Det är inget lag som skulle kunna tappa så många skickliga spelare utan att det skulle märkas. Men man har också fått behålla flera av sina nyckelspelare i Markus Paulsson (som ställer upp och spelar gratis, STORT!), tvillingarna Fridén och Khalid Ibrahim, och jag tror att laget knutit sig samman nu i och med den motvind föreningen befinner sig i. Det gör att jag tror att laget trots att det är oerhört tunt, (bara 17 spelare i truppen varav flera svaga kort på nivån), kommer fixa fortsatt kontrakt med marginal.

5. Linden

Linden hade ett material för att utmana om en allettanplats i västra ettan och ett tag så såg det också lovande ut, men som vanligt så vek man ner sig. Det sitter lite i väggarna verkar det som. Framför allt fick man inte ut max av nyckelspelare som Thom Flodkvist och Eric Backman, två toppspelare som inte alls levererade efter vad de bör göra. Men potentialen finns, tillräckligt mycket för att slippa vara indragna i bottenstriden.

4. Krif

Krif hade ett väldigt talangfullt och spännande lag när säsongen drog igång, men ännu en gång fick man inte ihop lagbygget utan var till slut en rätt bra bit från allettanspel. Tränare Emil Ivansson fick sparken och istället så plockade man in Nybrosparkade Mikael Tisell. Det är en rätt markant skillnad i ledarstil, från Ivanssons mer demokratiska med lös struktur, till Tisells peka med hela handen och tydlighet. Det blev ingen omedelbar succé, men det kanske inte heller var att vänta. Tisell behöver tid för att få alla att förstå exakt hur de ska åka, vad de ska göra och när de ska göra det. Därför tror jag att Krif mått bra av ett uppehåll, nu så har de fått tid att sätta ett fungerande spel och då tror jag att de kan utmana om den viktiga tredjeplatsen som innebär slutspel. För materialet Tisell har att jobba med är inte dåligt, även om det försvunnit en del spets i Oliver Olsson och Tim Bothén.

3. Vimmerby

Vimmerby måste sägas vara en besvikelse under grundserien. Det normalt så stabila topplaget i södra ettan vann bara fyra matcher under grundserien, och även om det blev lite bättre mot slutet så hittade man inte någon riktig stabilitet i spelet. Mycket kanske beroende på att man försökte ändra spelet så pass radikalt, där Staffan Lundhs defensiva styrspel under nya tränaren Hampus Sylvegård skulle bli betydligt mer offensivt och frejdigt. Man tappade den defensiva strukturen på vägen och hittade den aldrig igen.

Nu är det dock ett mer mänskligt motstånd man har att tampas med, och uppehållet tror jag gjort laget gått, då man kunnat få nöta mer på grunderna man tappat. Därför tror jag att Vimmerby kommer att bli att räkna med, för får man bara till grundspelet så finns det en kompetent och bra trupp att jobba med och flera rutinerade spelare av bra ettanklass med Jakob och Anton Karlsson i spetsen.

2. Huddinge

Hela hockeyettans största flopp var aldrig ens nära att får spela en alletta, trots favoritskapet. Men faktum är att det verkar som laget kunde slappna av när den teoretiska chansen att få spela allettan försvann, då hade de ju helt plötsligt inget att förlora längre. För då kom helt plötsligt något som de inte mäktat med innan, flera segermatcher i rad. Man slog först seriesegrande Väsby, följde upp det med seger mot tvåan Visby och fyran Tyresö/Hanviken innan man avslutade med en fjärde raka seger när Enköping betvingades. Man spelade med andra ord som den segermaskin man är van att se Huddinge spela som.

Det kommer betyda massor för laget, man kommer in med en skön känsla in i allettan och då nerverna släppte så kom också självförtroendet och spelet. Det tror jag att man kan ta med sig in i vårettan, och därmed blir man Borås främsta utmanare. Man har också en fin spets i bröderna Ahlström, en stark målvaktssida med Oscar Walldén och Albin Andersson och en rätt bra bredd både på back och forwardssidan. Det som talar emot är långtidsskadan på viktiga Sebastian Frantz, men jag tror att det ändå räcker till en andraplats.

1. Borås

Borås är rätt klara favoriter att ro hem vårettan i min bok. Laget avslutade sista tolv matcherna, (efter att ryske stjärnmålvakten Konstantin Barulin anslöt), bäst av samtliga söderlag med 28 poäng Det var fler än både seriesegrande Kalmar och tvåan Karlskrona som båda plockade 27. Jämför man med Vimmerby så plockade de elva poäng under sista tolv matcherna, Krif plockade bara åtta. Huddinge plockade 16 i en svagare östra.

Laget har inte bara seriens bästa målvakt i Barulin, man har dessutom en annan spets bland utespelarna än vad konkurrenterna har, med spetsar som Erikssönerna Anders, Henrik och Fredrik, samt Vadim Berdnikov. Sedan har de kanske inte den bästa bredden, men det gäller de flesta lag i denna serie.

Lämna ett svar