Köping imponerade och spelade bort Surahammar från allettan

När allettanjagande Surahammar spelade måstematch mot jumbon Köping så trodde säkert de flesta att det skulle bli en bekväm historia för hemmalaget. Men Köping spelade med ett självförtroende bottenlag inte brukar ha och manövrerade skickligt ut Surahammar och vann fullt välförtjänt med 4-1 (0-2,1-1,0-1) och dödade därmed den lilla spänning som fortfarande fanns i den västra ettan.

Köping har spelat bra stora delar av säsongen utan att få det att räcka riktigt hela matcherna och de hedersamma förlusterna har radat upp sig. Men idag (läs igår) så höll man hela vägen på ett imponerande sätt, Surahammar var om sanningen ska fram inte ens nära att ta poäng.

På ett sätt kan jag förstå att Köping haft svårt att vinna många matcher. För de spelar ett otroligt attraktivt och fartfyllt spel, men lite naivt. De söker i alla lägen blad, och utnyttjar ofta ytan framför egen kasse i sina uppspel. Det där med att spela enkelt sarg ut finns inte, inte ens i ledning så försöker man spela cyniskt enkelt, utan man söker hela tiden ett blad att spela på. Och när man får stäm i det, som ikväll, så har man ett snabbt passningsspel där det går undan från egen zon hela vägen in i anfallszonen och då är det svårt att hänga med för motståndarna. Surahammar försökte förtvivlat få fast Köping i egen zon, men gång på gång så blev man bortspelade av ett par snabba pass, och Sura lyckades aldrig få någon längd på sina anfall.

Offensivt så bygger mycket av Köpings spel på de snabba spelvändningarna och rakheten på mål, det var så man gjorde både 0-1 och 0-2, men man väger lite lätt så de har svårt att få egna långa anfall, även om man checkar optimistiskt och hårt. Det är samtidigt deras andra akkilleshäl. För man pinchar gärna med backarna och går man då bom så kommer det spelvändningar emot en. Det var också så Surahammar gjorde sitt enda mål, 1-2, när en Köpingback bommar på blå och ger Surahammar ett 4 mot 1-läge som avslutades kliniskt av Samuel Ander bakom en annars lysande Jhonas Eneroth.

Det starka och snabba passningsspelet märks också i powerplay, där de låter pucken gå snabbt, snabbt mellan sig blandat med skott som denna afton gav utdelning till 1-3. I sitt eget boxplay så spelar de med bra press men har lite svårt i ytan framför eget mål. Något som Surahammar aldrig lyckades utnyttja, trots att lägen fanns. Köping kan bli en otrevlig överraskning för flera lag!

Surahammar då? Nej de gjorde inte sin bästa match, delvis för att Köping gjorde det bra givetvis, men det märktes också att de förstod vikten av matchen. Det var lite stela handleder, lite för mycket soloåkningar och alldeles för lite lagspel för att lyckas skölja över Köpings lite svaga defensiv. Förlusten var givetvis blytung, nu måste man ta sex poäng mer än Mariestad på sina två sista matcher, medan Mariestad har tre matcher kvar. Det ska in både smärre under och mirakel för att det ska gå in. Nej nu handlar spänningen i västra ettan mest om vilket lag som ska ta seriesegern. Det är det fortfarande fem lag som kan göra.

Lämna ett svar