Kiruna IF:s sportchef om AIF:s situation och kampen om allettanplatserna

I veckan så tillkännagav Kiruna AIF det tunga beskedet att de lägger ner säsongen. Något som öppnar upp för lokalrivalen IF både vad gäller att plocka in AIF:s spelare men också på andra sätt. Kmhockey.se ringde upp IF:s sportchef Tomas Jatko för att diskutera hur han ser på den uppkomna situationen men också hur han ser på kampen om allettanplatsen.

Vad hade ni för förväntningar på laget inför säsongen?

– Vi hade målsättningen att vi ska ta oss till allettan och utifrån det så försökte vi värva in spelare i den takt och mån vi hade behov av. Vi gick från att spela negativt kval förra säsongen till att gå till att ha som mål att nå en alletta, så det var många steg att ta. Men jag tycker inte det var orealistiskt, om vi tittar på säsongen så var vi trea en bit in i november, så vi hade ingen dålig trupp då heller. Men vi hamnade i en taskig tendens som vi inte kom ur. Men utifrån säsongen så lärde vi oss mycket och med det så var vi säkra på att ta oss till allettan inte skulle vara oövervinnerligt.

Hur tycker du att säsongen varit?

– Vi har blandat och gett rejält. Vi har gjort många bra insatser, men däremellan har vi haft lite bekymmer, framför allt på bortaplan. Vi har tappat två matcher rejält, Hudiksvall och Kalix borta, sedan förlorade vi mot Sundsvall med 5-1 efter Hudiksvallsmatchen också, men det var nog mest en reaktion från Hudiksvallsmatchen. Sundsvall är bra, men det speglar inte vad vi tänkt oss göra i Sundsvall. Men de dagar vi presterar på den nivå vi tänkt oss är vi ett slagkraftigt lag. Men vi har att jobba med, att vi tappar bort matcher.

Ja jag upplever att det varit lite svårt att veta var man har er riktigt…

– Ja jag håller med, men vi har i år drabbats kraftigt av sjukdomar, det har pendlat feber och förkylningar sedan slutet på september och vi har nästan inte spelat med fullt lag någon gång. Vi har haft spelare har tvingats kliva av, dock inte covid, men förkylningar. Det har påverkat laget, vi har haft det bekymret. Idag saknar vi Filip Eriksson, i övrigt är vi för första gången på utespelarsidan med allihop, utom Anton Tano då, men det har med utbildningen att göra, han är tillbaka imorgon.

Idag väntar en tuff match mot Hudiksvall, hur ska ni göra för att ta viktiga poäng mot dom?

– Ja om man ska syna det lite hur det ska gå till för att ta den där platsen så under helgen måste vi ta tre poäng, Sedan är det bra om vi tar dom mot Sundsvall, men då är det bra om vi gör en bra prestation idag. När vi spelar som vi kan så kan vi slå alla lag, men Hudiksvall har en bra historik och har varit med i toppen ett tag, så vi behöver prestera riktigt bra. Men vi kliver inte in i matchen och känner oss slagna på förhand. Vi har hemmaplan och de har rest långt, och vi kan sätta dom under prov. Sedan ska det bli intressant att se vårt nyförvärv Runnkvist. Jag har tittat på honom extra sedan vi fick in honom, det är en kille som är kvick på fötterna och det känns som att han definitivt kommer bidra till truppen. Vi har ändå avslutat med två spelare så vi behövde fylla på.

Är det Hudiksvall som är starkast i den norra ettan eller vilket lag tycker du är tuffast att möta?

– Jag tycker fortfarande Boden är kanske det bästa laget i serien, men Hudiksvall har en högre lägstanivå vilket gör att de känns som det starkaste laget. Men jag tycker Boden har många rutinerade spelare och centrar som är födda tidigt 90-tal, de kommer bli starkare och starkare ju längre säsongen går. Boden känns ”grittigare” och är tunga att möta.

Hur ser du på era chanser att nå en alletta?

– Den är god, vi ror båten själv och behöver inte lita på andra resultat. Men det kommer bli tajt in på slutet. Det är vi, Sundsvall, Kalix och Teg som slåss om två platser och tittar man på det som återstår så har Kalix och Sundsvall tuffast avslutning. Men vi har goda chanser för vi rår över det själv utan att behöva lita på andra lag, men visst kan det sluta med att allt avgörs sista omgången. Då möts ju vi och Kalix och Sundsvall och Teg.

I veckan tillkännagav Kiruna AIF att de inte fullföljer säsongen, hur tog du det beskedet?

– Som jag kommenterat tidiagre, måste man ha respekt för alla föreningar. Det är hårt arbetande människor runt en förening som sliter, och av den anledningen så lider jag med dom. Ingen av dom är avlönade, de gör det på sin fritid, så klart jag förstår det är en tuff säsong.

– Men vrider man på det, vår förening har jobbat jäkligt strategiskt, vi har en sund ekonomi och en stor organisation: Vi har marknadsgrupper, juniorgrupper och så vidare och vi står väl rustade även om man alltid behöver fler människor i en förening. Vi har en junior- och ungdomsverksamhet och ett samarbetslag med I Kiruna city i div 2, så vi har det väl förspänt inför framtiden.

– Men visst är det tufft för dom som jobbat och slitit, men också för spelarna. Nu ska de spela sina sista matcher i AIF och från den 12/12 så bor de i Kiruna och där finns det bara ett hockeyettanlag och det är vi. Vi tittar på AIF, men vi har en full trupp i stort sett och de har 16 man i truppen plus målvakter, det finns inte plats hos oss för alla. Nu är många spelare utifrån med, men Runnkvist har nästan blivit en Kirunabo. Han har varoit här så länge, så han har ett socialt liv med jobb och flickvän och så vidare, så för hans del var det viktigt att få staka ut sin hockeyframtid med Kiruna IF.

Vad innebär AIF:s besked för hockeyn i Kiruna?

– Det är en stor fråga, men i och med att vi tittar på det korta perspektivet så frisläpps det mer tider på hallen, vi får lite bättre träningsmöjligheter för a-lag och juniorlag. Så för representationslag och verksamheten så blir det en viss skillnad, men jag räknar inte med att hela staden stöttar Kiruna IF nu. Man har länge sagt från AIF att det börjat snackas hockey i staden igen, men stämmer det? Ja man kanske snackat rivalitet, men har det blivit mer hockeysnack? Nej, jag påstår att det inte blivit det.Hur har publiksnittet set ut egentligen? Jag påstår att man tappat 20% av publiken, jag har ingen exakt statistik, men jag tror vi hade ett publiksnitt på 1084 säsongen 2016, idag har vi intete det tillsammans ens, vi når kanske 850 tillsammans. Sedan kan det bero på många saker, webbsändningar med mera. Jag tror ett problem är att det blir för mycket matcher, vi har dubbelmöten hemma, det blir ettanmatcher varje helg, vilket gjort att publiken minskat, det kan vara en del av sanningen.

– I det stora hela tycker jag vi haft en bra relation sista året. Den var inte bra när de kom upp i ettan, då var det mycket svammel, men det har inte påverkat oss negativt utan på slutet har de gjort sin grej och vi vår. Jag tror att Kiruna IF:s organisation utvecklats positivt då vi behövt vässa för att klara konkurrensen, vi har fått titta inåt i föreningen för att bli så professionella vi kan utan att vara avlönade. Jag har till exempel inte en krona i ersättning, utan all tid är ideell trots att jag jobbar mer än heltid med detta. Men jag jobbar med det för att jag tycker det är så roligt. Så om det varit något som kommit ut av det här är att vi blivit bättre organisatoriskt.

Är det tufft att få det att gå runt ekonomiskt i norra ettan i och med alla långa resor?

– Det är det ju. Vi hade ett kul sportchefsmöte i höstas där Hudiksvall beklagade sig, de har fått det nästan lika tufft som vi i Kiruna. Våra resekostnader om man jämför med ett mittenlag i norra ettan som Teg, så bara busskostnaderna är på en halv miljon högre. Det var Urban Åström som gjorde sammanställningen och Teg och Vännäs hade kortaste sträckorna och gångrade man dem med 210 kr milen så får du skillnaden. Så klart det är tufft och adderar man mat och hotell, som är lika mycket, så reser vi för en miljon mer än vad de som har bäst läge. Och jämför man med de andra serierna så skiljer det ännu mer givetvis.

Vad har ni för resekostnader under en säsong?

– Utan att veta exakt så totalt sett på seniorlaget så kan det vara 1,5 miljon ungefär. Sedan finns det andra parametrar som att spelare behöver vara lediga från jobbet när det blir långa resor, de behöver man ersätta också och det är utöver detta. Så visst är det en tuff ekonomisk situation för lagen i norr.

Vi har berört det tidigare, men det finns en hel del spelare som blir lediga nu när AIF lägger ner säsongen, hur öppna är ni för att plocka in spelare från AIF?

– Det är vi ju naturligtvis, vi tittar på spelare som kan tillföra, både på lång och kort sikt. Men om man tittar på truppen idag så har vi 8 backar och 13 forwards nu när vi tog in Markus Runnkvist. Vi kan ta in en back och 1-2 forwards ytterligare kanske. Men man måste se vem den vi plockar in slår ut i vår trupp, och jag ser ingen spelare som jag ska plocka bort från min trupp idag. Vi tittar på det som kan tillföra men det finns inte plats för fler än max 4 skulle jag säga. Vi kan inte ha hur många spelare på träningarna som helst.

Två namn som jag säkert skulle tro ni var intresserade av är Philip Kemi och Oskar Fredriksson. Hur ser du på dessa spelare?

– Om jag inte ska svara alltför mycket, så tittar man historiskt så är det två killar som producerat mycket poäng, det är också två killar som spelat i Kiruna IF. Så det är klart att det vore viktigt att få dessa spelare som är Kirunakillar. Men vi försöker behandla dom med respekt, vi ska möta varandra på onsdag och då tycker jag att man lite grann måste värdera det också. Sedan har spelarna agenter, varenda spelare har hamnat på mitt skrivbord i princip, men snacket med spelarna får vi vänta med. Men visst är det två killar som har producerat och då är det inte svårt att tycka att det vore kul med spelare av den typen i vår trupp.

Lämna ett svar