Blytung seger för Halmstad och har det vänt nu?

Med ett Borås som flåsade i hälarna och med en motståndare i Troja som man inte slagit sedan 2019 så kunde man tro att det lätt hade kunnat bli lite stela handleder och ett tillbakadraget Halmstad i kvällens drabbning. Men av det såg man inget, Halmstad såg ut att njuta av läget och i två perioder så var man det klart bättre laget mot ett förvånansvärt givmilt och oskärpt Troja. Därför var 4-3-segern efter straffar fullt rättvis och därmed så kan vi nog räkna in Halmstad till allettangänget och den södra ettan är därmed stängd.

Halmstad bjöd på fart och fläkt redan från start och det verkade som att Troja inte riktigt verkade vara beredda på det. För de normalt så trygga och stabila Trojabackarna drällde med puckar och spred passar både till höger och vänster, vilket gjorde att Halmstads checking gav utdelning gång på gång. Halmstad fick långa anfall och skapade också flera riktigt bra chanser. Därför var det förvånande när Troja tog ledningen, via en riktig turpuck där Emil Ekholm lyckas få halvträff på en studs från täckande Halmstadsback i powerplay och det ställde Jacob Crespin i Halmstadsmålet. Det var inte med mer än någon millimeter mållinjen passerades, men 0-1 var ett faktum.

Halmstad lät sig dock inte nedslås, man fortsatte sätta tryck och Troja såg rätt oorganiserade ut i egen zon. Till slut hittar Viktor Bernhardtz en helt ren Ludvig Wulf på bortre sida och han skjuter en klassisk handledare i gubbhörnet och det var kvitterat. Och mindre än minuten senare så kom också ledningsmålet, som faktiskt påminde väldigt mycket om 1-1. Skillnaden var att Elias Dynell kunde direktskjuta in pucken efter Robin Dahses pass genom slottet. Ragnewall var lite sen i överflyttningen och kunde inte rädda.

Annars var Ragnewall grym under 65 minuter. Han räddade bland annat ett friläge i första, friläge i andra och en rad andra fina Halmstadslägen under den andra perioden. Det gjorde att matchen inte var avgjord efter två perioder, för det kunde den ha varit med tanke på alla Halmstadschanser. Trojas chanser var betydligt mer lätträknade och mindre skarpa. Speciellt i den första perioden där man skrapade ihop en chans värd namnet utöver målet. Man hade lite mer i den andra, men Crispin hade en betydligt lugnare afton i Halmstadsmålet än vad Ragnewall hade.

Att Troja varit tandlöst under säsongen kan vi konstatera bara genom att titta på antalet gjorda mål. Men de har verkligen varit otroligt stabila defensivt. Därför var det förvånande hur passiva och svagt Troja spelade i två perioder. Men i den tredje steppade man upp en hel del. Framför allt steppade man upp passningsspelet, och med en gång så blev det svårare för Halmstad att få tryck och skapa chanser. Den tredje perioden saknade i stort sett målchanser, men Troja var ändå de som fick längst anfall och därför så kom deras ledningsmål inte så överraskande. I powerplay skjuter Miro Lehtimäki in 2-3 bakom en skymd Crespin.

Då kändes det tungt för Halmstad som trampade lite vatten efter att i två perioder ha bjudit på ett fantasifullt och fartfyllt anfallsspel. Men matchens bästa spelare, Robin Dahse, ville annat. Troja bjöd på en ny spelvändning där Dahse hittar sin nye kedjekompis, amerikanen Tommy Lee, som skjuter men Ragnewall gör en jätteräddning och lyckas också rädda returen. Då tar Dahse saken i egna händer, plockar upp pucken bakom mål och lägger in den köksvägen och det var kvitterat.

I sudden är det Halmstad som är närmast att avgöra, utan att lyckas. När straffarna sedan ska avgöra matchen så gör Halmstad mål på båda sina medan Troja missar sina och det är därmed Halmstad som rättvist kan titulera sig som segrare.

Detta var två blytunga poäng och Halmstad kan därmed börja planera för en alletta. Än en gång har det frejdigt spelande Hallandslaget ställt alla experter i skamvrån och en stark varning är härmed utfärdad inför allettan.

Troja har mer att fundera kring. Laget gjorde visserligen tre mål, men det var onaturligt bra utdelning, för chanserna motiverade inte tre mål. De måste hitta ett rakare spel med mer trafik på kassen, annars så blir man för lätta att försvara mot. Att försvarsspelet lämnade en del i övrigt att önska för dagen var nog mer en engångsföreteelse, där tror jag man kan känna sig trygga, men offensiven…

Till sist: Tråkigt att inte Trojafansen kunde sköta sig. De kastade in saker på isen flera gånger, ingen bra reklam för klacken tyvärr.

***

I den östra ettan så besegrade Huddinge Visby med klara 4-1 efter en riktigt bra insats. Nu har flopplaget först besegrat dittills obesegrade Väsby och nu serietvåan Visby i deras hemmaborg. Det imponerar! Är det kanske dags att ta bort flopp-epitetet nu?

Fotocred: Halland i fokus

Lämna ett svar