Det börjar klarna kring strecken

Igår spelades det hela femton matcher, och det börjar klarna kring strecken, även om den lever i alla fyra serier. Man kan annars notera att det är ett förnyat Nybro under Pekka Virta, att topplagen i norr levererade, att Surahammar fortsätter vara formsvaga på bortaplan och en hel del annat.

Södra

Troja-Borås 1-3

Det var en mycket missnöjd Trojatränare i Jens Gustafsson efter matchen. Han gav svidande kritik och menade att laget inte verkade vilja spela överhuvudtaget och hotade med att det fanns juniorer som kunde få spela om laget inte visade bättre attityd i fortsättningen. Borås vann fullt rättvist i en match där Joni Nikko blev stor matchvinnare med två mål, men så serverades han också öppen kasse båda gångerna efter två läckra framspelningar. Därmed tog Borås tre superviktiga poäng i kampen om en allettanplats och räddar därmed lite av spänningen i den södra ettan.

Kalmar-Karlskrona 2-1

Fem raka segermatcher blev inte sex för Karlskrona, för det var Kalmar som kunde gå segrande ur en jämn och målsnål historia. Att den blev målsnål kan man förstå efter att ha sett dessa två målmissar (även om den första är en grym räddning).

Klipp från hockeyettan play.
Klipp från hockeyettan play.

Därmed så gick Kalmar om Karlskrona och blir ny serieledare i en jämn toppfight.

Vimmerby-Nybro 3-4 e sd

Vimmerby har vaknat till ordentligt och gav ett nyvaknat Nybro en ordentlig match. Nybro spelar annars en helt annan hockey nu under Pekka Virta, mer framåtlutat och initiativrikt. Direktiven om att inte riskera utvisning har förbytts i order om att våga smälla på vilket släppte lös den inneboende kraften hos en spelare som Simon Eriksson. Nybro är betydligt mer attraktivt att se på, men Vimmerby ska också dom ha cred för sin insats. De bjöd upp till en jämn match och börjar nu mer och mer hitta bra 60-minutersprestationer, tidigare så har man dippat under matcherna.

Tyringe-Halmstad 3-4

Halmstad tog tre viktiga poäng i streckkampen efter seger mot Tyringe, men det satt verkligen hårt åt. Det var först i matchens sista sekund som Robin Dahse kunde sätta segerpucken. Att segern var viktig märker man då Halmstadstränaren Jens Berggard tog timeout med 19 sekunder kvar för att lägga upp en plan för ett segermål, smart gjort! Halmstad fick klara sig utan sjuke målvakten Jacob Crespin, men Hampus Nivalainen klev in och gjorde en stormatch. För Tyringe var bra, och kunde mycket väl ha vunnit matchen, men som så många gånger så är det laget i medgång som får marginalerna på sin sida. Nu behåller Halmstad marginalen ner till Borås, fyra poäng har man ner till missad alletta med fyra matcher kvar att spela.

Västra

Skövde-Surahammar 6-1

Surahammars svaga bortatrend fortsätter, och nu ser det allt tuffare ut i kampen om en allettanplats. Mot Skövde så var man inte alls med utan låg under med 3-0 efter första perioden och till slut skrevs siffrorna till odiskutabla 6-1. I och med förlusten så tappar Surahammar mark till allettanlagen och har nu fem poäng upp med fyra matcher kvar att spela. Nu måste man nästan gå rent det sista för att ha chans att nå en alletta.

Lindlöven-Mariestad 4-3 e sd

Mariestad hade matchen i sitt grepp och ledning med 3-2 mot serieledande Lindlöven, men uttagen målvakt i slutet och ett snyggt spel gav kvittering, och i sudden också extrapoängen för hemmalaget. En sur förlust för Mariestad givetvis, men poängen de ändå tog kan visa sig viktig i slutändan.

Forshaga-Linden 4-3

Linden ledde matchen med 3-0 med fyra minuter kvar av den andra perioden, men då reducerade Filip Nordström för Forshaga till 1-3. Men det såg inte ut att räcka långt, men med en mäktig slutspurt, och tre mål på 1,32 i slutminuterna, så vände Forshaga matchen och vann. Forshaga förlängde därmed segersviten till tre raka, och är riktigt formstarka. Frågan är bara om inte spurten kom igång för sent, för nu har man sex poäng upp och svag målskillnad gentemot femma Mariestad med fyra matcher kvar att spela bara.

Köping-Tranås 2-3

Jumbon Köping gav verkligen Tranås fullt upp igår! Visserligen tog man en 2-0-ledning 17 minuter in i den första perioden, men Köping gav inte tappt utan reducerade snabbt och kvitterade också i den andra perioden. Men ett 2-3-mål tidigt i den tredje perioden innebar till slut tre viktiga poäng i allettankampen för Tranås. Nu har man sju poäng ner och överlägsen målskillnad till sexan Surahammar, det ska man inte kunna tappa.

Borlänge-Dalen 3-2 e str

Borlänge verkade ha repat ordentligt med mod efter att ha blivit överkörda av Mariestad senast, för trots att man hamnade i ett 1-2-underläge i den tredje perioden så gav man inte upp utan kvitterade i slutminuten genom Isak Garfve, och Casper Östberg gav sedan segern till hemmalaget då han var ensam om att sätta sin straff. Tyvärr var segern för lite och för sent vad gäller allettanfajten, men en fjäder i hatten var det absolut för laget. Dalen å sin sida är i praktiken klara för allettanspel ändå, men laget ser inte riktigt lika starkt ut för närvarande.

Östra

Vallentuna-Visby 2-3

Jag såg första perioden av denna match, och då funderade jag snarare på hur stora segersiffrorna skulle bli för Visby än vem som skulle vinna. För så långt var det bara Visby på isen och 1-0-ledningen var i underkant, utan en storspelande Hugo Haas så hade ledningen antagligen varit ett par mål större. Men Vallentuna spottade upp sig rejält i de sista två perioderna och gav Visby en rejäl kamp hela vägen in i mål. Men man räckte inte hela vägen och därmed så tappar man värdefulla poäng gentemot Wings framför allt.

Segeltorp-Wings 2-6

För Wings körde nämligen som väntat över Segeltorp med 6-2 efter att ha vunnit skotten med hela 64-21! Segern var aldrig i fara och nu har Wings skaffat sig ett gyllene läge att få spela en alletta. Mycket hänger på nästa match då man möter Vallentuna, vid seger där och den är mer eller mindre säkrad.

Väsby-Hanviken 3-0

Väsby fortsätter på sin segersvit. Denna gång så var det allettanjagande Hanviken som fick vända hem med svansen mellan benen. Därmed så har Väsby 14 raka segrar och behöver bara en till för att säkra seriesegern. För Hanvikens del så halkar man nu lite efter lagen ovanför, men det är långt ifrån kört för dom.

Strömsbro-Enköping 3-2 e str

En pyrrhusseger? Ja så kanske man kan se det, för Strömsbro hade behövt tre poäng i denna match men fick bara två. Nu har man i och för sig en allettanplats ändå, men med bara två poängs marginal och med en match mer spelad än jagande Hanviken och Vallentuna. För Enköpings del så är allettanchanserna nu i praktiken helt borta.

Norra

Piteå-Sundsvall 7-1

Jag höll nästan ett rätt formstarkt Sundsvall som favoriter innan matchen, men tji fick jag. Piteå manglade nämligen seriefyran med hela 7-1, efter ett riktigt mållavemang i den tredje perioden. Det var synd att bara 323 åskådare fick se underhållningen. Lite synd också om John Westermark, som var mindre än en minut från att få hålla sin första nolla.

Boden-Vännäs 8-1

Boden återtog i alla fall tillfälligt serieledningen efter att ha kört över formsvaga Vännäs med hela 8-1. Också Boden levererade i den tredje perioden med fem mål gjorda där.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar