Spänning kring strecken och toppmöten

Nu är det inte många matcher kvar av grundserien och det börjar dra ihop sig kring strecken. Speciellt i den östra ettan är det vidöppet, men även i den västra ettan lever spänningen i allra högsta grad. Därför blir dagens matcher väldigt viktiga: Tajtar det ihop sig än mer, eller klarnar bilden över vilka lag som får spela allettan?

Piteå-Sundsvall

Trean mot fyran i den norra ettan. Piteå som inledde säsongen riktigt starkt, och tog en tidig serieledning, har tappat lite momentum på slutet och nu kan faktiskt Sundsvall kliva upp på samma poäng om de lyckas ta en trea här och då har de ändå en match mindre spelad. Sundsvall som är det stora utropstecknet har nämligen gått urstarkt på slutet med sex segrar de senaste sju matcherna. Båda lagen är i praktiken klara för en alletta, så här handlar det mest om att skaffa sig ett mentalt övertag inför fortsättningen.

Boden-Vännäs

Boden hade en urstark svit på åtta raka segrar innan man förlorade senast mot Hudiksvall med 2-1. Men så var man också väldigt skadedrabbade till den matchen. Till denna match lä’r man dock inte behöva hissa någon varningsflagg för en ny förlust, Vännäs har fullständigt säckat ihop sedan tränaren lämnade och har nu fem raka förluster.

Vallentuna-Visby

Det är ett riktigt getingbo kring allettanstrecket i den östra ettan. Vallentuna är ett av fyra lag mellan placering 4 och 7 som har 19 poäng och är givetvis ute efter att klättra över allettanstrecket. Men då måste man besegra serietvåan Visby, en inte helt enkel uppgift. Speciellt som Visby faktiskt är seriens starkaste bortalag så här långt. Vallentuna är dock på uppgång efter en svacka mitt i serien och har tagit poäng i sina senaste fyra matcher, varav två fullpoängare, och bör vara mer motiverade än Visby.

Strömsbro-Enköping

Strömsbro är också ett av lagen som står på 19 poäng som är i behov av att börja rada upp segrar för att nå en alletta. Här har man ett gyllene läge att i alla fall få en, för Enköping är minst sagt formsvaga med fyra nollpoängare de senaste fem matcherna.

Väsby-Hanviken

Hanviken är det tredje laget med nitton poäng som spelar idag. De har också det tuffaste motståndet då serieledande och så här långt obesegrade Väsby står som hemmalag. Hanviken får hoppas att Väsby är lite mätta efter alla segrar och att deras egen motivation av viktiga poäng på spel kan göra att de lyckas bryta Väsbys imponerande förlustnolla.

Segeltorp-Wings

Också det fjärde 19-poängslaget, Wings, ska försöka förbättra sitt läge idag. Och de har jumbon Segeltorp på sin meny, en rätt som borde vara tämligen lättuggad.

SÖDRA

Troja-Borås

Borås är enda utmanaren som har chans att nå ifatt nuvarande allettanlag. Men då måste man vinna också mot lagen ovanför strecket, helst med start redan idag. Men det är ingen enkel uppgift, för Troja är riktigt formstarka med åtta treor de senaste nio matcherna, och har med det avancerat från en bottenplacering hela vägen upp till en andraplats. För att än mer understryka svårigheten för Borås så har Troja plockat 16 av 18 möjliga poäng på hemmaplan.

Vimmerby-Nybro

Vimmerby har efter nio raka förluster börjat hitta något som kan liknas vid en form det sista. Två segrar de tre senaste matcherna, varav en 10-2-seger mot Mörrum senast. Det bör ha ingjutit lite mod i hemmalaget, och det kan behövas. För på andra sidan står Nybro, storlaget som gick knackigt och sparkade sin tränare och nu fick en bra start med nye tränaren Pekka Virta, då man besegrade ärkerivalen Kalmar med 5-4 e sd. Det lär bli åka av ordentligt, Vimmerby spelar en frejdig hockey under tränare Sylvegård och Pekka Virta sägs förespråka full fart framåt han med.

Kalmar-Karlskrona

Toppmöte i den södra ettan. Trean Kalmar tar emot serieledande Karlskrona och det är två lag emd lite olika form inför matchen. Karlskrona har radat upp segrar, fem stycken fullpoängare, medan Kalmar blott har två segrar de senaste sex matcherna. Det var dock Kalmar som vann deras första möte i Karlskrona så nu är det upp till bevis för KHK, lyckas de ta en revansch och därmed slippa ett mentalt underläge i en kommande alletta?

Tyringe-Halmstad

Halmstad har varit suveräna mot lagen längre ner i tabellen. Nu står man inför en ny sådan uppgift och får ses som klara favoriter. Tyringe är i och för sig rätt hemmastarka, men de har inget annat att spela för än äran medan Halmstad vid seger kan säkra en allettanplats om även Borås förlorar mot Troja.

VÄSTRA

Skövde-Surahammar

Skövde har tappat lite momentum på slutet och idag ställs man mot seriesexan Surahammar som bara är sex poäng bakom. Vid Surahammarseger kan det med andra ord bara skilja tre poäng ner till missad alletta för Skövde, så det står med andra ord mycket på spel här. Surahammar bör nästan vinna för att inte riskera att hamna än mer på efterkälken än de fyra poäng man just nu har upp till Mariestad och Tranås närmast framför. Det lär med andra ord vara två vråltaggade lag som ställs emot varandra. Det som talar för Skövde är att de är väldigt hemmastarka, de har tagit 17 av 21 poäng hemma i Billingehov.

Lindlöven-Mariestad

Mariestad är ett av lagen som jagas av Surahammar. De ställs inför en riktigt tuff uppgift idag då serieledande Lindlöven tar emot. Lindlöven som ståtar med sex raka trepoängare är dock mer av ett bortalag. Där har de sex raka segrar, hemma i Lindehov så har de ”bara” plockat 12 av 21 poäng. Mariestad har varit upp och ner denna säsong, men när allting ställs på sin spets så har de av tradition steppat upp, senast i viktiga matchen mot Borlänge så körde de över motståndet efter imponerande spel. Lyckas de samla den energin igen?

Köping-Tranås

Tranås är också ett av lagen som jagas av Surahammar. De har en betydligt enklare uppgift inför sig, då man möter tabelljumbon Köping. En enkel match? Ja antagligen, men det finns en brasklapp: Köping har tagit samtliga sina sex poäng på hemmaplan, medan Tranås är bortasvaga, där har man bara tagit sju av 21 möjliga poäng.

Forshaga-Linden

Forshaga har vält två storheter i rad nu, såväl Mariestad som Dalen. För två säsonger sedan fick de en mäktig formtopp på slutet och gick obesegrade under hela andra halvan av serien, är de på väg mot en liknande formtopp nu? Då kanske de trots allt kan vara med och utmana om en allettanplats, även om chansen är mikroskopisk då lagen framför också måste kollapsa. Men ska den lilla chansen leva måste man besegra Linden som är rätt bortastarka, medtio inspelade poäng av 21 möjliga.

Borlänge-Dalen

Borlänges sista chans till allettanspel försvann antagligen senast då man stortorskade mot Mariestad. Men man vill säkert avsluta serien snyggt, och att besegra Dalen hade onekligen varit en fin viktoria. För Dalen ligger just nu tvåa trots en lite svajig form på slutet. Fem poäng på de senaste fyra matcherna är deras svagaste del av säsongen.

Fotocred: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar