Är det ok att snacka sig till andraassists?

Jag vet inte hur det är med er, men jag stör mig rätt mycket på när folk snackar sig till andraassists. Det finns fall där spelarna inte ens är i närheten av pucken och ändå så återfinner man dom i statistiken över assists bara för att de snackat till sig en av domarna. Ni vet de där gångerna när till exempel en spelare bryter ett uppspel och gör mål direkt, och ändå så står både en och två spelare med som assistenter. Givetvis med baktanken att det ser snyggt ut i deras CV att kunna visa upp en massa poäng när man sedan ska byta klubb.

Med detta i bakhuvudet så bestämde jag mig för att reda ut om det ser olika ut i olika klubbar. Är det mer ok i vissa lag att tjata sig till ett extra assist? Ja, jag vågar påstå att det är så efter att ha kartlagt samtliga lags mål och assists.

För att ta reda på svaret så räknade jag ut hur många assist lagen fått per mål man gjort. Max är givetvis två, men då ska man ha fått två assist på samtliga mål man gjort, och så illa är det inte att det finns lag som har det. Här är statistiken för samtliga lag, serie för serie.

Assist per mål, lag för lag fram till och med den 25/11. Serieindelat.

Som ni kan se så ligger snittet för samtliga serier på 1,68 assist per mål, lägst i västra ettan, högst i norra.

Om vi sedan gör en lista för alla lag i samtliga serier så ser den ut så här.

Assist per mål, lag för lag fram till och med den 25/11. Alla serier.

Som ni kan se skiljer det väldigt mycket mellan det lag med mest assists, Tranås, och det med lägst, Forshaga. Viss del i skillnaden kan givetvis förklaras med att vissa lag är mer spelande, men långt ifrån allt. Jag skulle vilja sticka ut näsan och gissa att har ett lag mer än 1,80 assist per mål, så är en viss andel av dessa så kallade snackassist, eller assist man egentligen inte gjort utan snackat sig till. Något jag kan tycka är helfel, för vem vill inte ha en rättvisande statistik? Vad tycker ni läsare, är det något ni stör er på också, eller kvittar det?

Edit: Denna statistik är inget bevis för att man snackar sig till andraassist, men starka indikationer. Ta Tranås som är det tydligaste exemplet: De har gjort 45 spelmål och ett straffmål (som man inte kan få ass på). De har alltså dubbelassist på 44 av målen och enkelassist på det 45:e. Det är i mina ögon fullkomligt orimligt.

Lämna ett svar