Lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser – del 6

I en serie artiklar så tänkte jag lista lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser så här långt. I varje artikel så presenterar jag ett lag från vardera serie, norra-östra-södra-västra, så det kommer med andra ord bli 10 delar. Vad menar jag då med stjärnor, utropstecken och besvikelser? Stjärnor är den i laget som ska sticka ut positivt och också gör det. Utropstecken är någon som överraskat positivt, som överpresterat och lyft sig till en oväntad nivå. Besvikelsen är den spelare som det finns mer att få ut av, en spelare som inte visat upp det man kan förvänta sig.

Kiruna IF

Lagets stjärna: Jacob Hansson Geidon, f

När Jacob Hansson Geidon för två säsonger sedan valde att gå från Kiruna AIF till lokalrivalen Kiruna IF så sa sportchefen Henrik Törmä något i stil med att ”Jacob Hansson Geidon är den bästa värvningen vi kan göra.” Och visst fick han rätt! Jacob vann interna poängligan direkt och var tungan på vågen att laget kvalade sig kvar. Denna säsong har han också inlett starkt. Återigen leder han den interna poängligan med 7 poäng på 11 matcher, och utan honom hade nog laget inte legat på en lite överraskande allettanplats.

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lagets utropstecken: Nico Joki, b

Visserligen gjorde Nico Joki en hel del poäng från sin backposition i Borås förra säsongen, men det är en sak att producera i tvåan, en annan sak att göra det i hockeyettan. Men den välväxte finnen ha klarat steget galant och ligger just nu på en fin tredjeplats i lagets poängliga och dessutom med lagets bästa plusminus (+-0).

Lagets besvikelse: Sebastian Kauppila, b

Säsongen 20/21 var Sebastian Kauppila en stor bidragande orsak till Bodens dominans under säsongen, då han med ett superstabilt försvarsspel som grund också kombinerade det med en fin produktion framåt. Med 21 poäng och +33 i plusminus så var han en riktig maktfaktor. Därför var det lite udda att han inte spelade på hela förra säsongen, men han sågs ändå som en riktig klassvärvning när Kiruna IF presenterade honom. Ringrosten verkar dock ha suttit djupare än man kunnat tro, för så här långt så har 28-åringen inte gjort en människa glad. En assist och -7 är långt under förväntan,

Tyringe

Lagets stjärna: Ludvig Jansson, c

Ludvig Jansson är något av ett mysterium. Han är en riktigt stark center som borde ha en hel del anbud från toppklubbar i ettan, men likt förbenat så nöjer han sig med att harva in mindre bemedlade klubbar. Helsingborg, Borås och Tyringe är ju inte klubbar som brukar husera långt upp i tabellerna de senaste åren. Men han kanske går efter devisen att ”Bättre vara stjärna i soplaget, än sopa i stjärnlaget”? För levererat har han gjort, säsong efter säsong. Så också denna, där han gjort tio assist på de elva första matcherna, och med det ligger han som vanligt med i toppen (tvåa) av interna poängligan.

Lagets utropstecken: Heikki Harju, f

Heikki Harju kom inför säsongen från finska Mestis, där han snittat runt en halv poäng per match, rätt bra men inte topp ändå. Därför så är hans 11 poäng så här långt, och framför allt hans +4 i plusminus imponerande. Framför allt +4 sticker ut, spelar man i ett bottenlag så brukar den statistiken vara rätt mycket minus, speciellt för de som spelar mycket, vilket Heiiki får göra.

Lagets besvikelse: Hugo Wirell, f

Jag var grymt imponerad av Hugo Wirells framfart i Borlänge förra säsongen. Med sin storlek, fränhet, fart och räckvidd så gjorde han inte bara ett hårt jobb, han gjorde också en hel del poäng i en undanskymd roll. Därför trodde jag att steget till Tyringe där han skulle kunna få en större och mer producerande roll skulle få honom att ta ännu ett kliv. Men av det ser man inte mycket så här långt, visst jobbar han hårt, men offensivt har han inte fått ut mycket. Tre ynka poäng är allt.

Lindlöven

Lagets stjärna: Tobias Sjökvist, c/f

Lindlövens sportchef Tomas ”Osten” Östlund gillar att bygga sitt lag kring starka centrar. Därför var värvningen av Tobias Sjökvist logisk, det är en center som varit runt i lite mindre klubbar och gjort det väldigt bra säsong efter säsong. Så också i år, då han varit den som det mesta av det kreativa anfallsspelet kretsat kring. Med 13 poäng är han också poänstarkast i laget och han har också starka +8 i plusminus. Jag kan säga att utan honom så hade inte Linden legat på en allettanplats, så pass monumental har han varit.

Lagets utropstecken: Isak Johnsson, f

Den Örebrofostrade junioren Isak Johnsson har ett par säsonger på seniornivå i Kumla med helt ok facit, men att han skulle få den starka utveckling han fått trodde nog inte många. Med åtta matcher spelade så har han inte bara gjort många poäng (10) utan också bidragit med välbehövlig fart och irrationalitet.

Lagets besvikelse: Alexander Sunnefors, f

Ett poäng på elva matcher kan inte ses som godkänt från en spelare som normalt snittar runt 0,67 poäng per match. Med sin goda skridskoåkning och sitt fina skott så borde han hitta rätt både med passen och skotten betydligt oftare.

Visby

Lagets stjärna: Filip Lindblad, mv

Det har varit rätt stor omsättning på spelare i Visby de senaste åren, men Filip Lindblad har nu varit klubben trogen i fyra säsonger. Och det är säkert alla Visbyanhängare glada över, för han blir bara bättre och bättre för varje säsong. Denna säsong har han inlett fullständigt lysande, hans räddningsprocent på skyhöga 95,1 är bäst av alla ettanmålvakter (som gjort mer än en match). Där har ni den största hemligheten bakom Visbys starka säsongsinledning.

Lagets utropstecken: Elias Lindström, f

Förra säsongen i ett stjärnfyllt Väsby så noterades Elias för helt ok 21 poäng på sina 43 matcher. Men till denna säsong så har den hårt jobbande och skridskostarke yttern nästan redan kommit upp i den noteringen. På elva matcher saknar han bara fem poäng, snacka om kalasstart i den nya klubben!

Lagets besvikelse: Justus Mikkonen, f

Jag ska villigt erkänna att detta är en liten nödlösning, för det finns ingen given besvikelse i ett Visby där samtliga så här långt egentligen gått bra. Men nog kan man ändå kräva lite mer av finska tilltänkta spetsvärvningen Justus Mikkonen? 25-åringen har ju flera poängstarka säsonger i finska Mestis och har också fått chansen så sent som förra säsongen i finska högstaligan Liiga. Nu ligger finnen på en niondeplats i interna poängligan, en dyr import ska ligga högre än så.

Lämna ett svar