Lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser – del 5

I en serie artiklar så tänkte jag lista lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser så här långt. I varje artikel så presenterar jag ett lag från vardera serie, norra-östra-södra-västra, så det kommer med andra ord bli 10 delar. Vad menar jag då med stjärnor, utropstecken och besvikelser? Stjärnor är den i laget som ska sticka ut positivt och också gör det. Utropstecken är någon som överraskat positivt, som överpresterat och lyft sig till en oväntad nivå. Besvikelsen är den spelare som det finns mer att få ut av, en spelare som inte visat upp det man kan förvänta sig.

Vimmerby

Lagets stjärna: Jakob Karlsson, c

För två säsonger sedan såg det länge ut som att trotjänaren Jakob Karlsson inte skulle få något mer kontrakt med Vimmerby, men till slut gav den sportsliga ledningen med sig och förlängde. Det ska de vara glada över, för 33-åringen är den stora motorn i Vimmerbys spel även denna säsong. Pådrivare och poängspelare i ett.

Lagets utropstecken: Oskar Lindgren, b

När många i laget underpresterat så har nye backen Oskar Lindgren varit en stor positiv överraskning. Nyförvärvet från Troja är normalt en defensiv tuffing, och det är han fortfarande, men till denna säsong har han adderat en offensiv dimension han inte haft tidigare med sex poäng på 11 matcher. Har dessutom bäst plusminus i laget.

Lagets besvikelse: Robin Christoffersson, mv

En av orsakerna till att Vimmerby gått klart sämre än förväntat är att man släppt in mer mål än normalt. Det är förstemålvakten Robin Christoffersson medskyldig till. Den normalt så stabile keepern har en räddningsprocent på låga 89,1%, en bra bit lägre än vad han visat upp de senaste säsongerna.

Kiruna AIF

Lagets stjärna: Marcus Runnkvist, f/c

Det finns få riktiga stjärnor i Kiruna AIF och när de få som ändå finns underpresterar så får vi lyfta fram Marcus Runnkvist som stjärnan. 25-åringen har pendlat mellan bottenlaget Vännäs och Kiruna AIF och har alltid gjort bra med poäng med tanke på omgivningen. Det har han fortsatt med också i år, med sju poäng, varav fyra mål, så leder han såväl den interna poängligan som målligan.

Lagets utropstecken: Viktor Burman, f

Efter ett par säsonger i söder så återvände Viktor Burman till norr, och det ska Kiruna AIF vara glada över. 22-åringen har nämligen överraskat stort med fem poäng på sju matcher så här långt, förra säsongen gjorde han en assist på hela säsongen i Mörrum, och är med det den i laget med högst poängsnitt.

Lagets besvikelse: Oskar Fredriksson, f

På 232 hockeyettanmatcher så har Oskar Fredriksson noterats för hela 256 poäng. Man kan med andra ord ställa höga krav på den rutinerade 29-åringen, men det har han inte alls kunnat leva upp till. När laget gått hackigt har han inte klivit fram och lett laget, bara fem poäng på tio matcher så här långt är inget annat än en besvikelse.

Linden

Lagets stjärna: Atte Mäkinen, f

En stjärna med attityd, det gillar jag. 26-åringen har meriter från KHL, Liiga och Mestis och är med andra ord ingen duvunge. Atte har spelat längre ner i hierarkin i sina klubbar och där fått en roll som lite grinder, en som jobbar hårt och inte är rädd för att smälla på. Det har han tagit med sig till hockeyettan, där han är riktigt jobbig för motståndarna, han backar inte för att smälla på och ta striden framför kassen. Men han har också fått det att lossna poängmässigt, med nio poäng leder han den interna poängligan och han leder också den kedjan som oftast får bäst tryck på motståndarna.

Lagets utropstecken: Lucas Ekholm, f

Lucas Ekholm är en förstaårssenior som verkligen tagit för sig direkt bland seniorerna. Har den märkliga statistiken sju mål och ingen assist, med sju mål så har han gjort tre fler än den med näst flest mål i laget. Det är en överraskning, speciellt som han snarare var en passningsläggare än en målskytt som junior.

Lagets besvikelse: Thom Flodqvist, f

Thom Flodqvist är en spelare man kan ställa höga krav på. Han snittar 1,12 poäng per match i hockeyettansammanhang och spelar också i lagets förstakedja tillsammans med bröderna Atte och Miro Mäkinen. Men trots det så har produktionen uteblivit denna säsong. Bara fyra assist är långt under vad man kan kräva, och man kan dessutom addera att han har lagets överlägset sämsta plusminus, -11 (näst sämst har -5). Då spelar det mindre roll att han ändå sett helt ok ut spelmässigt det jag sett, man måste kunna kräva mer.

Tyresö/Hanviken

Lagets stjärna: Edvin Hammarlund, b

Edvin Hammarlund är en av östra ettans allra bästa backar. Stor, rörlig, stark på puck och med bra blick och därtill utrustad med ett bra skott. Har så här långt gjort nio poäng, varav sex mål, vilket är mest av samtliga backar i hockeyettan.

Lagets utropstecken: Fredrik Schlyter, f/c

Flera av lagets offensiva stjärnor lämnade och då behövde andra kliva fram från skuggorna. Det har Fredrik Schlyter verkligen tagit fasta på. Redan efter 11 matcher har han gjort nästan lika många poäng som på hela förra säsongen, 10 stycken (11 förra). Han har dessutom näst bäst plusminus i laget, inte illa av en 20-åring!

Lagets besvikelse: Viktor Lundahl, mv

Målvakten Viktor Lundahl anslöt till Tyresö/Hanviken som junior och har sedan tagit en allt större roll i a-laget. Nu är det femte säsongen han får chansen att stå i a-laget och han har stått hälften av matcherna. Men det har i ärlighetens namn inte gått något vidare, förra säsongen hade han en räddningsprocent på 91, i år är han nere på 87%. Jag tror både han och laget förväntade sig mer, och det kanske är därför man idag plockade in ytterligare en målvakt, Carl Lidö.

Lämna ett svar